Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

7 ARTS:

Ingatlan 2008. 07. 08.

Az esztétikai és kulturális élményt nyújtó rózsadombi luxusotthonok - egyedülálló lakópark, ahol az építészeti struktúra, a design és a művészet összefonódnak.

A 7 Arts építészeti projekt egy új otthon fogalmát tárja az érdeklődők elé. A most épülő lakópark a Józsefhegyi úton, Shalom Davidovich és Fónagy Dóra építészek tervezése alatt valósul meg. Mivel a fővárosnak ez patinás negyede „megtelt”, és szinte lehetetlen komplex épületegyütteseknek is helyet adó, megfelelő méretű területet találni, a beruházó Neocity Group szakemberei eredeti megoldás mellett döntöttek: a volt diplomata lakónegyed telkén, sőt a hajdani épületek tökéletes állapotú szerkezeti vázának felhasználásával építenek exkluzív lakóparkot. Belső tereiben Budapesten egyedülálló módon jelenik meg  és válik uralkodóvá a kortárs művészet, mint design-alkotó elem.

Magyarországon ez az egyik első olyan együttműködés, ahol a főépítész és a belsőépítész egy időben dolgoztak a terveken. Ennek köszönhetően az építészeti struktúra, a belső terek és a design, illetve a művészeti aspektus egységet alkotva születnek meg.

A projekt három forrásból táplálkozik. A pontos technikai és komfort szolgáltatások a luxusotthon elengedhetetlen tartozékai. Egyértelmű elvárás a jó környék, a tágas kert medencével, a kilátás, a teniszpálya, a biztonsági portaszolgálat, a fitness terem, a szauna, a jakuzzi, a teljes felszereltség (beépített televíziók, lakásonkénti központi fűtés, Internet, légkondicionálás, több fürdőszobás lakások). Ezek párosulnak a régi nagypolgári lakások szociális és kulturális aspektusaival, illetve a személyes művészeti értékekkel.

Ahogy az 1900-as évek elején a nagypolgári lakások nemcsak élettérként, de esztétikai és kulturális élményként is szolgáltak, így ebben a lakóparkban is egyesül a művészet és a design egy innovációs belsőépítészeti design staratégiát követve. A lobbit és a folyosókat művészek által inspirált és kivitelezett, Fónagy Dóra által szervezett bútorokként működő objektek, festmények teszik izgalmassá, egyaránt hangsúlyt fektetve az esztétikára és a funkcionalitásra. A projekt a hely szelleme által inspirált műalkotásokon keresztül személyre szabott aspektust kap.

A projekt része egy design szerviz, mely a 90 lakáshoz kapcsolódóan belsőépítészeti tanácsadással segíti a jövendőbeli tulajdonosokat egy egyedi, saját igényeik szerint kialakított belső tér létrehozásában. Ez a belső személyes tér kommunikál a lobby és a külső terek művészek által létrehozott alkalmazott műalkotásaival.

A hét épület homlokzati felületein nagyméretű üvegfelület fogadja a belépőt, amelyen a kortárs építészet legmodernebb motívumai tűnnek fel. Magyarországon még újdonság az a – németországi Wernberg-Köblitztől rendelt - két lap közé préselt fényálló üvegfólia, amely világszerte egyre gyakoribb díszítőeleme a Seven Artshoz hasonló igénnyel megalkotott luxusépületeknek. A Traviczky Orsolya művei által képviselt grafika mellett egy speciális ún. alkalmazott művészeti ág, a tipográfia is tárgyiasul az egyes épületek nevét / Glassart, Lightart, Metalart, Plastart, Stoneart, Texart, Woodart / hirdető feliratokban valamint a lépcsőházak falán graffiti stílusban megalkotott szövegekben is.

Fónagy Dóra értelmezésében ezek a lépcsőházak nem csupán a lakásokba való eljutás szükséges eszközei, hanem a saját tervezésű bútoraival berendezett - tulajdonképpen az otthonok kiterjesztését is jelképező - fogadó és egyben közösségi terek. A hét lakótömb látványa a Seven Arts hullámos vonalvezetésű díszítései, mesterséges flórája és belső tava nyomán meditatív hangulatot keltő 1,6 hektáros, ősfás parkjában áll össze koherens egésszé. A Rózsadomb egyik alapvető vonzerejének, a zöldövezeti jellegnek a megtartását szem előtt tartva az építtetők a területnek csak húsz százalékát építik be. A fennmaradó részen pihenőkert, játszótér és teniszpálya kap helyet.

A Seven Artsban átadásra kerülő 90 lakás kialakítása szintén újfajta igényt elégít ki. Tagadhatatlan társadalmi trend, hogy a lakástulajdonosok egyre több olyan szolgáltatást várnak a saját otthonuktól, amelyeket eddig ún. publikus terekben, intézményekben vehettek igénybe. A Seven Arts beruházói az otthon megszerezhető élményekre való törekvés egyre határozottabb igényét érzékelve megalkották az „élményotthon” koncepcióját. Ennek megfelelően a Seven Arts  lakástípusai különböző szinten és gazdagságban igyekeznek értelmet adni az új fogalomnak. A lakásokban működő eszközöket az intelligens ház technológia jegyében szervezik rendszerré az elektromos redőnyöktől, a padlóba süllyesztett radiátorok szabályozását biztosító érzékelőkön keresztül a világításon át a klímarendszerig. A kényelmet, a háztartás vezetését, a szórakozást biztosító gépeket, szerkezeteket természetesen úgy választják ki és építik be, hogy azok formája, alakja vagy rejtve maradjon, vagy kiegészítő designelemként szervesüljön a helyiségek enterieurjébe.

A Lakópark leendő tulajdonosai számára a funkcionalizmus, a technológia és a művészet értékeinek ötvözete először a budapesti Rózsadombon tölti meg tartalommal  a nemzetközi branddé fejleszteni kívánt Seven Arts egyedi filozófiáját összefoglaló szlogent: „élet-forma-művészet”

A Neocity Group-ról

Magyarországi fejlesztések:

  • Forest Hill Lakópark; Bp. III. Kerület, Pusztakúti út, a Csillaghegyi Strand szomszédságában.
  • Reviczky-liget, BP. XVIII. Reviczky Gyula u.  
  • Seven Arts; Bp. II. Józsefhegyi u. 28-30
  • A Neocity Group 2005 óta van jelen Magyarországon
  • A Seven Arts brand következő projectjét - bár még nem eldöntött tény - Lengyelországban, Csehországban vagy Romániában fogják megvalósítani

További információ: Szili Balázs – 30.331.6222

Forrás: Seven Arts sajtóanyag

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?