NAPHÁZ Építésziroda Kft.  

 

Épinfó szakmai katalógus

Programajánló - Építészeknek

Programajánló - Építészeknek

 

Kezdőlap
Témakör lista
Partnereink
Médiaajánlat
Kapcsolat
Újdonságok

Egyéni keresés

 

AKTUÁLIS

Tartalom:

Energia megtakarítás

Építési jog

Építész kreditpontos továbbképzés

ÉTDR

Gyártói hírek, cikkek

Hírek

Ingatlan

Programajánló - Építészeknek

Szakcikk


HIRDETÉS

SZAVAZÁS

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

A szavazás állása
Eddigi szavazások

KatalógusAktuálisSzakcikkWebáruházSzakkönyvBlog

Aktuális kezdőlap   Katalógus kezdőlap
Üzenet a szerkesztőnek: naphaz@naphaz.hu

Épinfó-Aktuális

Programajánló - Építészeknek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Következő


| 2017. 03. 02. |


Holnap kezdődik az idei Konyhakiállítás, ahol olyan világújdonságok mutatkoznak be, mint az első teljes ajtófelületén érintő kijelzős sütő vagy az egymással kommunikáló főzőlap és elszívó.

Tárolás mesterfokon

Az idei év egyik legizgalmasabb újdonsága, hogy a bútorgyártók különös figyelmet szentelnek az esztétikum és a dizájn mellett a praktikus megoldásoknak, főként a tárolást illetően. A konyhaszekrények olyan belső kialakítást kaptak, ahol a “kis helyen minél több dolgot” elve érvényesül, természetesen az átláthatóság szem előtt tartásával.

Csodaszép konyhák a láthatáron - Hódít a monokróm

Az apró tárolóegységek és trükkösen nyíló ajtók nem válhatnak a szépség kárára. Az egyszerűség eleganciája már tavaly is jól érzékelhető trend volt a főzőhelyiségek terepén, de 2017-ben még nagyobb hangsúlyt kapnak a harmóniát sugárzó enteriőrök. A tervezők egy szín több árnyalatával teremtenek elegáns és változatos miliőt.

Az érintés erejével

A letisztult vonalvezetés érdekében nagyon sok gyártó fejlesztett ki olyan push-open rendszereket, amelyekkel  minden érintésre nyílik, egységes felületeket és könnyebb tisztíthatóságot eredményezve.

Smart Technológia a konyhában

Hazánkban is egyre terjednek az okos otthonok megteremtésére szolgáló technológiai újdonságok, melyek között kiemelt szerepet kap a lakás egyik központi területe, a konyha. A gyártók felkészültek, így már a nagyközönség számára is elérhetőek olyan smart technológiával készült háztartási gépek, mint a teljes ajtófelületén érintő kijelzős sütő, az egymással kommunikáló főzőlap és elszívó, a Bluethooth technológiával vezérelt eszközök, a beépített hangszórók, vagy színváltoztató fények és az okos háztartási készülék, amely szinte helyettünk főz.

Forrás: konyhakiallitas.huKapcsolódó katalógus oldal(ak):
- Konyhafelszerelés, -berendezés
- Lakberendezés

| 2017. 02. 14. |


2017. február 15-én újra jelentkezik a Pecha Kucha Night Budapest és az immáron 10. születésnapját ünneplő The Budapest New Technology Meetup közös eseménye!

Az IT területén és az építészetben, várostervezésben, urbanisztikában is jelentős változások történtek az elmúlt egy évtizedben.

Az előadások erre keresik a választ:

 • Vajon hogyan formálta a mobiltelefon az életünket?
 • Mi az a privacy?
 • Mit értünk interentbiztonságon?
 • Van építészeti startup?
 • Hogyan kapcsolódnak az okos eszközök egy városban?

Izgalmas kérdésfelvetések mentén, a megszokott pörgős prezentációkban összegzik előadóink az elmúlt tíz év eredményeit; avagy a következő időszak nagy áttöréseit.

