Utolsó frissítés: 2024-07-02

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Ledszálas fényforrások otthonra, pár ezer forintból

Gyártói hírek, cikkek 2016. 04. 04.

Az energiatakarékos fényforrásokat és lámpatesteket gyártó LED ipar töretlen fejlődésének köszönhetően a legmenőbb post-apokaliptikus filmek látványvilága már nem csak a trendi szórakozóhelyek és kávézók privilégiuma.

Az elmúlt években paradigmaváltás ment végbe a világítástechnikában. A wolframszálas izzók több mint száz évig tartó egyeduralkodásának véget vetettek az energiatakarékos LED-fényforrásokat gyártó cégek, amelyek ma már nem csak a funkcionalitásnak, de az esztétikai szempontoknak is messzemenően megfelelnek.

A legújabb ledszálas fényforrások már nem csak a műszaki jellemzők tekintetében teljesítik az új korszak elvárásait, de tökéletesen képesek visszaadni a hagyományos izzók által megteremtett melegfényű atmoszférát is. Egyre több vendéglátóhelyen látni azokat a függesztett lámpatesteket, amelyek látszólag wolframszálakat tartalmaznak, valójában azonban több, 1.5 mm széles és típustól függően 3-4 cm hosszú, egyenként 1-1.5 watt teljesítményű LED biztosítja fényüket.

A külsőségekben bármely stílusirányzathoz jól illeszkedő, modern fényforrás minden profi és hobbi lakberendező álma, ugyanis a nosztalgikus életérzés azonnal színre lép, ahogy felkapcsolódnak a ledszálak. Legyen szó grandiózus, monarchia korabeli csillárról, art deco állólámpáról, vagy bauhaus környezetről, a ledszálas megoldások még a legegyedibb retro-futurisztikus elképzelések megvalósításában is megállják a helyüket. Népszerűségüket mi sem bizonyítja jobban, hogy a világítástechnikai piac egyik legpatinásabb szereplője, a Feilo-Sylvania, ToLEDo Retro Range néven önálló termékcsaládot is fejlesztett kifejezetten olyan felhasználási területekre, ahol a vintage megjelenés az elsődleges szempont.

Természetesen, a LED technológiát alkalmazó fényforrások használata nem csak esztétikai értékük, hanem a villanyszámlán szereplő összeg csökkentése és a környezetvédelem szempontjából is feltétlenül ajánlott. A világ országaiban előállított elektromos áram ötödét világításra használja az emberiség, és a világítás felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 6 százalékáért is. A LED technológiára való teljes átállással 50–70 százalék energiát lehetne megtakarítani, sőt az akár okostelefonról is irányítható intelligens vezérlőrendszerek használatával ezt az arányt 80 százalékra becsülik. A területen jelenleg Kína jár az élen, ahol a közterületek 74% százalékát már LED technológiával világítják be.

Amennyiben az olvasó már indulna is, hogy megkeresse a legközelebbi üzletet, ahol kapható LED Filament Chip Technology (FCT) technológiát alkalmazó fényforrás, néhány alapvetést érdemes tisztázni vásárlás előtt. A watt (W), mint az energia mértékegysége például nem mutatja a fényerősséget, csak azt, hogy mennyi energiát fogyaszt a fényforrás! Ahhoz, hogy megtudjuk, mekkora fénye van, a csomagoláson feltüntetett lumen (Lm) értéket kell megnéznünk. Minél erősebb a fény, annál magasabb a lumen értéke. A fényerő mellett a Kelvinben (K) megadott színhőmérséklet határozza meg, hogy mennyire érezzük barátságosnak a világítást, vagyis ez mutatja meg, mennyire színgazdag az adott termék fénye.

Ugyanakkor érdemes körültekintően eljárni a vásárlás során, mivel nagyon sok gyártó kínál LED lámpákat. Nem biztos, hogy a legolcsóbb megoldás a legjobb, a gyengébb minőségű termékek gyakran nehezen viselik a hálózati feszültség esetleges ingadozását, ami jelentősen csökkentheti élettartamukat.

Forrás: CLUE PR

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Világítás tervezés
Világítástechnika

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

A lakhatási szegénység ellen küzdő VIII. kerülettel fog együttműködni a Habitat lakásfelújítási programjában

Hírek 2024. 07. 02.
A IV. kerület mellett már a VIII. kerülettel is együttműködik a Habitat for Humanity Magyarország Második Esély programja keretében, a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatásának köszönhetően. A szervezet már tervezte a program kiterjesztését, melyben önkormányzati szociális bérlakásokat újítanak fel önkéntesek segítségével, ahová családok átmeneti otthonából költözhetnek be a kiválasztott családok. Az építési munkálatokban az érintett családok és önkéntesek is részt vesznek, akik között influenszerek és előadóművészek is vannak

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?