Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Koncentráció és minőségi javulás a lakáspiacon

Ingatlan 2008. 09. 18.

Komor felhők gyülekeznek a magyar lakásépítés egén, de hogy éltető eső (növekvő kereslet) vagy pusztító zivatar (kereslethiány) lesz a végeredmény, arról még megoszlik a szakemberek véleménye. A piaci helyzet megítélésében nagy segítséget nyújthat a Budapesti Lakásvásár, amelyet szeptember 26-28. között immár 13. alkalommal rendeznek meg – ezúttal is a SYMA Sport- és Rendezvényközpont legnagyobb csarnokában.  

Óriási változások nem történtek a budapesti lakáspiacon az elmúlt hónapok során: az aktuális lakáskínálat például ugyanúgy kilencezer volt, mint 2008 nyarán – derül ki az AL Holding összesítéséből. Ez persze továbbra is markáns túlkínálatot jelent, sőt még némiképp emelkedett is a készleten lévő, azaz a már elkészült, azonnal költözhető otthonok száma - ez mára meghaladja a 2000-et, vagyis mostanra minden negyedik új lakást készen árulják.

A készlet gyarapodásának két alapvető oka van: egyfelől meglehetősen sok – jellemzően kisebb – fejlesztő taktikázta el magát, azaz olyan kialakítású vagy olyan helyen lévő otthont kínál, amire egyszerűen nincs kereslet. Másfelől a beruházók egy része még akkor kezdte el projektjét, amikor szép számmal akadtak külföldi vevők a piacon. Az ő igényeik szerint kialakított, tipikusan befektetésnek szánt lakásokra azonban – elsősorban az egyre terebélyesedő nemzetközi hitelválság miatt - ma már nincs olyan kereslet, így ezek értékesítése csak zökkenőkkel halad.

Vannak azonban örömteli változások is a piacon.

Koncentráció és minőségi javulás – ezt a két – egymással is összefüggő - tendenciát említi meg az AL Holding Zrt. igazgatótanácsának elnöke. Hunyady Attila a területi koncentrációval kapcsolatban kiemeli, már 2006 év eleje óta öt kerület (III., VIII., XI., XIII. és XIV.) teszi ki a budapesti választék 60%-át. Ez persze önmagában még nem befolyásolja az átadott lakások minőségét, az viszont annál inkább, hogy csökkenő számú beruházó a budapesti értékesítés növekvő hányadát tudhatja magáénak, vagyis kezdenek kikopni a piacról a bizonytalan hátterű, gyenge minőséget produkáló cégek.

A lakáspiac minőségének javulását többek közt az is mutatja, hogy a háromnál több lakásos beruházások mérete nem, de lakásszáma csökken, a leendő otthonok alapterülete folyamatosan nő, a kislakások építése egyre inkább visszaszorul. Mára egyébként szinte teljesen „kihalt” a garzon, míg korábban ez sláger volt, addig mostanra szinte ezektől szabadulnak meg legnehezebben a fejlesztők. A vevői döntésekben egyre inkább tükröződik a tudatosság, a hosszabb távú tervezés, mind többen igénylik a minőségi elemeket, a garázs, a terasz meglétét.

A nagy beruházók sokéves szakmai tapasztalata és a gondosan megválasztott projekt helyszínek az eladási statisztikák tanúsága szerint találkoznak a kereslet elvárásaival még változó piaci környezetben is – mondta Hunyady Attila. A szakember üdvözli az OTÉK előírások aktuális változását, hiszen ezzel a minőség javulására szeptembertől már nemcsak keresleti, hanem szabályozási oldalról is egyre több tényező hat.

A változó OTÉK-kal, valamint az illetéktörvény és az építési szabályok friss módosításaival a Lakásvásáron egyébként külön szakmai kerekasztal foglalkozik a rendezvény pénteki megnyitója után 14 órakor. Ezt megelőzően az értékesítők egy új típusú szakmai eseményen, ingyenes Ingatlanos Értékesítési Tréningen vehetnek részt reggel 9 órától a Magyar Ingatlanszövetség szervezésében.

Fejlesztői oldalról a lakáspiac stabilitását jelzi, hogy a szeptember 26-án kezdődő 13. Budapesti Lakásvásár kiállítótere, ahogy a korábbi években, ismét megtelt. Több mint 170 kiállító újfent több mint 100 ezer lakást hoz ki a 8.000 négyzetméteres nagycsarnokba.

Az érdeklődők szeptember 26.-án pénteken 14 és 18 óra között, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között látogathatják Magyarország legnagyobb ingatlanpiaci eseményét, ahol a lakásokon, telkeken és családi házakon kívül, a kiállítók közt megjelennek a bankok és egyéb ingatlanvásárláshoz köthető szolgáltatók is.

A Lakásvásár szervezői idén is gondolnak a gyermekkel érkezőkre: a kicsiket Gyermeksziget, a nagyobbakat Internet Café várja, hogy a szülők oldott figyelemmel látogathassák végig a standokat.

Forrás: Lakásvásár Médiacsoport

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?