Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Elkészült a bérlakás-építési kalkulátor,

Ingatlan 2008. 09. 17.
  • jó üzlet lehet a bérlakásépítés,
  • a lakosság nyitott, az önkormányzatok érdeklődőek a bérlakás-építéssel kapcsolatosan, 
  • felmérések eredményei az önkormányzatok és a lakosság körében

– ezek a Társaság a Lakásépítésért Egyesület legújabb anyagának fő témái

1. Lakossági felmérés eredményei az üzleti alapú, közhasznú bérlakás építés megítéléséről

A telefonos felmérést 2008. májusában az Aktuális Kft. készítette a 18 és 60 év közötti, nem nyugdíjas lakosság körében. Az interjúalanyok kiválasztása véletlenszerűen történt, azt csak a mobil telefonon keresztüli elérhetőség módosította, így az összesen 508 megkérdezettel készült kutatás eredményei az aktív lakosság körében országosan reprezentatívnak tekinthetőek.

A lakosság szerint szükség van újabb eszközökre az állami szerepvállalásban

A megkérdezettek több mint fele úgy gondolja, hogy az elmúlt években csökkent az állam által a lakástámogatásra fordított összeg, 27%-nak pedig nincs erről semmi információja. Ennek okát legtöbben az ország gazdasági helyzetében, eladósodottságában látják.

Az állami szerepvállalásról a lakhatás megteremtésében a túlnyomó többségnek (76 %) az a véleménye, hogy az állam jelenléte a jelenleginél nagyobb mértékben lenne indokolt, és szintén a túlnyomó többség (73 %) véleménye az is, hogy a jelenlegi eszközök mellett új eszközök bevezetésére is szükség van.

Ezek között a kisebb kamatok, több kamattámogatás eszköze (9%), magasabb fizetések lehetősége (6 %), adókedvezmények, adócsökkentések lehetősége (6 %), bérlakásépítés (6 %), fiatalok jobb támogatása (5 %) merült fel a megkérdezettek részéről javaslatként, ám az interjúalanyok 1/3-nak nem volt ötlete az új eszközökkel kapcsolatosan.

Az állami támogatási programok közül a többség az új lakások támogatását hasznosabbnak tartja, mint a panelprogramot, de a megkérdezettek 40%-a a panellakások felújítását is ugyanolyan fontosnak gondolja.

Az új lakásépítések elsődleges támogatása mellett szólók legtöbben azt emelték ki, hogy ez korszerű megoldás. Akik a panellakások felújítása mellett érvelnek, azoknak a fő szempontja az volt, hogy nagyon sokan laknak panellakásban, amelyek le vannak robbanva, így nem kérdés, hogy ezekkel is foglalkozni kell.

Milyen esélyekkel indulnak a fiatalok

A megkérdezettek egybehangzó véleménye szerint nagyon rosszak a fiatalok lakáshoz jutási lehetőségei, az szinte csak szülői segítséggel oldható meg.

A lakosság 94 %-a szükségesnek tartja korszerű bérlakások építését

Miután a kutató röviden tájékoztatta az interjúalanyokat az Egyesület által kidolgozott bérlakás-program legfontosabb elemeiről, a kérdezettek kétharmada egyértelműen pozitívnak értékelte a felvázolt lehetőséget és még ennél is sokkal magasabb arányban voltak azok (94%), akiknek véleménye szerint szükség lenne Magyarországon ilyen korszerű bérlakásokra.

Véleményüket legtöbben azzal indokolták, hogy megfizethető (18 %), hiszen az albérletnél akár még kevesebbe is kerülhet (17 %), ez a fiatalok lakáshoz jutását könnyítené (8%), illetve azoknak is megoldás lenne, akik nem tudnak hitelt felvenni vagy magas albérletet fizetni (42%). A megkérdezettek 8%-a magától említette a munkaerő mobilitás növekedésének esélyét is.

Az ismertetőben említett 35-45 ezer Ft körüli havidíjat a megkérdezettek 79%-a elfogadhatónak, reálisnak tartja, hiszen ez olcsóbb, korszerűbb, mint az albérlet, és a fiataloknak is elérhető, kifizethető.

