Utolsó frissítés: 2019-12-04

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

ZÖLDTETŐK

Épinfó - Aktuális

< >

Fenntartható fejlődés alternatív energiaforrások felhasználásával – napkollektorok a hétköznapokban

Energia megtakarítás 2010. 03. 01.

Sikeres szakmai napot tartott február 25-én a Direct-Line Kft. dunaharaszti székhelyén, energiaracionalizálás témakörében. A sikeres rendezvény során, a meghívottak megismerkedtek a fenntartható fejlődés egyik leghatékonyabb energia megtakarítási lehetőségeivel – a napkollektorokkal.

"Mára egyre több ember döbbent rá arra, hogy a természet rohamos pusztulása egy nem fenntartható pályára sodorta az egész emberiséget, a világ különállónak hitt problémái összefüggő rendszert alkotnak egymással, a jelenlegi ostoba és igazságtalan erőforrás elosztás az egyik fő alapja a világban tapasztalt bajoknak" - nyilatkozta Dr. Reith János, a cég  ügyvezető igazgatója.

A természet és az ember viszonyában súlyos és mélyülő válságot láthatunk. A tradicionális gazdálkodást – egészen a régebbi korokig – az jellemezte, hogy nem sértette, hanem tiszteletben tartotta a természeti ökoszisztémák alapvető funkcióit és struktúráját. Megőrző erőforrás-használat volt ez, csak a többletet, a fölösleget vették el a természettől. A modern gazdálkodást ezzel szemben a természettel szembeni kíméletlen önzés, a természet végig nem gondolt kihasználása jellemzi.

Ma már széles körű az egyetértés azt illetően, hogy a jelenlegi gazdasági fejlődés ökológiailag javarészt fenntarthatatlan és következményei több mint kellemetlenek, valószínűleg katasztrofálisak lesznek.

"Ez olyan kutatás-fejlesztési aktivitásokat kíván, amelyek a termelés és fogyasztás területén racionalizálási intézkedéseket tesz lehetővé" – tette hozzá a cég  ügyvezető igazgatója. Véleménye szerint az energia folyamatos biztosítása a természeti környezetünkre is jelentős hatással van, így a fenntartható fejlődés szempontjainak érvényre juttatása szintén fontos kérdésként merülnek fel.

A cég vezetője szerint ma, amikor a világméretű válság még határozottabban jelzi a problémák összefüggéseit, a népszerű nevén alternatívnak nevezett energiafajták használatára való áttérés számos területen indokolt, ugyanis az alternatív energiák jelentős részének az árán felül egyéb előnyei is vannak. Napjainkban a műszaki szempontok sajnos még kevésbé mértékadóak a megrendelői döntésekben, az adózási szabályok sokkal inkább meghatározóak. 

A fenntartható fejlődés témakörében már számos magasröptű tanulmány született, amelyek mindegyike igyekszik tudományos szinten megfogalmazni a lényegét. Megbízóink elvárásainak eleget téve, ezen a területen magunk is készítettünk egy átfogó elemzést. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért mégis azt gondoljuk, hogy a fenntarthatóság kérdése a mindennapok apró döntéseiben válaszolódik meg. Cégünk hitvallása szerint a hosszútávon gondolkodó piaci mechanizmusok is a fenntartható fejlődést követelik meg.

Szó volt róla, hogy Magyarországon évente több, mint 2000 a napsütéses órák száma - ez 350-szer több energiát jelent, mint amennyit fel tudunk használni, mégsem élünk az ebben rejlő lehetőségekkel. Itt az ideje átértékelni gondolkodásmódunkat.

A Direct-Line minden fejlesztési céljának meghatározásakor olyan korszerű  termékek előállításában és terjesztésében érdekelt, amelyek a fenntarthatóság általános követelményeit több pontban is teljesítik. Így például kizárólag tartós működésre alkalmas rozsdamentes berendezéseket gyártunk, amelyek élettartamuk alatt fajlagosan a lehető legkisebb energia felhasználásával szolgálják az emberek valós, jogos és méltányolható igényeit. Ebbe a kategóriába sorolható az a cégünk által fejlesztett napkollektor megoldás, amelyről további információ a Kutatás-fejlesztés menü alatt a Témáink/Energia-racionalizálás alpontban található. A rozsdamentes alapanyagokból gyártott napkollektor rendkívül kedvező ár/érték aránya is alátámasztja azt a nézőpontot, amit az alternatív energiák hasznosításánál követünk. Kétségtelen tény, hogy gyakran nagyobb profitot eredményezne olyan megrendelések teljesítése, melyek az elmondottakkal ellentétes érdekeket szolgálnak, de miután ez ütközne cégünk filozófiájával, nem ezt a vonalat követjük.

Forrás: Direct-Line Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Alapvető építésügyi változások

Építési jog 2020. 01. 14.

A jegyzők helyett a kormányhivatalok látják el 2020. március 1-től az elsőfokú építésügyi hatósági feladatokat. A változás miatt az építési vagy használatbavételi engedélyezési eljárásokat nem az önkormányzatok, hanem a kormányhivatalok folytatják le. Változnak a jogorvoslati lehetőségek is: az építésügyi és az építésfelügyeleti eljárásokban fellebbezésre nem lesz lehetőség. Ha a döntés ellen kifogást emelne valaki, közigazgatási peres eljárást kell indítania

Szakkönyv

Építészeti hagyományunk nyomában

Népi építészet 2020. 01. 18.

Tanulmányok a népi építészet és a településnéprajz köréből 1974-2018

 

A kötet Gráfik Imre néprajztudós, muzeológus a népi építészet, településnéprajz és a szabadtéri néprajzi muzeológia tárgyban írott fontosabb tanulmányait tartalmazza


Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?