Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
Iseum, Szombathely - az ősi technológiához leginkább hasonlító módon készített trasszhabarcsot a Lasselsberger-Knauf Kft. gyártotta le
Iseum, Szombathely - az ősi technológiához leginkább hasonlító módon készített trasszhabarcsot a Lasselsberger-Knauf Kft. gyártotta le

30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult.

Gépi vakolat, penészölő fugázó, hőszabályozó beltéri vakolat – csak néhány termék és innováció, amelynek mind a kifejlesztése, mind pedig piaci bevezetése a Lasselsberger-Knauf nevéhez fűződik. A veszprémi székhelyű cég története bővelkedik az ilyen fejlesztésekben, a merész, újító ötletek megvalósításában, ahogy bővelkedik az eredményekben, a jelentős mérföldkövekben és az izgalmas fordulatokban is.

Vágner kanonokház, Eger - WTA Eurosan felújító vakolatrendszer Vágner Kanonokház, Eger – WTA Eurosan felújító vakolatrendszer, vakolatok, csemperagasztók, fugázók, homlokzati színezők 

 Alapítás és az első évek

A céget Lasselsberger Kft. néven 1989. november 10-én alapították, technikai értelemben tehát ezt a dátumot lehet születésnapnak tekinteni, a gyártás és az értékesítés ugyanakkor csak 1990-ben indult meg. A központ és a székhely a kezdetektől fogva Veszprémben található, itt épült fel az első építőanyag gyár is.

A cég tulajdonos-alapítója az osztrák Lasselsberger család volt, amely már akkor is számos építőanyag-ipari vállalkozást birtokolt Ausztriában és a környező országokban. A felfutóban lévő veszprémi gyár felkeltette az építőiparban nagy múltra visszatekintő német Knauf család érdeklődését, amely 1991 nyarán részedést vásárolt benne, így a céget innentől Lasselsberger-Knauf Kft-nek hívják. A külföldi tulajdonosi kör már a kezdetektől fogva magyar managementet bízott meg az irányítási feladatokkal, magyar munkavállalókat alkalmazott, deklaráltan magyar termékeket kezdett el gyártani és magyar márka építésébe fogott. Ez a felállás azóta is érvényes.

Az induló termékportfólióba zsákos termékek, falazóhabarcsok, kézi alapvakolatok, hőszigetelő alapvakolatok és nemesvakolatok kerültek. Ezt kiegészítendő az alapítás után nem sokkal meg is érkezett az első fontos újítás: a gépi vakolat termékkategóriát Magyarországon először ugyanis a Lasselsberger-Knauf vezette be 1991-ben. Ez ma is a cég meghatározó termékei közé tartozik, ahogy a nem sokkal később piacra dobott önterülő esztrich, az Eurosan felújító vakolat és a komplett hőszigetelő rendszerek is.

 

CHD társasház, Budapest - LB-Knauf homlokzati hőszigetelő rendszerCHD társasház, Budapest – Homlokzati hőszigetelő rendszer

Új üzemek és külföldi terjeszkedés

A veszprémi gyár 1995-ben érte el kapacitásának felső határát: ekkor 3 műszakban több mint 100 ezer tonna építőanyagot termeltek itt egy év alatt. A cég piaci erősödése, a termékek iránti érdeklődés fokozódása és az értékesítési mutatók meredek emelkedése miatt azonban ez már nem volt elegendő. A pest megyei Bugyi községben 1995-ben kezdődött meg a második üzem építése, amelyben 1996-ban indult meg a termelés. A még ma is világszínvonalú technológiát képviselő gyár éves kapacitása 240 ezer tonna, ami több mint duplája a veszpréminek.

A fejlődés itt nem állt meg, a cég a későbbiekben újabb üzemeket nyitott. 2001-ben Vácott kezdte meg működését az LB-Knauf harmadik hazai gyára, ahol kizárólag vakolatokat állítanak elő. A negyedik termelőüzem pedig Debrecenben épült fel, itt 2004-ben indult meg a gyártás.

A hazai termelőkapacitás bővítésével párhuzamosan a cég régiós terjeszkedésbe kezdett. A külföldi nyitás éve 1999 volt, a Lasselsberger-Knauf ekkor alapította meg horvátországi leányvállalatát, és ekkor indult meg az első külföldi gyár építése Durdevac (Szentgyörgyvár) közelében. A régiós térnyerés következő fontos állomása 2003-ban jött el, amikor a cég megalapította romániai leányvállalatát. Dél-keleti szomszédunknál termelőüzem építésére nem került sor, az itt értékesített termékeket Magyarországon gyártják.

Tanuszoba, Ibrány - LB-Knauf hidegburkolási termékek Tanuszoda, Ibrány – Hidegburkolási termékek

Termékfejlesztés, laboratórium

A Lasselsberger-Knauf az alapításától fogva intenzív kutatás-fejlesztési tevékenységet végez, ennek köszönhetően számos technológiai újítást vezetett be úttörőként Magyarországon, és számos iparági minősítést érdemelt ki versenytársait megelőzve. Utóbbira példa, hogy a 90-es évek közepén a cég kapta meg elsőként az építőipari alkalmassági bizonyítványt (ÉME – Építőipari Műszaki Engedély) egyik kiemelt termékcsoportjára, a hőszigetelő rendszerekre. Az építőipari ágazatban szintén a Lasselsberger-Knauf volt az első, amely ISO minőségbiztosítási rendszert vezetett be.

A cég Magyarországon egyedülálló, speciális műszerekkel felszerelt, az EU által akkreditált laboratóriummal rendelkezik. Alapvetően az itt végzett intenzív kutatómunka eredménye, hogy a hazai gyártók között a Lasselsberger-Knauf kínálja az egyik legszélesebb termékportfóliót vevőinek. A termékfejlesztés mellett a laboratóriumban megrendelésre végzett anyagvizsgálatok és egyéb építőipari szakértői vizsgálatok is zajlanak.

