Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Épített örökség és korszerű energiahatékonyság - Építési kultúra és CO2-kibocsátás

Szakmai konferencia a Construmán építészek számára

MÉK és MMK akkreditáció folyamatban

  • Időpont: 2010. április 15. csütörtök 13.30 - 16.30
  • Helyszín: Construma, Expo Hotel

„Ha a világon mindenki úgy szeretne élni, mint ahogy Nyugat-Európában élnek, a Földnek háromszor nagyobbnak kellene lennie, ha pedig úgy, mint Észak-Amerikában, akkor ötször ekkora Földre lenne szükség. Ezért eljött a cselekvés ideje.” – Gaetan Siew, UIA Vízió és stratégia munkabizottság vezetője.

Napjaink egyik legjelentősebb megoldandó feladata az energia-hatékony építésre való átállás, a fenntartható építészeti rendszerek létrehozása, amelynek megvalósulása érdekében széles szakmai összefogásra van szükség. Ennek jegyében hirdetett közös konferenciát a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) kezdeményezésére, a MÉSZ, a Magyar Építészkamara (MÉK) és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) az idei Construmán.

A magyar épületállomány túlnyomó része energetikailag átfogó felújításra szorul, a lakóházakra ez éppúgy érvényes, mint a középületekre, amelyek egy része kulturális örökségünk részét képezi.

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) „Megújuló Források” és „Fenntartható Építészet” munkacsoportja kezdeményezésre és a MÉSZ, MÉK és az MMK közös szervezésében, valamint a BMGE Építőmérnöki Kar Magasépítési Tanszék közreműködésével jött létre az "Épített örökség és korszerű energiahatékonyság - Építési kultúra és CO²-kibocsátás" című konferencia.

A konferencia fő üzenete egybeesik az UIA koppenhágai deklarációjának tartalmával, amely szerint a fenntartható építés elveit már a tervezés szakaszában szükséges figyelembe venni – a fenntartható építésnek a megfelelő tervezés alapján kell megvalósulnia. Erre az elvre, mind új építések területén, de különösen a jelenleg nagyon aktuális területen, az épületfelújítások kapcsán, a szakmai szövetségeknek közösen, együttműködve kell felhívniuk a figyelmet. Azért, hogy a három szakmai szervezet összefogása e közös cél mentén megvalósulhasson, a MÉSZ a fenntartható építési módok előtérbe kerülése és a CO²-kibocsátás csökkentése érdekében közös deklaráció aláírását kezdeményezte, amelynek bemutatására is a konferencia keretei között kerül majd sor.

A félnapos szakmai konferencián a neves előadók az épített örökség rekonstrukciója, felújítása során érvényesítendő energia-hatékonyság, környezettudatosság témakörében tartanak előadásokat, fókuszban a passzívház-technológia és a megújuló energiaforrások alkalmazásának különböző lehetőségeivel, többnyire megvalósult projektek bemutatásával.

PROGRAM 

(a programváltozás jogát a szervezők fenntartják)

  • 13.00 Regisztráció
  • 13.30 – 13.45 (’15) Szemléletváltással a CO2 kibocsátás csökkentéséért (Kálmán Ernő DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke)
  • 13.45 – 14.00 (’15)  Bioklimatikus városrehabilitáció, városi hőszigetek elkerülése (Oláh András Béla, tájépítész)
  • 14.00 – 14.20 (’20) CO2 kibocsátás csökkentés építészeti eszközökkel (Szekér László okl. építészmérnök, MArch. GradDiplAA, a Magyar Építőművészek Szövetségének munkacsoport vezető, UIA programigazgató)
  • 14.20 – 14.40 (’20) Épület-felújítás passzívház-technológiával (Benécs József, okleveles gépészmérnök, PAOSZ)
  • 14.40 – 15.00 (’20) Klímánk védelmében - egy kísérletsorozat és egy koppenhágai épületrekonstrukció (Tornóczky Mónika, okleveles építészmérnök)
  • 15.00-15.10 Kávészünet
  • 15.10 – 15.30 (’20) Épített örökségünk fenntartható felújítása (Dr. Tóth Elek, a BME Magasépítési Tanszék tanszékvezető helyettese)
  • 15.30 – 15.50 (’20) Autonóm ház, autonóm település, autonóm régió (Ertsey Attila, építész, a Magyar Építész Kamara alelnöke)
  • 15.50 – 16.10 (’20) Épületgépészet a római kortól az Országházon át a passzívházig (Dr. Chappon Miklós, okleveles épületgépészmérnök, a Kéményjobbítók Országos Szövetségének alapító elnöke)
  • 16.10 – 16.30 (’20) Környezettudatos városrekonstrukció; Dunai partraszállás (Kund Iván, építész)

A program szakmai védnökei Szekér László, a MÉSZ képviseletében és Ertsey Attila, alelnök, a MÉK képviseletében.

A regisztráció ingyenes belépést biztosít a Construma kiállításra, a konferencián a részvétel díjmentes, de a terem befogadóképessége limitált.

Forrás: Build Communication Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?