Utolsó frissítés: 2024-07-02

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Évek óta üresen álló épületben alakít ki Kreatív Központot a Habitat a Margit körúton

Hírek 2021. 07. 06.

Budapest, 2021. július 6. A Habitat for Humanity Magyarország Kreatív Központot hoz létre a Margit körút 26. szám alatt. A Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzatával júniusban megkötött bérleti szerződés értelmében az évek óta üresen álló, jelenleg használhatatlan épületet a Habitat bérlőként teljeskörűen felújítja a következő hónapokban. Ezt követően az épület nemcsak a szervezet székhelyeként, hanem közösségi- és rendezvénytérként, valamint lakhatási műhelyként fog szolgálni a kerületi a lakosok, a Habitat önkéntesei és az érdeklődők számára.

A Habitat for Humanity Magyarország 25 évvel ezelőtti alapítása óta a lakhatási szegénységben élők támogatásán dolgozik, és célja, hogy mindenki számára elérhető legyen a méltó és biztonságos otthon. Ennek érdekében a főként vállalati és magánadományozók által finanszírozott terepi és szakpolitikai programjait kombinálva lép fel. Az önkéntesek közreműködésével végzett házépítések, lakásfelújítások, a terepi szociális munka, valamint a kutatási, szakpolitikai és érdekképviseleti tevékenységek kiegészítik egymást. Ennek köszönhetően a Habitat eddig összesen több mint 150 házat épített, több mint 750 lakás felújításában vett részt, és tanácsadási, képzési programjaival együtt mintegy 2700 családnak segített.

A Habitat most mindezek mellett közösségi tevékenységét terjeszti ki a Habitat Kreatív Központ létrehozásával, amely egyszerre lesz közösségi- és rendezvénytér, lakhatási műhely, tudásközpont és iroda. A Kreatív Központ célja egy aktív és tudatos közösség építése, amely tud és akar is tenni a lakhatási szegénységben élőkért. Itt gyűlik majd össze, és formálódik az a közösség és tudás, amely ahhoz szükséges, hogy a rászorulók széles körét valóban hatékonyan támogathassuk.

“A Habitat Kreatív Központ koncepciójának megalkotásakor is a gyakorlati és a szakmai-elméleti tevékenységek jól bevált ötvözését tartottuk szem előtt. Emellett már a helyszín kialakításával is hasznosítani szerettük volna az évtizedes, önkéntesek segítségével végzett felújítási tapasztalatainkat.” - mondta el Ónodi-Szabó Lenke, a Habitat Kreatív Központ létrehozásáért felelős projektmenedzser. - “Ezért is esett a választás a II. kerületi Margit körút 26-ra, amely évek óta üresen áll, jelenlegi állapotában bármilyen célú használatra alkalmatlan.” A Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzatával kötött együttműködési megállapodás része ezért, hogy a Habitat bérlőként vállalja az épület külső-belső felújítását, ezzel önmagában is értéket teremtve a helyi közösség és a kerületi lakosok számára.

A Kreatív Központban egyrészt az építési, felújítási feladatokban eddig is aktívan résztvevő önkénteseink visszajelzésére reflektálva rendszeres, közösségi barkács-oktató műhelyet tervezünk létrehozni. Itt a jelentkezőknek egyes bútordarabok felújításától, a festésen, hideg- és melegburkolási feladatokon, illetve a csempézésen keresztül, egészen a gipszkarton falak építéséig különféle praktikus otthoni barkács- és felújítási alapokat tanítunk meg.

Másrészt a Habitat Kreatív Központ a lakhatással kapcsolatos szakmai és közösségi rendezvények meghatározó, akár állandó helyszínévé kíván válni. A kialakítani tervezett rendezvénytérben szakmai konferenciák, workshopok, nyílt napok, tematikus kiállítások, szakmai kerekasztal-beszélgetések éppúgy helyet kaphatnak majd, mint az önkéntes-találkozók, a közösségi filmvetítések vagy az egyéb, kreatív programok.

A Kreatív Központnak otthont adó épületet a Habitat for Humanity Magyarország a II. kerület Margit-Negyed Programjába pályázva nyerte el.

A Kreatív Központ épületének bejárásáról készült video a YouTube-on »

Forrás: Habitat for Humanity Magyarország

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

A lakhatási szegénység ellen küzdő VIII. kerülettel fog együttműködni a Habitat lakásfelújítási programjában

Hírek 2024. 07. 02.
A IV. kerület mellett már a VIII. kerülettel is együttműködik a Habitat for Humanity Magyarország Második Esély programja keretében, a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatásának köszönhetően. A szervezet már tervezte a program kiterjesztését, melyben önkormányzati szociális bérlakásokat újítanak fel önkéntesek segítségével, ahová családok átmeneti otthonából költözhetnek be a kiválasztott családok. Az építési munkálatokban az érintett családok és önkéntesek is részt vesznek, akik között influenszerek és előadóművészek is vannak

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?