Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Fenntartható fejlődés alternatív energiaforrások felhasználásával – napkollektorok a hétköznapokban

Energia megtakarítás 2010. 03. 01.

Sikeres szakmai napot tartott február 25-én a Direct-Line Kft. dunaharaszti székhelyén, energiaracionalizálás témakörében. A sikeres rendezvény során, a meghívottak megismerkedtek a fenntartható fejlődés egyik leghatékonyabb energia megtakarítási lehetőségeivel – a napkollektorokkal.

"Mára egyre több ember döbbent rá arra, hogy a természet rohamos pusztulása egy nem fenntartható pályára sodorta az egész emberiséget, a világ különállónak hitt problémái összefüggő rendszert alkotnak egymással, a jelenlegi ostoba és igazságtalan erőforrás elosztás az egyik fő alapja a világban tapasztalt bajoknak" - nyilatkozta Dr. Reith János, a cég  ügyvezető igazgatója.

A természet és az ember viszonyában súlyos és mélyülő válságot láthatunk. A tradicionális gazdálkodást – egészen a régebbi korokig – az jellemezte, hogy nem sértette, hanem tiszteletben tartotta a természeti ökoszisztémák alapvető funkcióit és struktúráját. Megőrző erőforrás-használat volt ez, csak a többletet, a fölösleget vették el a természettől. A modern gazdálkodást ezzel szemben a természettel szembeni kíméletlen önzés, a természet végig nem gondolt kihasználása jellemzi.

Ma már széles körű az egyetértés azt illetően, hogy a jelenlegi gazdasági fejlődés ökológiailag javarészt fenntarthatatlan és következményei több mint kellemetlenek, valószínűleg katasztrofálisak lesznek.

"Ez olyan kutatás-fejlesztési aktivitásokat kíván, amelyek a termelés és fogyasztás területén racionalizálási intézkedéseket tesz lehetővé" – tette hozzá a cég  ügyvezető igazgatója. Véleménye szerint az energia folyamatos biztosítása a természeti környezetünkre is jelentős hatással van, így a fenntartható fejlődés szempontjainak érvényre juttatása szintén fontos kérdésként merülnek fel.

A cég vezetője szerint ma, amikor a világméretű válság még határozottabban jelzi a problémák összefüggéseit, a népszerű nevén alternatívnak nevezett energiafajták használatára való áttérés számos területen indokolt, ugyanis az alternatív energiák jelentős részének az árán felül egyéb előnyei is vannak. Napjainkban a műszaki szempontok sajnos még kevésbé mértékadóak a megrendelői döntésekben, az adózási szabályok sokkal inkább meghatározóak. 

A fenntartható fejlődés témakörében már számos magasröptű tanulmány született, amelyek mindegyike igyekszik tudományos szinten megfogalmazni a lényegét. Megbízóink elvárásainak eleget téve, ezen a területen magunk is készítettünk egy átfogó elemzést. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért mégis azt gondoljuk, hogy a fenntarthatóság kérdése a mindennapok apró döntéseiben válaszolódik meg. Cégünk hitvallása szerint a hosszútávon gondolkodó piaci mechanizmusok is a fenntartható fejlődést követelik meg.

Szó volt róla, hogy Magyarországon évente több, mint 2000 a napsütéses órák száma - ez 350-szer több energiát jelent, mint amennyit fel tudunk használni, mégsem élünk az ebben rejlő lehetőségekkel. Itt az ideje átértékelni gondolkodásmódunkat.

A Direct-Line minden fejlesztési céljának meghatározásakor olyan korszerű  termékek előállításában és terjesztésében érdekelt, amelyek a fenntarthatóság általános követelményeit több pontban is teljesítik. Így például kizárólag tartós működésre alkalmas rozsdamentes berendezéseket gyártunk, amelyek élettartamuk alatt fajlagosan a lehető legkisebb energia felhasználásával szolgálják az emberek valós, jogos és méltányolható igényeit. Ebbe a kategóriába sorolható az a cégünk által fejlesztett napkollektor megoldás, amelyről további információ a Kutatás-fejlesztés menü alatt a Témáink/Energia-racionalizálás alpontban található. A rozsdamentes alapanyagokból gyártott napkollektor rendkívül kedvező ár/érték aránya is alátámasztja azt a nézőpontot, amit az alternatív energiák hasznosításánál követünk. Kétségtelen tény, hogy gyakran nagyobb profitot eredményezne olyan megrendelések teljesítése, melyek az elmondottakkal ellentétes érdekeket szolgálnak, de miután ez ütközne cégünk filozófiájával, nem ezt a vonalat követjük.

Forrás: Direct-Line Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?