Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Új magyar találmány - HeFaTherm hőkezelési technológia

Hírek 2008. 10. 13.

Az alábbi cikk soraiban szeretnénk felhívni a Tisztelt Olvasó figyelmét egy új magyar szabadalomra, mely forradalmasítja az eddig ismert hőkezelési eljárásokat. A találmány lényege, hogy a fa molekula szerkezetét eddig nem használt katalizátorok segítségével, kémiailag is módosítják, magas hőmérsékleten modifikálják.

A kívánt fafajtából, különböző méretű fűrészáruk szárítása és hőkezelése lehetséges az eljárással, maximum 500x100x3000 mm méretben, természetes színtől egészen a mélybarna színárnyalatokig. A HeFaTherm technológia feltalálói: Hegedűs Károly okl. gépészmérnök, okl. ipari formatervező és Farkas János okl. szervező vegyészmérnök.

A HeFaTherm hőkezelési eljárással kikerülhető, csökkenthető az egzotikus fák használata, ezzel együtt a fejlődő országok mértéktelen – fejlett államok által indukált – fairtása. HeFaTherm eljárást és berendezést alkalmazva szükségtelen a fa vegyszeres, rendkívül környezetszennyező kezelése.

A bútoripar eddig tömegesen nem használta a hőkezelt fákat, főleg előnytelen szaguk és rendkívül magas alapanyagáruk miatt. Az új eljárással bővíthető a bútoripari alapanyagok köre.

A parketta iparban egyre kedveltebbek a sötét színek alkalmazása, melyek közelebb állnak a fa természetes árnyalataihoz. Ezeket a színeket a parkettagyártók jelenleg a fa további vegyszeres kezelésével érik el, és a végleges szín csak akkor válik láthatóvá, mikor az anyag teljesen megszáradt. A HeFaTherm eljárással modifikált fa vegyszerek nélkül is egészen a mélybarnáig kezelhető, és az eljárás végén a fa végleges színe azonnal látszik.

Előnyös kopásállósága miatt jól alkalmazhatók erősen igénybevett területeken is. Olyan fajok is bevonhatók a fatermékek közé, melyek eddig jobbára tűzifaként végezték. Ilyen az akác, álgesztes bükk, nyár, fűz stb.

A HeFaTherm eljárással azonban új minőségi szintre emelhető a nyárfa, alkalmazási területei megnőnek. Bútorok, különböző használati eszközök, szauna berendezés, épületasztalosi termékek gyárthatóak a modifikált nyárfából.

Főbb felhasználási területei a következők lehetnek: kültéri, beltéri burkolatok; homlokzati burkolatok; szauna; fürdőszobai berendezési tárgyak, burkolatok; bútorkészítés; hídépítés; hajóépítés; vonós-és ütős hangszerek készítése; kültéri, időtálló faszobrok készítése; tetőfedő fazsindelyek; kerti bútorok, kerítések; konyhai hidegedények, étkészletek, evőeszközök, poharak; játszótéri berendezések; nyílászárók stb.

Forrás: Farkas János okl. szervező vegyészmérnök, Hegedűs Károly okl. gépészmérnök, okl. ipari formatervező

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?