Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Megállt az építőipar növekedése, egyre jobban láthatóak a kockázatok

Hírek 2022. 08. 18.

Több mint egy éve minden hónapban növekedést ért el a magyar építőipar, de idén júniusban visszaesett a termelés, azaz megtorpant az ágazat – részben a bizonytalan körülmények miatt. A rendelésállomány ezzel szemben szerény, 1,2 százalékos pluszban volt június végén.

Júniusban 8,1 százalékkal csökkent a magyar építőipari termelés volumene éves összevetésben a KSH friss adatai szerint. Az építményfőcsoportok közül az épületépítés volumene 4,8 százalékkal esett vissza, az infrastrukturális beruházásokat is tartalmazó egyéb építményeknél pedig 11,7 százalékos volt a csökkenés júniusban az előző év azonos időszakához képest.

„A friss adatok szerint megtorpanás látható az ágazatban. Az elmúlt időszak havi eredményeit nézve kiderül, hogy a mostani adat előtt legutóbb 2021 áprilisában volt negatív tartományban az éves összevetésben mért termelés. Az idei első félévben ugyanakkor még pozitív tartományban van a szektor: a termelés volumene 7 százalékkal haladta meg a 2021 első hat hónapjában feljegyzett szintet” - mondta Vida Tamás, a KÉSZ Holding Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: Az ágazat jövőbeni teljesítményére alapvetően meghatározó rendelésállomány június, azaz a félév végén 1,2 százalékkal az egy évvel korábbi szint felett volt. Azonban az idei év korábbi hónapjaiban ez a mutató is magasabban volt, azaz ezen a téren is visszafogottabb növekedéssel lehet számolni.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a megtorpanás több tényezővel is magyarázható. A nyersanyag- és alapanyag-drágulás, a béremelkedés mellett a bizonytalan nemzetközi gazdasági helyzet, az Ukrajnában zajló háború negatív hatása is kedvezőtlenül befolyásolja az építőipar helyzetét. Emellett érdemes megemlíteni, hogy az infláció mellett annak visszaszorítását célzó kamatemelések a finanszírozási, beruházási költségeket szintén növelik. A KÉSZ Csoport kezelni tudja az áremelkedésből és a gazdasági bizonytalanságból adódó hatásokat, így a kivitelezések az eredeti menetrend szerint alakulnak.

A vezető szerint az építőipar hosszabb távú jövője szempontjából, így a gazdasági növekedésben betöltött szerepe miatt kulcsfontosságú, hogy az elmúlt években kiépült kapacitások fennmaradjanak. Ugyanígy fontos tényező, sőt egyre lényegesebb szempont lesz, hogy az építőiparban még nagyobb szerepet kapjon a digitalizáció a tervezés, kivitelezés és az épületek működtetése során. Ennek köszönhetően ugyanis fenntarthatóbban, olcsóbban üzemeltethetőek a jövőben az épületek, márpedig a mostani energiaválság, és az ennek eredményeként növekvő fenntartási kiadások miatt ez kulcsfontosságú tényező lesz.

Forrás: Positive adamsky

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?