Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Biztonságos a panelszigetelés

Hírek 2009. 10. 27.

A miskolci paneltűzzel kapcsolatban az ÉMI Nonprofit Kft. Tűzvédelmi Laboratóriumának a vizsgálatai is igazolják: a hőszigetelő rendszer a kivitelezési pontatlanságok ellenére sem játszott szerepet a tragédiában, ezek a rendszerek biztonságosak. A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete az alábbi szakértői tájékoztatást kívánjak megosztani az olvasóközönséggel:

A paneltüzeknél tipikusan jellemző – ahogy az Miskolcon vagy Debrecenben is történt –, ha áldozat van, akkor az általában nem égési sérülést szenved, hanem füstmérgezést. (Debrecenben például mind a tíz szinten megjelent a füst a lakásokban, pedig lényegesen kisebb volt a tűz, mint Miskolcon.) Miskolcon a jelentős tűzterhelés ellenére a lángok a lakásba csak a szigeteletlen loggia mellvédje alatt becsapva jutottak fel, és tűzkár csak a loggiás szobát érte. A homlokzaton a lángok ugyan elolvasztották a hőre lágyuló hőszigetelést, de a vakolt felületen nem terjedt a tűz. A hőszigetelő anyag láng hatására 350°C-on, láng nélkül 450°C-on képes meggyulladni. (Gyártási eljárás során a hőszigetelő anyag 110°C feletti hőmérsékletnek is ki van téve, így ennél alacsonyabb hőmérsékleten nem gyulladhat meg.) A homlokzati felületen tehát az épen maradt hőszigetelés a 350-450°C-os zónát rajzolja meg. Ha a tűz terjedt volna a felületen, az egész ház szigetelése vízszintes irányban is végig károsodott volna.

A tűz tehát nem terjedt a homlokzaton annak ellenére, hogy a kivitelezés nem volt hibátlan, és a tűz eddig nem tapasztalt mértékű volt.

A füst és a hő elsősorban a nyitott, az összes szintet egybekötő, semmilyen előírásnak nem megfelelő gépészeti aknákon keresztül terjedt – több emeleten keresztül –, oly módon, hogy még a kilencedik emeleti WC tartály is leszakadt, és füsttel telt meg a lakás.

Megállapítható tehát, hogy a hőszigetelő rendszer a kivitelezési pontatlanságok ellenére sem játszott szerepet a tragédiában, ezek a rendszerek – miként azt az ÉMI Nonprofit Kft. Tűzvédelmi Laboratóriumának a vizsgálatai is igazolják – biztonságosak.

A tragédiát semmilyen más szigetelési megoldás nem tudta volna megakadályozni, hiszen az nem a hatodik emeleti ablakokból kicsapó lángok miatt következett be!

Természetesen érthető az éppen hőszigetelés előtt álló panellakók félelme, de csak megnyugtatni tudunk mindenkit: az elkészült szigetelések nem jelentenek kockázatot! Célszerű viszont a gépészeti aknákat átvizsgálni, és a mai tűzvédelmi követelmények szerint felújítani, hiszen ezek okozzák – immár többedszer – a halálos baleseteket. Az ilyen beruházásokra is számos pályázati lehetőség biztosított már.

Jauernik István, önkormányzati államtitkár hangsúlyozta: „a tűzvizsgálat nem tárt fel olyan körülményt, amely alkalmas lehet a panelprogram megkérdőjelezésére, sőt megállapította, hogy az épületek tűzvédelmét javító program lehetőséget nyújt a hasonló problémák megelőzésére.” (MTI)

A jó anyagból, jól megépített hőszigetelő rendszerek használata tehát biztonságos és egyre inkább aktuális, hiszen amellett hogy energiát takarítunk meg vele, a környezetünk jövőjét is biztonságban tudhatjuk.

Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete 

Forrás: Ferling PR

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?