Utolsó frissítés: 2023-01-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

<

A szanitermodul

Tervrajz készítés 2021. 12. 07.

A családi házak tervei sok esetben csak az előírt, M=1:100 léptéknek megfelelő részletességgel készülnek el. Ezeken a terveken gyakori, hogy a fürdőszobákban alkalmazott szerelőfal helyzete nincs megoldva.

Ez azért probléma, mert a mai korszerű fürdőszobákban már általános az igény a rejtett, falsík mögé szerelhető öblítőtartályra. Míg a terven egy monoblokkos WC berendezés szerepel, addig a tulajdonos a tartály részére csempével burkolt szerelőfalat szeretne építeni.

Ez a megoldás akkor lesz igazán szép, ha már tervezés közben számítunk a szerelőfal helyigényére (15-20 cm), és megtervezzük a kapcsolatát a többi berendezéssel is. Az alábbi 2,60 x 2,80 m méretű fürdőszobában például a szerelőfal az egyik oldalon az épített zuhanykabin csempézett falához csatlakozik, a másik oldalon pedig a kád mögött folytatódik, ahol ezzel rakodófelületet is nyerhetünk:

Falsík mögötti WC öblítőtartály

A hasonló elrendezésű, de kisebb, 2,45 x 2,60 méretű fürdőben viszont már nincs elég hely arra, hogy így oldjuk meg a szerelőfal építését. Ugyanakkor nem gondolom, hogy célszerű lenne a szerelőfalat simán nekifuttatni a zuhanykabinnak vagy a kádnak. A kád és mellette lévő szerelőfal látványban problémás, a zuhanykabin csatlakozásnál pedig a tisztántarthatóság érdekében csak egyedi üvegfalat lehet beépíteni, készen vásárolható zuhanykabint nem:


Azzal sem jutunk sokkal előbbre, ha a szerelőfalat kisebbre építjük, 10 cm körüli, nehezen tisztántartható rést hagyva a fal és a berendezések között:


Bár nem szerencsés, de ilyenkor marad a rögtönzés építkezés közben: hogyan oldjuk meg a problémát? Valószínűleg sokan vannak, akik ilyen esetben sem szeretnék a bevált monoblokkos megoldást választani.

Én is kerültem már hasonló helyzetbe, és akkor fedeztem fel a szanitermodult, ami számomra még ma is egy viszonylag új termék. Az előzővel azonos méretű és elrendezésű fürdőben alkalmazva jól látszik, hogy kisebb méretei, felületképzése miatt a fali WC-vel együtt elegáns, modern megjelenést ad a szerelőfalas megoldás helyett:

Szanitermodul  WC berendezéshez

Ha kevés a helyünk, vagy bármilyen más okból nem lehet szerelőfalat építeni, érdemes számításba venni.

Szabó Adrienn építész tervező

<
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Szaniter
Fürdőszoba berendezés, -felszerelés

Szakkönyv

Reimholz Péter

Építészet 2022. 09. 06.

Reimholz Péter (1942-2009) a kortárs magyar építészet egyik meghatározó, ikonikus alakja. Építészetét számos díj és kitüntetés között, háromszor Ybl Miklós-díjjal és 2000-ben Kossuth-díjjal is elismerték. Munkásságának mind szorosan vett szakmai, mind közéleti, mind oktatói vonatkozása egyaránt kiemelkedő és mértékadó. A kötet munkásságának dokumentálását kívánja pótolni

Építészetszociológiai tanulmányok

Építészet 2022. 09. 06.

A magyarországi építészetszociológia útkereső tanulmánykötete. A könyv felvázolja az építészetszociológia elméleti alapvetéseit, majd esettanulmányokban mutatja be, miként alkalmazható mindez a konkrét kutatásokban. A válogatás a szerző elmúlt tíz évben született terepmunkáiból ad áttekintést. A változatos helyszíneket a közös módszertan fogja össze, amelynek lényege, hogy az építészet a társadalmi jelenségek anyagiasult formája. 


A klímabarát kert - Környezetünk természetes klímaberendezése

Függetlenül attól, hogy balkonunk, teraszunk, apró előkertünk vagy burjánzó édenkertünk van, az erőforrások védelme és a biológiai sokféleség megtartása kicsiben is elkezdhető. Ennek alapja a kert lehetőleg természetközeli kialakítása, az ökológiai gazdálkodás, a tudatos bánásmód a növényekkel és az állatokkal és a természet körforgásának megértése. A könyv iránymutatást nyújt az ökológiai potenciállal rendelkező, könnyen gondozható kertekhez, amelyek ki fogják állni a klímaváltozás kihívásainak próbáját

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?