Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Az ingatlanpiac helyzete és kilátásai

Ingatlan 2008. 11. 10.

2008. októberi felmérések alapján

(Kivonatos közlés, a teljes anyag megtekinthető itt)

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2000 tavasza óta szervez negyedévenkénti felméréseket a vállalatok, az ingatlanfejlesztők és –forgalmazók, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A kutatás az AL Holding ingatlanfejlesztő valamint az Ingatlan és Befektetés című szakfolyóirat szakmai támogatásával folyik. A GKI és az AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexe szintetizálja az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, üzlethelyiség- és a raktárpiac) várható helyzetét, s ezzel összefoglaló képet ad az ingatlanpiacról. Az index és a részindexek a piaci szereplők jövőbeli kilátásait és várakozásait jellemzi.

A jelen kutatás során nyert adatok értékelésénél figyelembe kell venni, hogy a válaszokat hogyan érinthették a magyar pénz és tőkepiacon október közepétől bekövetkezett rendkívüli fejlemények. Az ingatlanfejlesztéssel és ingatlanforgalmazással foglalkozó cégek válaszai jellemzően a negatív fordulat előtt érkeztek (a körükben történt megkérdezés időszaka: október 1-3.), míg a vállalatok válaszai (október 6-20.) részben, a lakosság válaszai (október 20-22.) teljesen már a fordulat utáni időszakból valók.

A GKI - AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2008. októberében –15,1. A kilátások – a júliusi javulás után – számottevően romlottak, s lényegében visszatértek az egy évvel ezelőtti szintre. (Ha az ingatlanos cégek körében végzett felmérés október végén készült volna, akkor az indexek számszerűségükben vélhetően még alacsonyabbak lennének.)

A júliusi igen kedvező várakozásokat tehát elsöpörte a globális pénzügyi válság szele.

A hagyományosan legpesszimistább megítélésű lakáspiacon nagyon differenciálttá váltak a várakozások. A lakossági várakozások október végére határozottan, „történelmi” minimumszintekre romlottak. A legnagyobb kilátás-romlás az irodapiacon következett be, párhuzamosan a növekvő kihasználatlansággal. Az üzlethelyiség-piacon októberben sem változtak a kilátások, míg a raktárpiacon valamelyest javultak. A telekpiac az egyetlen szegmens, ahol némi túl-kereslet érezhető, ez a közeljövőben minden bizonnyal csökken.

Irodapiac

A fővárosi irodapiacon az első félévben erős volt a fejlesztési tevékenység, a harmadik negyedévben azonban kissé csökkent az ez irányú aktivitás. A bérbeadás azonban csökkent az előző és az egy évvel korábbi negyedévhez képest is. Mindebből logikusan következik, hogy a kihasználtsági ráták a főváros minden piaci szegmensében csökkentek. A pesti oldalon relatíve nagyobb, a budai oldalon valamivel kisebb a kihasználatlanság csökkenése az előző – 2008. júliusi – megkérdezéshez képest.

A fővárosi irodák kihasználtsága 

 

A típusú (%)B típusú (%)
Pesten80 (83)78 (82)
Budán84 (85)82 (84)

Zárójelben az előző – 2008. júliusi - felmérés adatai

Az irodapiac helyzetének megítélése országos átlagban nem sokat változott. Budapesten javult a helyzetértékelés, míg Nyugat-Magyarországon éppen fordítva. A keleti országrészben változatlan megítélésekkel találkoztunk. A fővárosban a válaszadók 41%-a túlkínálatról, 55%-a kiegyensúlyozott piacról számolt be.

Nyugat-Magyarországon továbbra is erősebb, Kelet-Magyarországon enyhébb túlkínálat érezhető. Az átlagos kihasználtsági ráta nyugaton 76%, míg keleten 80% körüli.

Az ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások a következő tizenkét hónapban a nyugati régióban a túlkínálat némi enyhülésére, Kelet-Magyarországon lényegében változatlan piaci helyzetre, a fővárosban a túlkínálat határozott erősödésére számítanak.