Program:

 • 20:00 Kapunyitás
 • 20:20 Kezdés
 • 22:00 Buli

Helyszín:

 • A38 Hajó (1117 Budapest, Petőfi híd)

Időpont:

 • 2017. február 15. szerda 20:00

Az előadók és további részletek a Facebook eseményben.

Forrás: Kortárs Építészeti Központ


| 2017. 02. 08. |


Márciusban jön a 9. Budapesti Építészeti Filmnapok

A Kortárs Építészeti Központ immár 9. alkalommal rendezi meg a Budapesti Építészeti Filmnapokat a Toldi moziban március 2-5. között. A széles műfajú filmválogatás középpontjában a városhoz fűződő személyes kapcsolatok, a történetmesélés, az épületek megfoghatatlan és szubjektív vonzerejének bemutatása áll. Az idei válogatás filmjei a városi konfliktusok kezelésének a megszokottól eltérő megoldásait is felvonultatják, olyan szemléletformáló, együttműködésre törekvő megközelítésekkel, melyek képesek túllépni a hagyományos frontvonalakon. Vállalkozó kedvű, önjelölt városfejlesztő-lakóktól meríthetünk inspirációt, épületek kelnek életre, és kiderül, hogy a sztárépítész is ember. A 35 filmből álló válogatást  8 tematikus blokkba osztva, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal vetítik, melyek Magyarországon kizárólag a Budapesti Építészeti Filmnapokon lesznek láthatóak.

Vajon képes-e az építészet a kollektív boldogság megteremtésére? Erre az örök kérdésre keresi a választ a fesztivál nyitófilmje, a Végtelen boldogság. A lenyűgöző portré a világhírű Bjarke Ingels Group legújabb lakóépületéhez viszi közel a nézőket, mely Koppenhága külvárosában kísérel meg a falvak világát idéző lakóközösséget létrehozni. A film a stílusteremtő rendezőpáros, Ila Bêka és Louise Lemoine, az épületek személyes történetét kutató Élő építészet című kultikus sorozatának legújabb darabja. A fesztivál programjában többek között helyet kapott az „Alcatraz”-ként becézett hírhedt párizsi lakótorony egyedülálló átépítési folyamata, a „Made in China” városaként emlegetett kínai kacatváros, Jivu mindennapjai, vagy Castro Kubájának modernista művészeti iskolái.

Az architektúra szerelmesei számára olyan építészóriások életének izgalmas epizódjai elevenednek meg, mint Eero Saarinen, Frei Otto vagy tanítványa, Zaha Hadid, akik a jövő generációi számára meghatározó inspirációként szolgálnak. Portrék olyan látnoki mesterekről, akik az építészet nyelvén keresztül sokak világról alkotott elképzelésén mertek és tudtak változtatni. A modernizmus építészetének képi világát vonultatja fel a német filmrendező, Heinz Emigholz kísérletifilm-sorozata, melynek mindhárom része látható lesz a filmnapok alatt: Pier Luigi Nervi és Auguste Perret épületeinek lenyűgöző képi lenyomatai. A filmeket a rendező előadása kíséri.

A fesztivál szervezői ezúttal több olyan játékfilmből is válogattak, ahol az építészet nem csupán háttér, hanem főszereplő. Magyarországon először mutatják be J.G. Ballard A toronyház című disztópikus regényének filmes változatát, Ben Wheatley rendezésében. A Tom Hiddleston, Jeremy Irons és Sienna Miller főszereplésével készült filmben a fiktív brutalista toronyház nem kíméli lakóit, durva káosz uralkodik el az épületben. Valós időben kibontakozó családi viszályt követhetünk nyomon a román újhullám fenegyerekének, Cristi Puiunak legújabb filmjében a Sieranevadában, ahol a családot testközelből követve, egy panellakásba zárva élhetjük át a kibontakozó, keserédesen ismerős drámát.

