Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

ZÖLDTETŐK

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A Vízszigetelő habarcs, amely kijavítja önmagát

Épületfelújítás 2014. 04. 08.
1. kép: Hagyományos vízszigetelő habarccsal 2 hét elteltével; 2. kép: CR 90-nel 2 hét elteltével
1. kép: Hagyományos vízszigetelő habarccsal 2 hét elteltével; 2. kép: CR 90-nel 2 hét elteltével

A megbízható és tartós vízszigetelés elkészítése komoly kihívás. A víz nincs tekintettel arra, hogy a legnagyobb igyekezettel látunk hozzá ehhez a munkához. A legkisebb hiba, hajszálrepedés elég ahhoz, hogy bejusson oda, amit szárazon szeretnénk látni. Segítségünkre van ebben a küzdelemben a CR 90 Kristályképző, egykomponensű, vízzáró cementhabarcs, ami egyszerűen felhordható, ellenáll a pozitív és negatív oldali víznyomásnak, és a legérdekesebb tulajdonsága az, hogy a kialakuló hajszálrepedéseket automatikusan megszünteti.

Alkalmas a szilárd, nem deformálódó ásványi felületek (hézagmentesen kifugázott téglafalazat, beton- és vasbeton felületek, cementes vakolat stb.) vízszigetelésére és nedvesség elleni védelmére.

Két fázisban működik: vízzáró réteget képez a felületen, illetve a benne lévő és vízzel oldhatatlan sók a pórusokba hatolva kikristályosodnak. Ezek a kristályok a kapillárisokat teljesen lezárják, így megakadályozva a víz bejutását mindkét oldalról. Ez a kristályosodási képesség kiegészítő védelmet nyújt a sérült felületeken („öngyógyítás”).

A Henkel termékfejlesztői egy hagyományos vízszigetelő habarcsot hasonlítottak össze a CR 90 Kristályképzővel. A kísérlet során beton kútgyűrűk külső palástját vonták be az említett habarcsokkal, majd az így kialakított tartályokat feltöltötték vízzel.

Két hét elteltével világosan látszott a két szigetelőanyag „teljesítményének” különbsége. A CR 90-el bevont betontartály alig mutatott szivárgást, szemben a hagyományos szigetelő anyaggal, ahol a vízszivárgás rövid idő elteltével nagymértékben beindult (ld. fenti kép). Azokat a hajszálrepedéseket, melyeken keresztül a nagyobb víznyomás következtében mégis megjelent a nedvesség, a CR 90 kristályai később „behegesztették”.

A CR 90

A CR 90 „öngyógyító” képessége

A Ceresit CR 90 megvédi az épületszerkezetek talajjal érintkező vízszintes és függőleges felületeit (pl. alap és falazat) a talajpára, szivárgó víz, valamint nyomás nélküli és nyomással rendelkező talajvíz ellen. A vízoszlop nagysága a pozitív oldalon max. 15 m lehet, míg a negatív oldalon elérheti az 5 métert is. Alkalmazható  monolit beton ivó- és esővíz víztartályok víz elleni szigetelésére (max. 15 m vízmélységig) valamint kisméretű, monolit beton úszómedencék védelmére max. 20 m3-ig), továbbá erkély, terasz és fürdőszoba víz elleni szigetelésére a kerámiaburkolat fektetése előtt, vízszintes és függőleges felületen, kombinálva Ceresit sarokerősítő szalaggal, rugalmas szigetelőgallérral, vagy rugalmas sarokelemekkel.

A kivitelezés nagyon egyszerű:

 CR 90 vízszigetelő habarcs - Alapozás és a habarcs felhordása

1. kép: A megfelelően előkészített felületet benedvesítjük, majd az előírásnak megfelelően felhígított habarcsot célszerűen kefével felhordjuk.

2. kép: Mielőtt ez az alapozás teljesen megszáradna, glettvassal elkészítjük a befejező réteget a vízterhelésnek megfelelő rétegvastagságban.

Esettanulmányként álljon itt egy kivitelezés rövid leírása:

Egy rosszul sikerült szivattyú akna belső szigetelését kellett megoldani, mert idővel, különösen tartósan csapadékos időjárást követően, az akna alján víztócsa jelent meg. A CR 90 felhordását úgy kellett időzíteni, hogy a kivitelezés száraz időszakra essen. A munkát elvégző vállalkozó tisztában volt azzal, hogy a habarcsot száraz felületre kell felhordani. (Csak az alapozásként szolgáló nedvesítés megengedett.)

A sikeres kivitelezés érdekében ugyanis figyelembe kell venni, hogy vizes, „gyöngyöző” felületen a termék nem használható, mivel a nyomással rendelkező víz, a még kötésben lévő habarcsrétegen áthaladva, olyan méretű kapillárisokat képez, melyeken később is áthatolhat.

Az aljzat és a függőleges felület találkozásánál a Ceresit CX 5 Gyorskötésű javító- és szerelőhabarcs alkalmazásával 4 cm sugarú ívet alakítottak ki. A felhordott CR 90 Kristályképző vízzáró cementhabarcs a szivattyú aknában a következő csapadékos időszakban teljesen száraz felületet biztosított.

Nemcsak ilyen kisméretű vasbeton műtárgyak esetében érhető el tökéletes vízszigetelés, hanem akár nedvesedő, nyirkos pincék esetében is.

CR 90 vízszigetelő habarcs

A CR 90 bedolgozási tulajdonságai kényelmes kivitelezést tesznek lehetővé. A bekevert habarcs kb. 3 órán át felhordható, egyszerre nagyobb felület szigetelése is megoldható. A bevont felületre kb. 2 nap elteltével rá lehet lépni, szükség esetén kb. 3 nap elteltével burkolható.

Alkalmazását nemcsak gyakorlott szakemberek részére ajánljuk, hanem vállalkozó kedvű magánfelhasználók is sikeresen megoldhatják vízszigetelési problémáikat.

Szükség esetén a 0630-919-2926-os telefonszámon készséggel válaszolunk a kivitelezést érintő kérdéseikre!

Henkel

Henkel Magyarország Kft.

www.henkel.hu  www.ragasztas.hu  www.mindentmegragasztunk.hu

< >

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?