Utolsó frissítés: 2023-05-09

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

<

A szanitermodul

Tervrajz készítés 2021. 12. 07.

A családi házak tervei sok esetben csak az előírt, M=1:100 léptéknek megfelelő részletességgel készülnek el. Ezeken a terveken gyakori, hogy a fürdőszobákban alkalmazott szerelőfal helyzete nincs megoldva.

Ez azért probléma, mert a mai korszerű fürdőszobákban már általános az igény a rejtett, falsík mögé szerelhető öblítőtartályra. Míg a terven egy monoblokkos WC berendezés szerepel, addig a tulajdonos a tartály részére csempével burkolt szerelőfalat szeretne építeni.

Ez a megoldás akkor lesz igazán szép, ha már tervezés közben számítunk a szerelőfal helyigényére (15-20 cm), és megtervezzük a kapcsolatát a többi berendezéssel is. Az alábbi 2,60 x 2,80 m méretű fürdőszobában például a szerelőfal az egyik oldalon az épített zuhanykabin csempézett falához csatlakozik, a másik oldalon pedig a kád mögött folytatódik, ahol ezzel rakodófelületet is nyerhetünk:

Falsík mögötti WC öblítőtartály

A hasonló elrendezésű, de kisebb, 2,45 x 2,60 méretű fürdőben viszont már nincs elég hely arra, hogy így oldjuk meg a szerelőfal építését. Ugyanakkor nem gondolom, hogy célszerű lenne a szerelőfalat simán nekifuttatni a zuhanykabinnak vagy a kádnak. A kád és mellette lévő szerelőfal látványban problémás, a zuhanykabin csatlakozásnál pedig a tisztántarthatóság érdekében csak egyedi üvegfalat lehet beépíteni, készen vásárolható zuhanykabint nem:


Azzal sem jutunk sokkal előbbre, ha a szerelőfalat kisebbre építjük, 10 cm körüli, nehezen tisztántartható rést hagyva a fal és a berendezések között:


Bár nem szerencsés, de ilyenkor marad a rögtönzés építkezés közben: hogyan oldjuk meg a problémát? Valószínűleg sokan vannak, akik ilyen esetben sem szeretnék a bevált monoblokkos megoldást választani.

Én is kerültem már hasonló helyzetbe, és akkor fedeztem fel a szanitermodult, ami számomra még ma is egy viszonylag új termék. Az előzővel azonos méretű és elrendezésű fürdőben alkalmazva jól látszik, hogy kisebb méretei, felületképzése miatt a fali WC-vel együtt elegáns, modern megjelenést ad a szerelőfalas megoldás helyett:

Szanitermodul  WC berendezéshez

Ha kevés a helyünk, vagy bármilyen más okból nem lehet szerelőfalat építeni, érdemes számításba venni.

Szabó Adrienn építész tervező

<
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Szaniter
Fürdőszoba berendezés, -felszerelés

Szakkönyv

A kertészkedés öröme

Kertépítés 2023. 05. 08.

"Kötelező olvasmány minden lelkes organikuskert-művelő számára" Alan Titchmarsh, A kertész leszek népszerű szerzője

Monty Dont, A kertész kertje című sorozat szenvedélyes kertművelőjét és szemet gyönyörködtető birtokát a magyar tévénézők is jól ismerik. A neves brit kertész hosszú pályafutása során mindvégig arra törekedett, hogy a természettel összhangban, vadon élő állatokkal körülvéve nevelgesse csodálatos növényeit

A Miskolci Építész Műhely

Építészet 2023. 03. 01.

A könyv a máig egyedülálló élet- és munkaközösség, a Miskolci Építész Műhely (MÉM, 1979-1990) történetét és szellemi hatásait, illetve a MÉM alapját adó Kollektív Ház szerveződését és működését mutatja be

Reimholz Péter

Építészet 2022. 09. 06.

Reimholz Péter (1942-2009) a kortárs magyar építészet egyik meghatározó, ikonikus alakja. Építészetét számos díj és kitüntetés között, háromszor Ybl Miklós-díjjal és 2000-ben Kossuth-díjjal is elismerték. Munkásságának mind szorosan vett szakmai, mind közéleti, mind oktatói vonatkozása egyaránt kiemelkedő és mértékadó. A kötet munkásságának dokumentálását kívánja pótolni

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?