Az előző évekhez hasonlóan a filmek mellett rendezői beszélgetésekre is sor kerül, a vetítések után az esték pedig a Toldi Klub bulijain folytatódnak.

Épületben laksz? Szereted a mozit és a filmeket? Akkor március első hétvégéjén a Toldi moziban a helyed!

Információ:

Forrás: Kortárs Építészeti Központ


| 2016. 03. 24. |

Elemental - fotó Cristobal Palma
Elemental - fotó Cristobal PalmaMárcius 23-tól Budapesten is látható a Think Global, Build Social! kiállítás a Goethe Intézet és a Hello Wood közreműködésében

Andres Lepik kurátor 2010-ben New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) szervezte meg először azt a tárlatot, mely korunk szociális építészettel foglalkozó legfontosabb projektjeit mutatja be. Pár évvel később hasonló tartalommal, ám új címmel nyitott tárlatot a Német Építészeti Múzeumban (Deutsches Architekturmuseum) (videó itt angol felirattal), majd a Bécsi Építészeti Központban (Architekturzentrum Wien). A  Goethe Intézetnek köszönhetően utaztatható formában is elkészült kiállítás most Magyarországra érkezik. A budapesti FUGA-ban megrendezésre kerülő kiállítás látogatói - a nemzetközi példák mellett - az elmúlt évek néhány magyar szociális építészeti kezdeményezését is megismerhetik. A magyar résznek a Hello Wood, a Builders/Építők címet adta, és olyan hazai kísérleti projekteket mutat be, melyek a lokális sajátosságokra hívják fel a figyelmet, de tematikájukban mind kapcsolódnak a szegénység elleni globális küzdelemhez.

Az építészek szociális felelősségének kérdése a 2008-as pénzügyi válság óta még inkább része a társadalmi diskurzusnak. A robbanásszerűen fejlődő megapoliszok, az egyre több helyen megjelenő és egyre nagyobb nyomornegyedek világszerte növekvő népességének láttán felvetődik a kérdés: milyen megoldásokat tud kínálni az építészet azoknak, akik a saját forrásaikból nem tudnak maguknak biztonságos és élhető lakókörnyezetet létrehozni? A 21. század eleje óta egyre több építész ragadja magához a kezdeményezést, és ott keresnek maguknak feladatot és projekteket, ahol az építészet klasszikus értelmezése szerint nem létezik megbízói kultúra. Vagyis az építészek nem megrendelőknek építenek, hanem közvetlenül az épületeket később használókkal gondolkoznak és dolgoznak együtt.

A Think Global, Build Social! olyan építészeti projektek bemutatására vállalkozik, melyek képesek voltak valódi változásokat generálni, közösséget építeni, hidat verni kontinensek, kultúrák és civilizációk közé. A 15 nemzetközi és 11 magyar projekt a szociális építészet rendkívüli sokszínűségét is bemutatja, öt kulcsfogalom köré rendezve a kiállított munkákat: anyag, részvétel, lakhatás, design and build, valamint kultúra. Akad a bemutatott nemzetközi munkák között iszaptéglából épített általános iskola Maliban, újrahasznosító öko-farm Párizsban, betonból épült modernista lakótelep Chilében, rendhagyó kórházrenoválás Indiában, fahéjgyári munkásoknak készült tréningközpont Indonéziában. Magyarországot többek között olyan projektek képviselik a kiállításon, mint a családok tucatjainak megélhetést és téli fűtést egyszerre biztosító monori biobrikett-szárító, a borsodi faluközösségeknek készült totemállat és teregető, vagy éppen a magyar építészek által felújított falusi iskola a Himalájában.

“A kiállításunk egy olyan alternatív, szociálisan elkötelezett építészetet mutat be, amely minél kisebb anyagi ráfordítással, sok saját részvétellel igyekszik javítani a kevésbé privilegizált körülmények között élő emberek életkörülményein. Célunk a gyámkodás-mentes építészet bemutatása, amely során a helyi tudás, a felhasználók tudása integráltan jelenik meg a projektekben.” -  nyilatkozta Michael Müller-Verweyen, a budapesti Goethe Intézet igazgatója.

