Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

<

A szanitermodul

Tervrajz készítés 2021. 12. 07.

A családi házak tervei sok esetben csak az előírt, M=1:100 léptéknek megfelelő részletességgel készülnek el. Ezeken a terveken gyakori, hogy a fürdőszobákban alkalmazott szerelőfal helyzete nincs megoldva.

Ez azért probléma, mert a mai korszerű fürdőszobákban már általános az igény a rejtett, falsík mögé szerelhető öblítőtartályra. Míg a terven egy monoblokkos WC berendezés szerepel, addig a tulajdonos a tartály részére csempével burkolt szerelőfalat szeretne építeni.

Ez a megoldás akkor lesz igazán szép, ha már tervezés közben számítunk a szerelőfal helyigényére (15-20 cm), és megtervezzük a kapcsolatát a többi berendezéssel is. Az alábbi 2,60 x 2,80 m méretű fürdőszobában például a szerelőfal az egyik oldalon az épített zuhanykabin csempézett falához csatlakozik, a másik oldalon pedig a kád mögött folytatódik, ahol ezzel rakodófelületet is nyerhetünk:

Falsík mögötti WC öblítőtartály

A hasonló elrendezésű, de kisebb, 2,45 x 2,60 méretű fürdőben viszont már nincs elég hely arra, hogy így oldjuk meg a szerelőfal építését. Ugyanakkor nem gondolom, hogy célszerű lenne a szerelőfalat simán nekifuttatni a zuhanykabinnak vagy a kádnak. A kád és mellette lévő szerelőfal látványban problémás, a zuhanykabin csatlakozásnál pedig a tisztántarthatóság érdekében csak egyedi üvegfalat lehet beépíteni, készen vásárolható zuhanykabint nem:


Azzal sem jutunk sokkal előbbre, ha a szerelőfalat kisebbre építjük, 10 cm körüli, nehezen tisztántartható rést hagyva a fal és a berendezések között:


Bár nem szerencsés, de ilyenkor marad a rögtönzés építkezés közben: hogyan oldjuk meg a problémát? Valószínűleg sokan vannak, akik ilyen esetben sem szeretnék a bevált monoblokkos megoldást választani.

Én is kerültem már hasonló helyzetbe, és akkor fedeztem fel a szanitermodult, ami számomra még ma is egy viszonylag új termék. Az előzővel azonos méretű és elrendezésű fürdőben alkalmazva jól látszik, hogy kisebb méretei, felületképzése miatt a fali WC-vel együtt elegáns, modern megjelenést ad a szerelőfalas megoldás helyett:

Szanitermodul  WC berendezéshez

Ha kevés a helyünk, vagy bármilyen más okból nem lehet szerelőfalat építeni, érdemes számításba venni.

Szabó Adrienn építész tervező

<
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Szaniter
Fürdőszoba berendezés, -felszerelés

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Árpád-kori építészeti hagyományok Szepes és Sáros megyében I-II.

Építészettörténet 2023. 11. 27.

A kötet első része a Szepes és Sáros megyei építészeti emlékek részletes bemutatását és elemzését tűzi ki célul. A kötet második része az egyes emlékek szakszerű katalógusát tartalmazza, feltüntetve a releváns írott forrásokat, a szakirodalmi hivatkozásokat, az egyes épületek leírásával és datálásával

A kertészkedés öröme

Kertépítés 2023. 05. 08.

"Kötelező olvasmány minden lelkes organikuskert-művelő számára" Alan Titchmarsh, A kertész leszek népszerű szerzője

Monty Dont, A kertész kertje című sorozat szenvedélyes kertművelőjét és szemet gyönyörködtető birtokát a magyar tévénézők is jól ismerik. A neves brit kertész hosszú pályafutása során mindvégig arra törekedett, hogy a természettel összhangban, vadon élő állatokkal körülvéve nevelgesse csodálatos növényeit

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?