Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

2010 végéig megújul a Városligeti Műjégpálya

Hírek 2009. 06. 24.

A mai napon elhelyezték „A Városliget kapuja” elnevezésű projekt alapkövét.  A beruházás során megújul a műjégpálya fogadóépülete, valamint újjáépítik a II. világháborúban lebombázott épületszárnyat is. A 4,7 milliárd forintos fejlesztést több mint 3 milliárd forinttal támogatja az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja.

A műemléki védettség alatt álló Városligeti Műjégpálya elhelyezkedéséből adódóan a Városliget kapuja, a Ligetbe érkező turisták és kikapcsolódni vágyók potenciális kiszolgáló és fogadó intézménye. Ezt a szerepet azonban jelenlegi műszaki állapotában nem tudja betölteni. A tavaszi-nyári-őszi időszakban a pályatest műszaki ellehetetlenülése miatt a tómeder-rész nem tölthető fel vízzel, az épület pedig elhasznált állapotú. A kormány 2008 novemberében döntött a Városligeti Műjégpálya és a hozzá tartozó épületegyüttes rekonstrukciójának kiemelt projektként való támogatásáról. Az Európai Unió által támogatott beruházás során a komplexum múltjához és hírnevéhez méltó környezetet alakítanak ki az érdeklődők számára, így a jégpálya hagyományai nemcsak továbbélnek, de kibővített funkciókkal is várják majd a látogatókat. 

A megújult műjégpálya várhatóan számos korcsolyasporttal kapcsolatos világversenyt vonz Budapestre.  Télen egy 180x67 m-es jégpálya és egy 60x30 m-es hokipálya várja majd a korcsolyázni vágyókat, nyáron pedig közel 17 ezer négyzetméteres vízfelületen kínál szórakozási lehetőséget a vízzel feltölthető tómeder. Így újjáéledhet a városligeti csónakázás hagyománya és kibővülhet a tóhoz kötődő kulturális lehetőségek köre is.  Ehhez kapcsolódóan 6x6 m-es raszterben térszínpad épül és új korszerű pályavilágítást is kap a műjég. A felújítás befejezése után mobil szoborkiállítás és számos kulturális program várja majd az érdeklődőket az új vízi–színpadon, emellett a felújított épületben egy 212 négyzetméteres turisztikai– és kulturális központot is kialakítanak.

A főépület és az újraépülő épülettömb októbertől-márciusig a korcsolyapálya infrastrukturális hátterét, áprilistól szeptemberig pedig a csónakázás, vendéglátás, kiállítás és egyéb kulturális rendezvények működési feltételeit biztosítja. A főépületben — többek között — információszolgálatot, interaktív turisztikai bemutatókat, mosdókat, egészségügyi helyiségeket, előadó-, rendezvény- és tanácskozótermet, valamint vendéglátó és orvosi helyiségeket alakítanak ki. Az új épületben fogadóközpont létesül.

A beruházásnak köszönhetően várhatóan 23 új munkahely jön létre, emellett a fejlesztést követően 2012-re a korcsolyázók száma 21 százalékkal, a jelenlegi 380 ezer főről 460 ezer főre nőhet, a turisztikai és kulturális központ forgalma pedig az első évben 120 ezer fő lehet majd.

A főváros kiemelkedő történelmi környezetének látogatottsága emelkedik, a kiemelt terület turisztikai kiszolgálásának minősége ugrásszerűen javul. A megnövekedő turisztikai forgalom miatt a Liget egyéb intézményei is jelentős forgalomnövekedésre számíthatnak. A projekt megvalósulásával biztosítottá válik a világon egyedülálló környezetben fekvő, a főváros egyik idegenforgalmi attrakcióját jelentő nyitott jégpálya biztonságos és hosszú távú működése.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?