“Azt szeretnék hangsúlyozni a kiállítással, hogy mindenki képes tenni társadalmi vagy közösségi célokért saját szakterületén belül. Mi építészek az építészet eszközeivel tudunk segíteni.” - mondja Pozsár Péter a Hello Wood alapítója.

A kiállítás a budapesti FUGA-ban 2016. április 11-ig lesz látható.

A tárlat a budapesti Goethe Intézet és a Hello Wood közös szervezésében, a MOME - Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Fuga közreműködésével, valamint a Leier és a Layher támogatásával valósul meg.

Forrás: Zerocom


| 2016. 02. 02. |


Nincs menekvés, indul a 8. Budapesti Építészeti Filmnapok! A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében 8. alkalommal rendezik meg az egyedülálló tematikájú fesztivált, Európa második legnagyobb építészeti filmes eseményét. A régióban az első városi témájú filmfesztivál idén minden eddiginél több filmmel jelentkezik. A szervezők felhívására több száz film érkezett a világ minden tájáról. Ezek legjobbjait mutatják be a Toldi moziban március 3-6. között.

A fesztivál küldetése a kezdetektől fogva, hogy olyan a várossal és a benne élő közösségekkel kapcsolatos történeteket mutasson be, melyek Budapesten is relevánsak. Az utóbbi években minden budapesti testközelből tapasztalhatta a város rohamos metamorfózisát; szimbolikus történelmi tereink, köztereink, közlekedési csomópontjaink átalakulását. A fesztivál idén arra kíván rámutatni, hogy bár a változástól nincsen menekvés, a lehetőség mindig adott a példákból való tanulásra. A szervezők egy 4 napos filmes utazásra invitálnak, melynek során külső szemmel pillanthatunk a városra. Olyan filmeket válogattak a kortárs építészet, a design és az urbanisztika témaköréből, melyek új nézőpontokat, megközelítéseket, rétegeket fednek fel az átalakulások nyomon követéséhez.

Többek közt szó lesz a kulturális beruházások hosszú távú városi hatásairól, így Hollandia leghíresebb múzeumának, a Rijksmuseum újjáépítésének lenyűgöző folyamatáról vagy a berlini Alexanderplatz átalakításáról. Kiderül majd, hogyan építkeznek londoni milliomosok a föld alatt, hogyan bérelnek fel kínai ingatlanfejlesztők külföldieket, hogy hírességként pózolva szellemvárosokat népszerűsítsenek, illetve hogyan szivárog be a globális pénzügyi válság Athén lakóinak mindennapi életébe. A fesztiválon bemutatják a Sanaa japán építésziroda több épületét, itt lesz a szintén világhírű FREAKS architects fiatal és kicsit őrült csapata. Az idei válogatás filmjei közül többet 10 éven át forgattak, lehetőséget adva a változások tűpontos dokumentálásához. A filmválasztást idén az Urbanista blog bérlete segíti, mely a fesztivál 5 filmjére nyújt belépést.

Az előző évekhez hasonlóan a vetítések egy részét rendezőik jelenlétében vetítik, a programot beszélgetések, bulik, városi séták, kiállítások kísérik, lesz építész sör és persze már hagyományosan Finta Sándor DJ szettje indítja a fesztivált.

A részletes program hamarosan, addig is információ:

Forrás: Kortárs Építészeti Központ


| 2015. 03. 03. |


2015. március 5-8. - Toldi Mozi

Épületben laksz? Szereted a mozit? Akkor szeretettel várunk hétvégén a Toldi moziban! Csütörtökön indul a 7. Budapesti Építészeti Filmnapok, Közép-Európa legmenőbb építészeti filmes eseménye! Az idei Filmnapokon több mint 30 friss nemzetközi dokumentumfilmet, rövidfilmet és kísérleti filmet mutatunk be. Ezek az alkotások olyan megközelítéseket fednek fel, amelyek segítségével teljesen másképpen fogunk tekinteni a körülöttünk élő városra és felfedezzük a városi térben, közösségekben rejlő kihasználatlan lehetőségeket.

