Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Pecha Kucha Night Budapest vol.9

Fotó: Tóth Máté
Fotó: Tóth Máté

Több mint 300 néző a Design Héttel közösen szervezett Locsi-fecsi Esten!

Azt már az előző, szeptemberi Pecha Kucha Night sikere után is sejteni lehetett, hogy teltházas este lesz a kilencedik budapesti Locsi-Fecsi Est. A szervezők ugyan lecserélték az "Érkezz korán, hogy legyen helyed!" szlogent az "Érkezz korán, hogy beférj!" felhívásra, de hiába az előrelátás, ha a teremben fizikailag nem fértek el többen - így végül sokan kinn rekedtek.

Előadóink voltak:

  • Orlai Balázs (Kolbászból Kerítést!) már járt korábban Pecha Kuchán, fél évvel ezelőtt még a KÉK Nefelejcs utcai épületében tartott előadást. Az akkor még csak papíron létező, azóta sikeresen megvalósult bicikliparkoló munkájuk bemutatásának az adott különös aktualitást, hogy az előadás előtt néhány nappal, a Design Hét alatt adták át azt a 16 férőhelyes bringaparkolót az Erzsébet téri Gödör Klubnál, amelyet közéleti személyiségek fogadtak örökbe.
  • Szép Szidónia pillanatképeket villantott fel munkásságából, egy szabadon kísérletező ruhatervezésből és a kortárs divat perspektíváiról.
  • Hosszú Gergely a a Co & Co képviseletében a cég vizuális- és design kommunikációs tevékenységéről számolt be egy arculat- és márkaterv kapcsán.
  • Dora Budor és Maja Cule fiatal tervezőpáros Horvátországból, akik a Studentski Centar u Zagrebu rendezvényeinek arculatáért és kommunikációjáért felelősek. A közönség nagy örömére munkáikat vidám előadáson mutatták be.
  • Polyák Levente, az I. Budapesti Építészeti Filmnapok (2008. október 10-12.) kurátora, valamint Orosz Sára a KÉK programkoordinátora a Kortárs Építészeti Központ közeljövőbeli programjaiból nyújtott ízelítőt.

A szünetben és az este folyamán DJ Nizar (Tilos) szolgáltatott finom zenei aláfestést.

  • Elek Márton, a Geppetto Design Studio alkotója legutóbbi pályázati munkákból válogatott. Beszámolt továbbá a G-lab, vagyis a stúdió jövőkutató részlegének megalakításáról.
  • Futó Julcsi a Bécsi Iparművészeti Egyetemen, Greg Lynn csoportjában tanul. A horvátországi Cres tengerpartjára tervezett hajóépítő üzem koncepcióját mutatta be (munkatársai: Rebek Bika Sibila, Ritter Stefan).
  • Gera Noémi eloxált alumíniumból készített ékszerkollekciójáról vetített. A tervező szigorú koncepció szerint, sík körből térbeli alakzatokat hoz létre hajlítással, áttörve a formát különböző körívekkel és körökkel. Az eloxált ékszerekhez kapcsolódnak szöveges ékszerek is, amikor maga a hordozó eloxált alumínium (az ékszer teste), a szöveg pedig fólián, textilen, vagy papíron jelenik meg. A szövegek a magyar költészetből vett versek, népdalok szövegei, részletei, töredékei.
  • Kiss Bence Ádám egy nehezen kategorizálható, környezet reagens tárgyat, a BUG-ot mutatta be, amely a hőmérsékletet alakítja fénnyé. Ékszer? Kütyü? Kiegészítő? A választ a tervező a nézőkre bízta...
  • Végezetül Ivánka Katalin (Ivanka Concrete) tartott előadást studiójuk elmúlt egy éves tevékenységéről, melyből a betonrépa installáció különösen hatalmas sikert aratott a nézők soraiban.

Az eseményről a zágrábi Radio SC élőben tudósított.

A Kortárs Építészeti Központ, a Design Hét és a Design Terminal közös szervezésében.

Külön köszönet: Halasi Rita, Silvija Stipanov, Tóth Máté, Szalai Ferenc, valamint a KÉK - Kortárs Építészeti Központ aktivistái.

Forrás: KÉK hírlevél

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?