Utolsó frissítés: 2022-05-27

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

<

A szanitermodul

Tervrajz készítés 2021. 12. 07.

A családi házak tervei sok esetben csak az előírt, M=1:100 léptéknek megfelelő részletességgel készülnek el. Ezeken a terveken gyakori, hogy a fürdőszobákban alkalmazott szerelőfal helyzete nincs megoldva.

Ez azért probléma, mert a mai korszerű fürdőszobákban már általános az igény a rejtett, falsík mögé szerelhető öblítőtartályra. Míg a terven egy monoblokkos WC berendezés szerepel, addig a tulajdonos a tartály részére csempével burkolt szerelőfalat szeretne építeni.

Ez a megoldás akkor lesz igazán szép, ha már tervezés közben számítunk a szerelőfal helyigényére (15-20 cm), és megtervezzük a kapcsolatát a többi berendezéssel is. Az alábbi 2,60 x 2,80 m méretű fürdőszobában például a szerelőfal az egyik oldalon az épített zuhanykabin csempézett falához csatlakozik, a másik oldalon pedig a kád mögött folytatódik, ahol ezzel rakodófelületet is nyerhetünk:

Falsík mögötti WC öblítőtartály

A hasonló elrendezésű, de kisebb, 2,45 x 2,60 méretű fürdőben viszont már nincs elég hely arra, hogy így oldjuk meg a szerelőfal építését. Ugyanakkor nem gondolom, hogy célszerű lenne a szerelőfalat simán nekifuttatni a zuhanykabinnak vagy a kádnak. A kád és mellette lévő szerelőfal látványban problémás, a zuhanykabin csatlakozásnál pedig a tisztántarthatóság érdekében csak egyedi üvegfalat lehet beépíteni, készen vásárolható zuhanykabint nem:


Azzal sem jutunk sokkal előbbre, ha a szerelőfalat kisebbre építjük, 10 cm körüli, nehezen tisztántartható rést hagyva a fal és a berendezések között:


Bár nem szerencsés, de ilyenkor marad a rögtönzés építkezés közben: hogyan oldjuk meg a problémát? Valószínűleg sokan vannak, akik ilyen esetben sem szeretnék a bevált monoblokkos megoldást választani.

Én is kerültem már hasonló helyzetbe, és akkor fedeztem fel a szanitermodult, ami számomra még ma is egy viszonylag új termék. Az előzővel azonos méretű és elrendezésű fürdőben alkalmazva jól látszik, hogy kisebb méretei, felületképzése miatt a fali WC-vel együtt elegáns, modern megjelenést ad a szerelőfalas megoldás helyett:

Szanitermodul  WC berendezéshez

Ha kevés a helyünk, vagy bármilyen más okból nem lehet szerelőfalat építeni, érdemes számításba venni.

Szabó Adrienn építész tervező

<
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Szaniter
Fürdőszoba berendezés, -felszerelés

Szakkönyv

The Home Edit - Rendrakás rendesen - Hogyan rakjunk rendet, és varázsoljunk lakhelyünkből álomotthont

Lakberendezés 2022. 04. 21.
Bármennyire is zűrzavaros és zsúfolt otthonunk, ott van benne a lehetőség az igazi álomotthonhoz - csak hagyni kell kibontakozni magunkat, és megfogadni a The Home Edit: Rendrakás rendesen szerzőpárosa útmutatásait, ahogyan a hírességek is teszik

Érezd magad otthon - Lakberendezés A-tól Z-ig

Lakberendezés 2021. 11. 24.
Hogyan hozzak létre egy otthont, amely az ízlésemnek, a rendelkezésemre álló térnek és az életformámnak egyaránt megfelel? Mi mutat jól és miért? Hogyan rendezzek be egy lakást, hogy abban valóban otthon érezzem magam? Napjaink egyik legnevesebb svéd lakberendezője, Frida Ramstedt világos stílusban, gyakorlati példákkal illusztrálva vezet be bennünket az otthonteremtés alapvető szabályaiba

Unokáink is látni fogják - Portrék három évtized televíziós műsoraiból

Építészet 2021. 10. 13.

Osskó Judit 1973-tól 2007-ig volt a Magyar Televízió építészeti műsorainak szerkesztője, műsorvezetője. Az Unokáink is látni fogják c. sorozat a televízió leghosszabb életű műsorfolyama volt. 2007-ben jelent meg ezzel a címmel egy riportkötet tíz építészről, azokról a kiváló mesterekről, akik nagy hatást gyakoroltak a következő nemzedékekre. Az Unokáink is látni fogják. Portrék három évtized televíziós műsoraiból c. új kötet ennek a portrésorozatnak a folytatása, a hazai kortárs építészet kiválóságaival készített filmek nyomtatásban való megjelenítése 


Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?