Utolsó frissítés: 2020-06-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

ZÖLDTETŐK

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

REHAU GENEO

Homlokzat 2014. 04. 29.

Ideális műanyag ablakok energiatudatos épületekhez

Energiatakarékos házakkal szemben állított elsődleges műszaki, szerkezeti követelmény a teljes épületburok kellő hőszigetelése által minimálisra csökkentett hőveszteség. Fentiekből következik, hogy ez az elvárás a nyílászárókkal kapcsolatban is igaz, s ennek kapcsán három fontos szerkezeti elem érintett képességeit kell vizsgálni: az alkalmazott üvegezését, az alkalmazott ablakkeretét, s nem utolsósorban a falcsatlakozásnál kialakított beépítési fugáét.

A különböző épületszerkezetek hőszigetelő képességének objektív és egységes jellemzésére használatos a hőátbocsátási tényező, mely megadja az adott szerkezet egységnyi felületén, egységnyi idő alatt, egységnyi hőmérsékletkülönbség mellett áthaladó hőáram mennyiségét. Jele: U, mértékegysége: W/m²K.

Nyílászáróknál használatos adatok: Uf a keret-, Ug az üveg hőátbocsátási tényezője, az Uw pedig a komplett ablakra vonatkoztatott hőátbocsátási tényező. Utóbbit döntően a két előbbi értéke befolyásolja, felületarányuk függvényében.

Passzívházak esetén a darmstadti Passzívház Intézet (PHI Darmstadt, Dr. Feist) a „passzívházhoz alkalmas komponens”-ként bevizsgált műanyag profilrendszernél a következő hármas követelményrendszert fogalmazza meg:

  1. a vizsgált profilkombináció (ablakkeret) hőátbocsátási tényezője Uf ≤ 0,8 W/m²K,
  2. az 1230 x 1480 mm méretű ablak hőátbocsátási tényezője Uw ≤ 0,8 W/m²K (Ug = 0,7 W/m²K, deklarált Ψg),
  3. a fent leírt ablak hőátbocsátási tényezője beépítve Uw, beép. ≤ 0,85 W/m²K.

ÜVEGEZÉS

Mint az ablakszerkezet felületének nagyobb részét kitevő szerkezeti elem, a hőszigetelő üvegezés, illetve a bejárati ajtóknál esetleg használt tömör panel nagymértékben befolyásolja a nyílászáró hőszigetelő képességét. Háromrétegű hőszigetelő üvegezéssel – felépítéstől függően – az üvegfelületen jelentkező hőveszteség jelentősen csökkenthető (Ug = 0,5 W/m²K). Ajtópanelek esetén a hőátbocsátási tényező akár az Up ≈ 0,3 W/m²K értéket is megközelítheti.

Az üvegtábla kerülete mentén körbefutó, alumíniumból készülő ún. távtartó, illetve az ablakszerkezet tagoltsága, osztózása pedig az üveg kerületének növekedése miatt drasztikusan rontja az szerkezet Uw hőátbocsátási tényezőjét. Hőtechnikailag mindenképpen a nagy, tagolatlan, polimer távtartóval gyártott üvegfelületek kialakítása a kedvező megoldás.  Energetikai méretezésénél az üvegezés hőszigetelő képessége mellett szempont az üvegfelépítés g-értékének, azaz az összenergia-áteresztő képességének megfelelő megválasztása a szoláris nyereség szintjének meghatározásához.


Budapest XV. kerület, Zsókavár u. 2. szám alatti 14 emeletes, iparosított technológiával épült lakóépület energetikai korszerűsítése, egyesített szárnyú fa ablakok cseréje REHAU GENEO profilból készült, háromrétegű üvegezésű bukó-nyíló ablakokra, párazáró beépítő fólia alkalmazásával

ABLAKKERET - REHAU GENEO

Az alacsony energiafelhasználású épületeknél alkalmazható műanyag profilrendszerek főbb jellemzői:

  • jelentősen megnövelt beépítési mélység (80-90 mm), emellé párosuló
  • legalább 6 légkamra (ablakfelületre merőlegesen számolt üregek rétegszáma),
  • a merevítő kamra ablaksíkkal párhuzamos határoló falaihoz kis felületen hozzáérő acélmerevítés,
  • 3 körbefutó tömítési síkkal ellátott, ún. középtömítéses kialakítás,
  • háromrétegű üvegezés fogadására alkalmas falmélység.

A profilok hőátbocsátási értéke a passzívházak igényszintjéig javítható bizonyos méretekig az üvegezés szárnyba történő beragasztásával, mely a hőszigetelő képességet negatívan befolyásoló acélmerevítést hivatott kiváltani. A profil hőszigetelése tovább javítható a keresztmetszet célszerűen megválasztott kamrájába vagy kamráiba behúzott hőszigetelő betétekkel.

Az acélmerevítés nélküli rendszereknél feltétlenül figyelembe kell venni, hogy az alkalmazott háromrétegű üvegezésből adódó jelentősen megnövekvő (másfélszeres) üvegsúly miatt a mozgó szárnyak méretkorlátozása csak kisebb szárnyméretek megvalósítását teszik lehetővé. Bár a passzívházaknál gyakoribb, hogy nem nyithatóak az ablakszerkezetek, a nagy üvegfelületek kapcsán igényként jelentkezhet nagyméretű szárnyak kialakítása. Ezen igénybevételek felvételére nyújt megoldást a műanyag profilok pvc anyagának „manipulálása”. A járműgyártásban (autó- és repülőgépgyártás) más régóta bevált technológiát felhasználva, a profilkeresztmetszet döntő része szálerősítésű high-tech alapanyagból készül, pvc anyagú látszó felületi bevonattal. A keresztmetszetükben merevített profilok alkalmazásával – a hagyományos pvc anyagúakkal ellentétben – a profil a statikai méretezésnél acélmerevítés nélkül is figyelembe vehető, s üvegberagasztás nélkül, háromrétegű üvegezéssel is megvalósítható a járatos szerkezetméretek döntő része. A speciális anyaghasználatú profilkombináció mindemellett merevítetlenül is pozitívan befolyásolja a belőle készített ablakok hanggátlását. Szintén merevítetlen profilkialakítással kiemelkedő szabványos betöréssel szembeni ellenállóság -WK2/2 ellenállósági osztály- biztosítható.

A profilfelületek színezhetők lakkozással, fóliakasírozással, illetve külső felületük porfestett alumínium borítással burkolható.

BEÉPÍTÉS

A beépítési fuga kialakításánál alapvető elvárás az ún. RAL-beépítés alkalmazása, ami leegyszerűsítve a beépítési fuga 3 tartományra tagolását jelenti. A külső oldali réteg UV-álló, vízzáró, de páraáteresztő, a belső légzáró, és párazáróbb, mint a külső (a beépítési fuga belső lezárása legyen párazáróbb, mint a külső). A két fugalezáró réteg közé kerül a hő- és hangszigetelő üregkitöltés.

CONFECTOR - LOGO

GYÁRTÓI REFERENCIA:

CONFECTOR ABLAK – CONFECTOR KFT.

www.confector.hu

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Nyílászárók
Műanyag ablakok, erkélyajtók
Passzívház

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?