Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Szigetelni nyáron is

Energia megtakarítás 2009. 07. 02.

MEPS

Forró a nyár, a falak átmelegednek, nem elég az éjszakai szellőztetés, klíma nincs a házban. Mi lehet a megoldás? 

A megoldás egyszerű és hatékony. Hatása hosszan tart, a ráfordított pénz azonban hamar megtérül. A kulcsszó a hőszigetelés, amivel elkerülhető a nyári túlmelegedés, tehát a lakók hőérzetét pozitívan befolyásolja. Átlagosan 10-12 cm vastagságú hőszigeteléssel megszűnnek az álmatlan éjszakák, és évente akár 25.000 forintot is megtakaríthatunk egy átlagos családi házban. A Magyar Expandált Polisztirolgyártók Szövetségének (MEPS) álláspontja szerint akár 60 százalékkal is csökkenhet a fűtési költség.

Építkezéskor, felújításkor tehát nem árt odafigyelni, hiszen a kivitelezők legtöbbször a hőszigetelésen spórolnak. A dráguló energiaárak mellett ez ésszerűtlen lépésnek tűnik. A szakemberek szerint a legtöbben megmaradnak a 70-es, 80-as évek szintjén:

- Az akkori energiaárak mellett végső soron mindegy volt, hogyan szigetelik a házak külső falait, ezért vagy egyáltalán nem tették meg, vagy 3-4 cm vastag szigetelést raktak rá - mondta Kecső Zoltán, a MEPS elnöke.

A nem jól szigetelt házak pedig energiapazarlónak minősíthetők. A 80-as években nagy számban épült, úgynevezett B30-as falú épületek esetében ugyanis az a gyakorlat alakult ki, hogy 5 cm vastag tetőtéri hőszigetelést alkalmaztak, így egy ilyen lakást 45 ezer kWh energia elhasználásával lehet megfelelően felfűteni. Ugyanez az épület a mai igények szerint felújítva, 12 cm vastag homlokzati és 25 cm vastag tetőtéri hőszigeteléssel, már 14 ezer kWh/év energiával is beéri.

Aki tehát vékony hőszigetelést alkalmaz, az duplán költ:

  • egyszer a homlokzatszigetelési munkára,
  • másodszor pedig éveken keresztül a nem kellően alacsony fűtési számlában fogja megfizetni a félreértelmezett takarékosság árát.

Éppen ezért csak lényegesen vastagabb hőszigeteléssel tudjuk kivédeni az infláció hatását. A MEPS a szomszédos országok korszerű szabványait követve a 10 cm-es vastagságú hőszigetelést ajánlja, de tömör tégla és vasbeton falazat esetén akár a 12-14 cm vastagság is indokolt lehet. Az alacsony energiájú, passzívházaknál pedig 20-25 cm vastag szigetelőréteg lehet szükséges.

A nyárnak is vége szakad egyszer, gondoljunk már most a hideg télre, amikor megfelelően szigetelt házunkban, a melegben várjuk az alacsony fűtésszámlát a postástól!

További információ: www.meps.hu  

Forrás: Ferling PR

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?