Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Többmodulos hűtőszekrény nyerte az Electrolux Design Lab 08 versenyét

Gyártói hírek, cikkek 2008. 10. 13.
Stephan Buchberger és nyertes pályaműve
Stephan Buchberger és nyertes pályaműve

Az Electrolux Design Lab idei versenyén, több mint 600 pályamű közül az osztrák Stephan Buchberger többmodulos hűtőszekrényét minősítette a legjobb alkotásnak a szakértőkből álló nemzetközi zsűri.

A bécsi Iparművészeti Egyetem hallgatója olyan hűtőszekrényt tervezett, amely megoldást kínál az albérletek lakóinak különböző élelmiszer tárolási és hűtő takarítási szokásaiból fakadó problémáira. A Flatshare fantázianévre keresztelt hűtőszekrény alapja egy központi hűtőegység, amelyre négy tároló modul helyezhető. A különálló rekeszek lehetővé teszik, hogy a közösség minden tagja saját hűtőtérrel rendelkezzen, az egyes modulok pedig személyre szabhatók a burkolat színének megválasztásával, és egyéb kiegészítők (sörnyitó, tábla) segítségével.

„Az egyetemisták, főiskolások gyakran 3-4 fős lakóközösségekben élnek, így kénytelenek egy konyhán osztozni. Ilyenkor központi kérdés a hűtő tisztán tartása, amit senki sem vállal magára önként és dalolva. A Flatshare esetében mindenki csak a saját rekesze tisztításáért felel, és azt tárol benne, amit csak szeretne.” – mondta Stephan Buchberger, a bécsi Iparművészeti Egyetem hallgatója.

A modulok oldalán található fogók segítségével könnyedén szállíthatók a részegységek. „Ha új lakásba költözöl, csak fogod a saját kis hűtődet, és elviszed magaddal, mint egy táskát, majd hozzáilleszted az új lakásban található alapegységhez, amely a hűtést biztosítja.” tette hozzá Buchberger.

A verseny idei kiírása szerint olyan, élelmiszertárolásra, főzésre vagy mosásra alkalmas készülékekkel lehetett pályázni, melyek az internetes generáció igényeit szolgálják ki, és 2-3 év múlva akár meg is jelenhetnek a piacon. Az i-Generáció fő érdeklődési köre, a mozgás, a szabadság, a kényelem, az idő, a szórakozás, a technológia és a fenntarthatóság témakörét fedi le.

A zsűri értékelési szempontjai idén is több területre terjedtek ki. Az elbírálás során figyelembe vettek olyan tényezőket, mint az innováció, a készülék gyakorlati alkalmazhatósága, a piacképesség és a leleményesség.

„A hűtőszekrényt alapvetően elég nehéz átformálni. A Flatshare hűtő azonban humoros és találékony megoldás a fiatal lakóközösségek gyakori problémáira. A Flatshare tervezője tökéletesen feltárta a célcsoport igényeit, és ennek megfelelően alkotott meg egy piacképes készüléket.” - mondta Henrik Otto, az Electrolux globális tervezési részlegének alelnöke.

Az idei verseny győztese nem csupán a zsűri, hanem a közönség és a sajtó különdíját is elnyerte.

A verseny második helyezettje a kínai Guopen Liang, i-Basket elnevezésű, vezeték nélküli hálózatra csatlakoztatható szennyestartó-mosógépe lett, a harmadik helyen pedig a francia Antoine Lebrun, Coox néven bemutatott görgethető multifunkciós főzőasztala végzett.

A Design Lab ’08 nyertese 5000 eurót és egy hat hónapos gyakornoki álláslehetőséget kapott, melyet az Electrolux valamely globális terméktervező központjában tölthet el. A második helyezett díja 3000 euró, míg a harmadik helyezetté 2000 euró pénzjutalom.

Az Electrolux Design Lab idén hatodik alkalommal került megrendezésre.  Idén 49 országból több mint 600 pályamű érkezett a felhívásra, melyek közül 2 magyar diák munkája is bekerült a legjobb 9 közé. Püspöki Apor E-bag nevű hűtőtáskája, és Sáfrány Attila Stratosphere elnevezésű szobainasa az összes döntős pályaművel együtt dicsérő elismerésben részesült az október 9-i zürichi döntőn.

A Design Lab 08 verseny meghatározó eseményeiről – többek között a döntősök prezentációjáról és az eredményhirdetésről – videófilmek készültek, melyek megtekinthetők www.electroluxdesignlab.com oldalon.

Forrás: Morpho Communication

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?