Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

A Lakásvásáron nem volt pangás

Ingatlan 2008. 09. 30.
Közel 11 ezren keresték fel az idei vásárt
Közel 11 ezren keresték fel az idei vásárt

Vasárnap délután bezárta kapuit a hagyományosan háromnapos piaci seregszemle, a 13. Budapesti Lakásvásár. A baljós előjelek dacára ezúttal is sikeres volt a rendezvény: az állítólagos piaci pangás ellenére közel ugyanannyi kiállító és tíz százalékkal több látogató érkezett a SYMA Sport- és Rendezvényközpontba, mint egy évvel korábban.

Úgy tűnik, a tizenhármas szám ezúttal mindenkinek szerencsét hozott: közel 11 ezren látogattak ki a SYMA legnagyobb csarnokába, hogy megtekintsék a 190 kiállító termékajánlatát. A látogatószám – mint mindig – most is elmaradt a tavaszonként szokásos 15 ezertől, de mintegy ezerrel meghaladta a tavaly őszi létszámot. Mivel pedig a kiállítók véleménye szerint most sem prospektusgyűjtők, hanem komoly, fizetőképes érdeklődők érkeztek nagy számban a csarnokba, elmondható: a vásáron nem igazán mutatkozott meg az a bizonyos piaci pangás.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az országos és budapesti szinten ne lennének értékesítési problémák, hiszen több mint 9 ezer lakás volt a nyáron is elérhető a piacon egy olyan időszakban, amikor a korábbiakhoz képest lényegesen lassabb ütemben gyarapodott a kínálat – viszont aki kilátogatott a Lakásvásárra, az szemlátomást komolyan fontolgatja a vásárlást.

A szakemberek tapasztalata ugyanis az, bizonyos élethelyzetekben az emberek mindenképpen továbblépésre szánják el magukat, és akkor is a lakásvásárlás mellett döntenek, ha azt anyagilag nem a legideálisabb időszakban kell magukra vállalniuk. Halogatni csak bizonyos ideig lehet a döntést, előbb-utóbb mindenképpen lépnie kell a családnak, akkor is, ha a reméltnél nagyobb arányú hitellel vagy valamivel kisebb otthonba költözik.

Ezzel párhuzamosan az volt tapasztalható a Lakásvásáron, hogy a nemzetközi hitelválság sem rettentette el az embereket a vásárlástól, sőt talán az eddigieknél is intenzívebben érdeklődtek a hazai hitelek felől. Ez annyiban logikus lépésnek tűnik, hogy ha mégis begyűrűzne valamilyen szinten a válság, akkor jobb időben cselekedni, mert elsőként a lakásfinanszírozás terén lesz érzékelhető a negatív tendencia, vagyis megdrágulhatnak a hitelek.

A Lakásvásáron egyébként a legnagyobb érdeklődés a másfél és kétszobás, 50-65 négyzetméter közötti, jó közlekedési adottságú, zöldövezeti és lehetőleg 350 ezer forintos négyzetméter ár alatti lakások iránt mutatkozott, de ezek a feltételek csak elég ritkán jöttek össze. Viszonylag érezhetően kisebb érdeklődés mutatkozott a belvárosi, 500 ezer forintos négyzetméterártól induló exkluzív lakások iránt, ami egyrészt a csökkenő hazai fizetőképesség, másrészt a válság miatt megritkult külföldi vevők számlájára írható.

Forrás: Lakásvásár Médiacsoport

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?