Az idei Filmnapok legfontosabb célja, hogy felrázzon, és olyan szempontokat adjon, amelyek cselekvési lehetőséget biztosítanak egy jobb környezet megteremtésére. A kiválasztott filmekben erős hangsúly kerül a közösségi élet- és lakásformákra, a kollektív, saját kézzel történő alkotás folyamataira, a használat-központú, alkalmazkodni képes városokra és épületekre. Szó lesz a városainkban sajátos zárványként élő díszletvárosokról: a vidámparkokról és városmásolatokról. A filmfesztivál egyes filmjei az autóknak átengedett városrészeket meghatározó infrastruktúra-szörnyeket és a kelet-európai politikai átalakulások építészeti nyomait vizsgálják majd. Az eseményen a filmek nagy részét rendezőik jelenlétében vetítjük, és vendégünk lesz többek közt Herman Hertzberger holland sztárépítész is. Hasonlóan a korábbi évekhez, a fesztivál idén sem korlátozódik a Toldi mozi tereire: a fesztivál záróeseményeként az elmúlt év egyik 3D filmes kísérletét, a Wim Wenders és rendezőtársai Cathedrals of Culture című filmjét vetítjük az Uránia moziban. A nyitóesemény hangulatát pedig idén is Finta Sándor, Budapest főépítészének dj szettje alapozza meg.

 • Jegyek, bérletek már kaphatók a Toldi moziban és a mozi honlapján (az időpontra kattintva). 
 • Csatlakozz Facebookon is! 
 • További információk, részletes program és filmismertetők a honlapon.

Telepi álmodozás | Christiania, egy társadalmi kísérlet 40 éve | Belső kert | Élet a koporsógyárban | A Maker mozgalom | H2T | Ha te építed | A metabolizmuson túl | Mikrotópia | Mumbai: nagyváros nyomás alatt | Gran Horizonte: egy nap alatt 80 világ körül | Elhagyott színfalak | Nantes szigetének gépóriásai | Szegény ember bolondsága | Kétszeres boldogság | Nem tervezett hatás | Felüljáró | A körgyűrű | London Körpálya | Rövidfilmek - Túlépítve és befejezetlenül | Kővé vált emlékek | Neon | Rövidfilmek - Kelet-európai mesék | Az iskola mint város | Túlságosan régóta | Barbakánia | A kultúra katedrálisai

Támogatóink/Sponsors: Nemzeti Kulturális Alap, Archiplan, archiworld.tv, Brody House, Dán Nagykövetség, epiteszforum.hu, ERA21, Édes Sári, filmtekercs.hu, Francia Intézet, hetediksor.hu, hg.hu, hypeandhyper, Holland Nagykövetség, Illuminations, Magyar Narancs, Mitte Communications, Octogon, Olasz Intézet, Osztrák Kulturális Fórum, prae.hu, Svájci Nagykövetség, Toldi mozi, tranzit.blog.hu, Visegrad Fund, Wonderland

Forrás: Kortárs Építészeti Központ


| 2015. 02. 05. |


Lapbemutató: 2015. február 10. kedd 19 óra

Az A10 európai építészeti folyóirat 2015. január-februári számának Eurovision melléklete tíz oldalon keresztül foglalkozik napjaink magyarországi építészetével. A legfontosabb páneurópai szakmai magazinban megjelent összeállítást a Kortárs Építészeti Központ szerkesztette; a hazai közönségnek 2015. február 10-én mutatják be.

