Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Évek óta üresen álló épületben alakít ki Kreatív Központot a Habitat a Margit körúton

Hírek 2021. 07. 06.

Budapest, 2021. július 6. A Habitat for Humanity Magyarország Kreatív Központot hoz létre a Margit körút 26. szám alatt. A Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzatával júniusban megkötött bérleti szerződés értelmében az évek óta üresen álló, jelenleg használhatatlan épületet a Habitat bérlőként teljeskörűen felújítja a következő hónapokban. Ezt követően az épület nemcsak a szervezet székhelyeként, hanem közösségi- és rendezvénytérként, valamint lakhatási műhelyként fog szolgálni a kerületi a lakosok, a Habitat önkéntesei és az érdeklődők számára.

A Habitat for Humanity Magyarország 25 évvel ezelőtti alapítása óta a lakhatási szegénységben élők támogatásán dolgozik, és célja, hogy mindenki számára elérhető legyen a méltó és biztonságos otthon. Ennek érdekében a főként vállalati és magánadományozók által finanszírozott terepi és szakpolitikai programjait kombinálva lép fel. Az önkéntesek közreműködésével végzett házépítések, lakásfelújítások, a terepi szociális munka, valamint a kutatási, szakpolitikai és érdekképviseleti tevékenységek kiegészítik egymást. Ennek köszönhetően a Habitat eddig összesen több mint 150 házat épített, több mint 750 lakás felújításában vett részt, és tanácsadási, képzési programjaival együtt mintegy 2700 családnak segített.

A Habitat most mindezek mellett közösségi tevékenységét terjeszti ki a Habitat Kreatív Központ létrehozásával, amely egyszerre lesz közösségi- és rendezvénytér, lakhatási műhely, tudásközpont és iroda. A Kreatív Központ célja egy aktív és tudatos közösség építése, amely tud és akar is tenni a lakhatási szegénységben élőkért. Itt gyűlik majd össze, és formálódik az a közösség és tudás, amely ahhoz szükséges, hogy a rászorulók széles körét valóban hatékonyan támogathassuk.

“A Habitat Kreatív Központ koncepciójának megalkotásakor is a gyakorlati és a szakmai-elméleti tevékenységek jól bevált ötvözését tartottuk szem előtt. Emellett már a helyszín kialakításával is hasznosítani szerettük volna az évtizedes, önkéntesek segítségével végzett felújítási tapasztalatainkat.” - mondta el Ónodi-Szabó Lenke, a Habitat Kreatív Központ létrehozásáért felelős projektmenedzser. - “Ezért is esett a választás a II. kerületi Margit körút 26-ra, amely évek óta üresen áll, jelenlegi állapotában bármilyen célú használatra alkalmatlan.” A Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzatával kötött együttműködési megállapodás része ezért, hogy a Habitat bérlőként vállalja az épület külső-belső felújítását, ezzel önmagában is értéket teremtve a helyi közösség és a kerületi lakosok számára.

A Kreatív Központban egyrészt az építési, felújítási feladatokban eddig is aktívan résztvevő önkénteseink visszajelzésére reflektálva rendszeres, közösségi barkács-oktató műhelyet tervezünk létrehozni. Itt a jelentkezőknek egyes bútordarabok felújításától, a festésen, hideg- és melegburkolási feladatokon, illetve a csempézésen keresztül, egészen a gipszkarton falak építéséig különféle praktikus otthoni barkács- és felújítási alapokat tanítunk meg.

Másrészt a Habitat Kreatív Központ a lakhatással kapcsolatos szakmai és közösségi rendezvények meghatározó, akár állandó helyszínévé kíván válni. A kialakítani tervezett rendezvénytérben szakmai konferenciák, workshopok, nyílt napok, tematikus kiállítások, szakmai kerekasztal-beszélgetések éppúgy helyet kaphatnak majd, mint az önkéntes-találkozók, a közösségi filmvetítések vagy az egyéb, kreatív programok.

A Kreatív Központnak otthont adó épületet a Habitat for Humanity Magyarország a II. kerület Margit-Negyed Programjába pályázva nyerte el.

A Kreatív Központ épületének bejárásáról készült video a YouTube-on »

Forrás: Habitat for Humanity Magyarország

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?