Festetics Kastély, Hintómúzeum, Keszthely - LB-Knauf szárítóvakolatok, szilikátfestékek Festetics Kastély, Hintómúzeum, Keszthely – Szárítóvakolatok, szilikátfestékek

Lasselsberger-Knauf, ahogy ma ismerjük

A veszprémi építőanyaggyártó 2006-ban nagyszabású arculati ráncfelvarráson esett át: ekkor vezették be a ma már jól ismert új szlogen is: „Építő megoldások”, amely gyorsan összeforrt a Lasselsberger-Knauf nevével. A céges filozófiát tükröző kifejezés többféle jelentéstartalommal bír. Egyrészt arra utal, hogy az LB-Knauf nem csupán termékeket gyárt, hanem komplett megoldásokat kínál ügyfelei felmerülő problémáira. Másrészt magában foglalja a partneri kapcsolatok fontosságát, a cég által nyújtott szolgáltatásokat, az alkalmazott technológiákat és a képzési programokat.

Az arculatváltást követő években fontos szerkezeti változások történtek az LB-Knauf termékpalettáján. Intenzív fejlesztések kezdődtek szinte minden termék kategóriában, aminek köszönhetően minden évben új, prémium minőségű termékek kerültek piacra.

2013-ban újabb mérföldkőhöz érkezett az LB-Knauf: ekkor vásárolta fel a Nikecell Balatonfűzfőn található színezővakolat gyárát, amely nyomban kapacitásbővítésen esett át. A felvásárlás a népszerű termékcsalád beintegrálása és a piaci jelenlét erősítése mellett a céges imázsépítés szempontjából is rendkívül fontos lépés volt.

Az előző változások és döntések vezettek ahhoz a mai napig érvényes üzleti stratégiához, amelyet a Lasselsberger-Knauf 2015-ben fogadott el. Ebben a kiemelt fontosságú hidegburkolási és homlokzati termékcsoportok mellett a legnagyobb hangsúlyt az innováció és a cég építőanyagokhoz kapcsolódó szakértői státuszának erősítése kapja. Ez utóbbi részét képezik azok az évente ma már több ezer embert érintő képzési programok (főként hidegburkolás és kőműves témában), amelyeket az LB-Knauf 2002 óta szervez ingyenesen.

Jövőkép

2017 végén kezdte meg működést a Lasselsberger-Knauf második horvátországi gyára Zadar közelében. Ezzel a cég hazánkban és a régióban jelenleg összesen hét termelőüzemmel rendelkezik, melyek együttesen több mint 900 ezer tonna kapacitással bírnak . Az LB-Knauf a gépi alapvakolatok és az esztrichek terén egyértelmű piacvezető Magyarországon, míg a vakolatok, habarcsok és hőszigetelő ragasztók tekintetében is a piac egyik legmeghatározóbb piaci szereplője. Ezen felül a homlokzati felújítási feladatokhoz a legszélesebb termékkört kínálja vásárlóinak.

A Lasselsberger-Knauf az elmúlt években rendre kétszámjegyű növekedést produkált az árbevétel tekintetében, miközben a vállalat hatékonysága illetve eredményessége is a várakozáson felül alakultak. Hazai és külföldi termelőüzemeivel, illetve leányvállalataival együtt a cégcsoport jelenleg mintegy 250 munkavállalót foglalkoztat.

 

Veit Tamás, az LB-Knauf Kft. ügyvezető igazgatója

Veit Tamás, a Lasselsberger-Knauf Kft. ügyvezető igazgatója

Veit Tamás, a cég ügyvezető igazgatója úgy véli, a fejlődés dinamikája az elkövetkezendő években is megőrizhető. „A régiós gondolkodás és a határok nélküli működés koncepciója mellett ennek egyik legfontosabb feltétele, versenyképességünk további javítása. Ennek érdekében a cégcsoport működésének valamennyi szegmensében folytatni fogjuk fejlesztéseinket. A termékfejlesztés csak egy ezek sorában, szolgáltatásaink színvonalának emelésére vagy az ügyfélélmény fokozására ugyanolyan nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Büszkék vagyunk arra, hogy számos esetben elsőként vezettük be Magyarországon az új technológiai megoldásokat, legyen szó a gyártás, a logisztika vagy a kommunikáció területéről. Úttörő, kísérletező és sokszor kockázatvállaló hozzáállásunkat a jövőben is megőrizzük” – mondta Veit Tamás.

A további fejlődés másik kulcskérdése, hogy a cég közép- és hosszú távon milyen válaszokat tud adni a lokális és globális környezetvédelmi kihívásokra. „Természetesen mi is kiemelten foglalkozunk a fenntarthatóság és a környezetvédelem kérdéskörével. Az építőiparra hatalmas felelősség hárul ezen a téren, hiszen ez az egyik legnagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező iparág. Ugyanakkor látni kell, hogy az egyes iparági szereplők nem képesek egyedül megoldást adni, ehhez a teljes rendszer átalakítására van szükség. Úgy érzem, mi a magunk részéről eddig is elvégeztük a feladat ránk eső részét, a jövőben viszont igyekszünk még nagyobb szerepet játszani abban, hogy az építkezés és otthonteremtés minél kevesebb terhet rójon környezetünkre” – mondta Veit Tamás.

 

LB-Knauf 30-eve-logo

Lasselsberger-Knauf Kft.

https://www.lb-knauf.hu

https://epitomegoldasok.lb-knauf.hu

 


 


< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?