A megjelent cikkek átfogóan vizsgálják a szakma hazai helyzetét, a nagyszabású állami beruházások és a magántőkéből zajló projektek közötti ellentmondásokat. Megismerhetőek az átalakuló budapesti belvárost jellemző épített terek, és az ismertetés kitér a Velencei Építészeti Biennálén is bemutatkozó építőtábor-jelenség, illetve az egyre inkább előtérbe kerülő közösségi kezdeményezések kapcsolatára is. A lapban emellett bemutatkozik a szerkesztésre felkért Kortárs Építészeti Központ, Emiel Lamers holland építész, az A10 korábbi magyarországi tudósítója is ismerteti készülő könyvének koncepcióját, illetve hét fiatal magyar építésziroda helyzete is kibontakozik az európai olvasók számára.

Az összeállítást Kovács Dániel és Polyák Levente, szerkesztők mutatják be az érdeklődőknek. A prezentációt kerekasztal beszélgetés követi a lapban megjelent, fiatal magyar építészirodák tagjaival a kortárs magyar építészet helyzetéről és az ezzel kapcsolatos, személyes tapasztalatokról. A meghívott résztvevők: Architecture Uncomfortable Workshop, Arkt, BAHCS, Numbernow, Studio Nomad, Valyo, Womorrow.

 • Időpont: 2015. február 10. 19 óra
 • Helyszín: Hátsó Kapu (1074 Budapest, Dohány utca 13.)
A rendezvény nyitott és nyilvános. Az A10 aktuális száma a helyszínen megvásárolható lesz.

Forrás: Kortárs Építészeti Központ


| 2014. 11. 24. |


November 27-én rendezik meg a Média Építészeti Díjának tizedik, jubileumi díjátadóját az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Tizedik alkalommal rendezi meg az epiteszforum.hu online napilap Magyarország legfontosabb nyilvános építészeti díjátadó show-ját. A Média Építészeti Díját idén Európa egyik legszebb mozijában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban adják át. A gálaest folyamán a nemzetközi szakmai zsűri által előválogatott épületek és tervek közül kerülnek majd ki a győztesek, melyeket a magyarországi vezető médiumok újságíróiból álló zsűri választ ki a szakma és a nagyközönség előtt. Bár a jelöltek között akadnak olyan nagyszabású projektek, mint a 4-es metró új állomásai, vagy éppen a hatalmas tarcali kőfejtőbe tervezett triálpálya, a legtöbb alkotás és terv azt a trendet követi, mely szerint a jó építészeti válaszok Európában inkább a kifinomult beavatkozásokról és a régi megőrzéséről szólnak. A projekteket az este folyamán az alkotók 5 percben prezentálják a közönségnek, amely az épületek történetei mellett egy rendhagyó opera-előadást is láthat a MOLTOpera Társulat jóvoltából. Az eseményre jegyek a Ticketportál oldalán válthatók.

A legrangosabb magyar online építészeti napilap, az Építészfórum tíz évvel ezelőtt azzal a céllal hozta létre a Média Építészeti Díját, hogy a magyar építészek által megépített épületeket és terveket a nagyközönség is megismerhesse egy jó hangulatú gálaest során. A korábbi években többek között olyan projektek kulisszatitkaival, érdekes háttértörténeteivel találkozhattak a nézők, mint a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed megszületése, vagy éppen az egyik legfontosabb komolyzenei műhelyként működő Kodály Központ tervezésének és megvalósításának körülményei.

A tíz döntőbe jutott projektet idén is nemzetközi előzsűri válogatta ki. Peter Bogner osztrák művészettörténész, Demir Mensur bosnyák építész és képzőművész és Arpad Zachi román építész 65 épületből és 59 tervből választott ki öt megvalósult épületet és öt tervet, amelyeket rövid prezentációkban mutatnak be a jelöltek az Uránia Filmszínházban. Ezt követően tizenkét tagú magyar újságíró-zsűri és három szakmai bíráló véleményezi azokat.