Üzlethelyiségek

A kereskedelmi ingatlanok piacán az utóbbi időben lassult a cserélődés üteme, de folytatódott az üzemeltetői koncentrálódás. Ezen a részpiacon az elmúlt időszakban enyhén, de folyamatosan nőtt a túl-kínálat.

Az ingatlanokkal foglalkozó cégek válaszadó képviselői a következő egy évre Budapesten és Nyugat-Magyarországon változatlan, Kelet-Magyarországon kissé romló ingatlanpiaci helyzetet vetítenek előre. A keresleti oldal reprezentánsai a tulajdonosi és a bérleti szegmensben is stagnáló helyzetet valószínűsítenek a következő egy évben.

Raktárpiac

2008 egyértelműen rekordév lesz a hazai logisztikai ingatlanpiacon, mind a fejlesztések, mind a bérbeadás tekintetében.

Az üresedési ráta a 2007 harmadik és 2008 második negyedéve között fokozatosan nőtt, majd az idei harmadik negyedévben csökkent. A GKI jelen felmérésének eredményei szerint a piaci helyzet értékelésének júliusi romlása csak átmeneti volt, hiszen októberben javultak a helyzetértékelések.

A következő időszak fejlődésére azonban minden bizonnyal árnyékot vet az európai recesszió, s az ebből következő szállítási igény-csökkenés: a válaszadók a következő egy esztendőben stagnáló piaci helyzetre számítanak. 

Lakáspiac

A lakáspiacot illető helyzetértékelések mind Budapesten, mind a vidéki régiókban számottevően romlottak az előző, 2008. júliusi megkérdezéshez képest.

Budapesten csak az egyéb pesti illetve a panel-lakáspiac megítélése nem romlott, igaz, ez utóbbi szegmens értékelése már korábban is igen gyenge volt. A vidéki körzetekben csaknem kivétel nélkül romlottak a megítélések.

A válaszadó ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások a következő 12 hónapban Budapesten (a panellakások kivételével) lényegében változatlan, a panelek esetében tovább romló piaci helyzetre számítanak. Nyugat-Magyarországon a túlkínálat némi csökkenését várják, míg Kelet–Magyarországon minden bizonnyal csaknem az összes szegmensben erősödik a túlkínálat. (A válaszok az október eleji várakozásokat tükrözik.)

A lakáshitelezés magyarországi gyakorlatában minden bizonnyal „vízválasztó” lesz az októberben eszkalálódott pénzügyi válság. A bankok várhatóan a korábbiaknál óvatosabb hitelezési politikát fognak folytatni annak ellenére, hogy a magyar lakosságnak nyújtott lakáscélú hitel-portfolió kifejezetten jó minőségű. Minden valószínűség szerint nőnek majd az önrészek és általában drágulnak a hitelek, a svájci frankban történő kihelyezéseket az euró-hitelezés váltja fel. Mindez előre vetíti a lakáshitelezés erőteljes visszaesését.

Az elemzés tartalmazza:

  • A lakáspiac szegmenseinek értékeléseit és a következő 12 hónapra szóló várakozásokat 
  • A lakosság lakásépítési, vásárlási és felújítási szándékait. A lakossági várakozások október végére határozottan "történelmi" minimumszintre romlottak
  • Az új ingatlanok árának a következő 12 hónapban várható alakulására vonatkozó várakozásokat. Az új ingatlanokra vonatkozó várakozások vegyesen változtak júliushoz képest. Az mindenesetre látható, hogy az ingatlanszektorban nem fog „árrobbanás” bekövetkezni.
  • A használt lakások fajlagos (négyzetméterenkénti) árának várható változását  a következő 12 hónapban
  • A használt ingatlanok árának a következő 12 hónapban várható alakulására vonatkozó várakozásokat. A használt ingatlanok piacán jellemzően csökkentek az áremelkedésre vonatkozó várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A főváros több tekintetben is kiemelkedik: a lakások, az üzlethelyiségek és a telkek ára várhatóan itt nő a leggyorsabban a következő egy évben (is).

 Forrás: GKI - AL Holding - Lakásvásár Média Csoport

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?