A támogatások felét a bérlakásépítésre, felét új lakások építésére fordítanák

A megkérdezettek háromnegyedének környezetében vannak olyanok, akiknek jelentős megterhelést okoz a lakhatóságra fordított havi költség. Az ő helyzetükön ez a program jelentős mértékben javítani tudna.

A lakáshelyzet javítására fordított állami támogatást durván megfeleznék a megkérdezettek, és csak egy kicsivel fordítanának kevesebbet a korszerű bérlakás-építési program támogatásra, mint a tulajdonszerzés támogatására.

A lakosság nagyon pozitívan és optimistán állt a korszerű bérlakás-építési programhoz, hiszen majdnem minden második megkérdezett úgy gondolja, hogy ez a program jelentősen hozzájárulhatna a gazdaság növekedéséhez, további közel 40% pedig ugyan mérsékeltebb állásponton van, de szerintük is javítana a program a gazdaság helyzetén.

Véleményüket legtöbben azzal indokolták, hogy maga az építés és a fenntartás jelentős számú embernek adna munkát, ezen felül javítaná a munka-erőáramlást. Általános tapasztalat volt, hogy miután megfelelő információt kaptak a programról, a túlnyomó többség pozitívan állt a témához, és abban jelentős fantáziát lát.

2. Fiatalok helyzetének és a munkaerő áramlás javulását várják az önkormányzatok egy európai típusú bérlakás szektortól

Az Aktuális Kft. 2007. augusztusban készítette a felmérést a polgármesterek körében a nem szociális célú bérlakás építés megítéléséről. Összesen 76 interjút készült, ahol 9 megyeszékhely, 10 budapesti kerület és 57 város vezetői vettek részt. Az interjúalanyok az esetek 62%-ban polgármesterek, a többi esetben alpolgármesterek voltak.

Miután a kutató röviden ismertette az Egyesület által javasolt bérlakás-program legfontosabb elemeit, az interjúalanyok leginkább azzal kapcsolatosan voltak közös nevezőn, hogy az a lakásmegoldás a fiatalok helyzetén jelentősen javíthatna.

A képzett munkaerő áramlásával, mint a program pozitív eredményével kapcsolatban megoszlottak a vélemények, hiszen azokon a területeken, ahol nincs elég munkahely, a probléma más irányú.

Az önkormányzatok is beszállnának a programba

A megkérdezett városvezetők szinte mind úgy gondolták, hogy vannak a városukban lakásproblémák, így például egyetértettek abban, hogy amennyiben nem oldódnak meg a lakásgondok, annak eredménye elvándorlás és fogyó lakosság és elöregedés lesz. Egyharmaduk azonban kérdezés nélkül is visszakanyarodott a szociális bérlakások nagyobb arányban történő építésének szükségességéhez.

A válaszadók többsége úgy gondolja, hogy valamilyen formában – telekkel (50 %) vagy beruházóként (55 %) - tudna segíteni a bérlakások felépítésében.

Szinte mindenkit, a válaszadók 92 %-át érdekelték a programmal kapcsolatos további részletek, valamint az interjú során többen említették, hogy a pontos igények megismeréséhez hasznos lenne felmérést készíteni saját településükön.

Az önkormányzatok saját feladatai között is látják a bérlakásépítést

Arra kérdésre, hogy hol vannak jelenleg Magyarországon a lakáspolitika súlypontjai a baloldali megkérdezettek úgy gondolták, hogy a lakásszerzés-lakásépítésen, a jobboldaliak véleménye szerint pedig nincs ma Magyarországon igazán lakáspolitika.

A bérlakáskérdéssel kapcsolatosan a kutatók meglehetősen felkeltették a megkérdezettek érdeklődését, mert az interjú végén elhangzó kérdésekre, hogy 1) milyen reális lakáspolitikai célokat lát az Önkormányzata számára az elkövetkező 1-2 évre, valamint 2) milyen javaslatai lennének a jövőre nézve az országos lakáspolitika számára, a legtöbben a bérlakásépítés szükségességét hangsúlyozták.

Forrás: Társaság a Lakásépítésért Egyesület

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?