A már megépült munkák közül például olyanokat, mint a nemzetközi dizájnsajtót meghódító, a PALATIUM M4 Projekt Kft. munkatársai által mintegy tíz éven át készített 4-es metró állomások, és az egyik legszebb magyarországi épülethez, a Pannonhalmi Bencés Főapátsághoz Czigány Tamás, Páll Anikó és Tóth Györgyi tervei alapján készült, modern múzeumokat idéző látogató bejárat. De bekerült a finalisták közé minden idők egyik leghosszabb könyvespolca, amely pontosan tizenhét méter hosszú, és a Földes László - Sónicz Péter páros tervezte pilisi Hosszú házban található. Nem ez az egyetlen családi ház a döntős épületek között, hiszen a kiválasztottak között van még egy csobánkai otthon is, amely a hagyományos téglaépítészetet ötvözi a modern minimalizmussal Börzsei Tamás építész tervei alapján. A visszafogottság mellett a természettel való harmóniára törekvés jellemzi Gereben Péter és Marián Balázs Eger mellé épített borteraszát (Borterasz és Venyige Spa) is, amely a vidék meghatározó anyagából, a tufakőből készült.

A hallgatók tervei között olyan merész vállalkozások is akadnak, mint Máté Tamás tarcali kőfejtőbe tervezett triálpálya és a hozzá tartozó épületek a sziklafal oldalában. Hasonló kaliberű Rátkai Anna diplomamunkája, amely az évszázadokkal ezelőtt elpusztult, egri Zárkándy-bástya újjáépítését tűzte ki célul. A hagyományok újraélesztése jelenik meg két további pályaműben is: Tóth Balázs diplomamunkájában a kecskeméti animációs filmgyártásnak teremtene új otthont egy elhagyatott tárházban, míg Kiss Péter a tihanyi halászoknak tervezett több funkciós, a népművészetet kortárs módon értelmező épületet. A genius locit, a hely szellemét ragadja meg Kokas Balázs is Mohács környéki ökoturisztikai központjának faépületeivel.

“Ma Európában nem a nagy projektek, hanem a kis beavatkozások kerülnek előtérbe. Túlépítettük Európát, a hangsúly a régi megőrzésén és a finomra hangolt megoldásokon van.” - mondta el az előzsűri által kiválogatott munkákról Pásztor Erika Katalina az Építészfórum alapító-főszerkesztője, aki Rózsa Péter kulturális újságíróval együtt az est házigazdája lesz.

A program 2014. november 27-én 18 órakor kezdődik, a megnyitó beszédeket követően Rimanóczy Jenő születésnapi köszöntőjére kerül sor. Ezt követően indulnak a prezentációk, melyeket a díjak átadása követ 21 órától. Először az Austrotherm, az Europa Design és a Mapei által kiválasztott három különdíjasra, majd a két fő kategória közönségdíjasaira derül fény. Az épület kategória közönségdíjasára a díjátadó napján az Indexen lehet szavazni, az Építészfórumon pedig a terv kategória közönségdíjasáról dönthet a közönség. A Média Építészeti Díja közönségdíját terv kategóriában a zsűri elnöke, Devich Márton (MTI) adja át, míg a Média Építészeti Díja közönségdíját épület kategóriában az Index újságírójától, Földes Andrástól kapja meg a győztes. Az est zárásaként a 2014-es Média Építészeti Díját terv kategóriában a MEWA míg a 2014-es Média Építészeti Díját épület kategóriában az Assa Abloy magyarországi képviselőjétől vehetik át a győztesek.

A döntőbe jutott projektekről itt található bővebb információ, a nemzetközi szakmai előzsűri tagjainak névsora itt, a magyar médiazsűri tagjainak listája pedig itt olvasható. Fotók ITT érhetőek el.

A MÉD 2014-es gálájára egységesen 2000 forintért válthatnak jegyet az érdeklődők a Ticketportal oldalán.

Cím: Uránia Nemzeti Filmszínház: 1088 Budapest, Rákóczi út 21.

Forrás: Zerocom


| 2014. 11. 06. |1931. november 9-én adták át a Napraforgó utcai lakótelepet, amelynek villáit a kor legnevesebb építészei tervezték Molnár Farkastól Hajós Alfrédig. Az utca 83. születésnapja alkalmából a BUPAP (Budapesti Aszfaltprojekt) sétát szervezett, melyre vendégül látja az utca minden egyes lakóját.

A lakók a meghívókat saját postaládájukban találták meg, a levélben a sétacsapat arra biztatja az utcában élőket, hogy a különleges alkalomra hozzanak magukkal fotókat, személyes emlékeket, élményeket, és azokat osszák meg a többi vendéggel. Szombaton minden ilyen szép emléket közösen csodálhatnak meg a séta résztvevői... 

A sétát összeállította és vezeti Somogyi-Rohonczy Zsófia művészettörténész és Kováts Dániel fotós, esztéta

 • Időpont: 2014. november 8. szombat 14 óra
 • Regisztráció »
 • Találkozási hely: a honlapunkon regisztrálás után küldjük el.

Szeretettel várunk mindenkit! A BUPAP csapata

Forrás: BUPAP - Budapesti Aszfaltprojekt


| 2014. 05. 05. |


 • Időpont: 2014.05.05. 19h
 • Helyszín: Rögtön Jövök! Projekt Galéria (Kossuth Lajos u. 14-16.)

A Budapesten szembetűnő üres kirakatok jelensége nem egyszerűen a városkép kérdése. Miközben a kiskereskedelem működése tükrözi a lakók fogyasztási kedvét és szokásait, az üzletek nem puszta elszenvedői a gazdasági átalakulásoknak. A vásárlóutcák virágzásában vagy hanyatlásában fontos szerepe van az intézményes szereplőknek is: utcaklaszterek és tematikus utcák, a kerületeket összefogó egységes megoldások, a városi földszint új funkcióinak keresése, intelligens adatbázisok építése és pop up megnyitások lehetővé tétele mind napirenden lévő témák Budapesten - most a legbeavatottabbaktól kérdezhettek tervekről, stratégiákról, dilemmákról:

 • Milyen módszerek léteznek a kiskereskedelem felvirágoztatására?
 • Milyen eszközökkel rendelkeznek az önkormányzatok, a kamarák és a tervező szakmák az üzletek menedzselésében?
 • Milyen veszélyeket rejteget az ingatlanpiacba való beavatkozás?
 • Milyen alternatív megoldások vannak Budapest horizontján az egységes megoldások tekintetében?
 • És egyáltalán, hány méter üres kirakat található ma Budapesten?
Ezeket és további kérdéseket tesszük fel a Rögtön jövök! Projekt Galéria következő beszélgetésén.

A beszélgetés résztvevői:

 • Király Gabriella (Budapesti Kereskedelmi Iparkamara)
 • Szendrei Zsolt (BME Urbanisztika Tanszék)
 • Szerdahelyi Németh Klára (Corvinus Egyetem, a Főváros Rögtön Jövök! programjának ötletgazdája)
 • Dr. Szívós Erika (ELTE BTK Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék)
 • Dr. Tas Krisztián (a II. Kerületi Városfejlesztő Zrt. igazgatója)
Moderál: Polyák Levente (KÉK_Kortárs Építészeti Központ)

Csatlakozz az eseményhez a Facebookon és hívd el barátaidat is!

További információ: http://lakatlan.kek.org.hu/

A beszélgetés a Fővárosi Önkormányzat Rögtön Jövök! programjának és Kortárs Építészeti Központ Lakatlan_Töltsd Újra! projektjének együttműködésében valósul meg.

Forrás: Kortárs Építészeti Központ

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Következő

 
 

 

Adatvédelmi nyilatkozat          Az oldal üzemeltetője: WEBműHELY kft. Impresszum, jogi nyilatkozat