Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Pontos mérési eredmények a tervezőasztalon

Gyártói hírek, cikkek 2008. 05. 29.

Sajtóközlemény 

Építészek tesztelték a Bosch DLE 50 Professional lézeres távolságmérőt.

Az építészek számára mindennapos, már-már rutinnak számító feladat a távolság- és felületmérés. Így van ez a Bánáti Hartvig Építész Iroda életében is, amelynek építészei megtalálták a kültéri és beltéri távolságmérésre az ideális munkaeszközt: a Bosch DLE 50 Professional lézeres távolságmérőt, amely óriási segítségül szolgált az építészeknek a Zwack Székház felújításánál.

„Emlékszem még arra az időre, amikor úgy mértünk távolságot, hogy az 5 méteres mérőszalagot guggolva igazgattuk egymás után, hogy lemérjük egy épület hosszát. Bármennyire próbáltunk pontosak lenni, olykor előfordult, hogy a mérés nem volt 100 százalékosan precíz. A mérési eredményeket azonnal felírtuk egy papírra, utána pedig a tervezőasztalnál feldolgoztuk az adatokat. Ezzel a lézeres távolságmérővel pedig akár egyetlen építész is elvégezheti a terep felmérését” – meséli Hartvig Lajos, a Bánáti Hartvig vezető tervezője.  

A Bosch DLE 50 Professional mobiltelefon nagyságú lézeres távolságmérő 50 méterig biztosít kül- és beltéren ±1,5 milliméter pontosságú mérést, a lézertechnológiának köszönhetően pedig gombnyomásra megjelenik az eredmény az LCD kijelzőn.

„Akár meglévő épület átalakításáról, akár új épület tervezéséről van szó, a tervezési folyamat azzal kezdődik, hogy kimegyünk a terepre, ahol rendkívül sokrétű méréseket végzünk. Ilyen helyzetekben gyakran előfordul, hogy a terepviszonyok nem kedveznek a mérésnek – gondolok itt olyan esetre, amikor egy építési törmelék kupacon állva kell mérést végezni. Ilyenkor nagyon nagy segítség egy olyan eszköz, amely pillanatokon belül egy hangjelzés kíséretében megjeleníti a kijelzőn a mért eredményt, sőt tárolja is a memóriájában, így néhány gombnyomás után a Pythagoras tétel felhasználásával komplett számításokat végez el nekünk” – sorolja a Bosch DLE 50 lézeres távolságmérő előnyeit az építész szakember.

A Bosch DLE 50 lézeres távolságmérő kezelése nagyon egyszerű, a készülék szimbolikus gombjai segítségével lehet váltani hossz-, felület- és térfogatmérés között. Míg korábban a beugrók, bútorok vagy akár az egyenetlen felszínek megnehezítették a mérést, a DLE 50 lézeres távolságmérő minden akadállyal megbirkózik.

„Használtunk korábban ultrahangos távolságmérő berendezést is, de azok rövidebb távolságok mérésénél is jóval nagyobb hibahatárral mértek. Mivel nálunk a tervezésben milliméterek is számítanak, a Bosch DLE 50 lézeres távolságmérő messze megbízhatóbb, ami valószínűleg annak tudható be, hogy a lézer saját visszaverődő jelét fogja, ezáltal pontosabb eredményt mér” – mondja az építész.

„A Bosch lézeres távolságmérő nagy előnyének tartom, hogy képes közvetett hosszmérésre is, ami olyan esetekben lehet szükséges egy építész számára, amit közvetlenül nem lehet megmérni, mert valamilyen akadály van a szakasz két vége között és megszakítaná a lézersugár útját” – emeli ki Hartvig Lajos. „Mértünk vele egyik projektünk kapcsán padláson egészen sötét környezetben, és az eszköz nagyon előnyös tulajdonsága, hogy az LCD kijelzőn kivilágítva tudjuk megjelentetni az eredményt. Gyakran kell tűző napsütésben a szabadban mérni, amihez pedig nagy segítséget nyújtott a lézerpont kereső szemüveg.”

Ahhoz a sokrétű méréshez, amely az építészek napi munkájában előfordul, óriási segítséget és kényelmet nyújt a Bosch DLE 50 Professional lézeres távolságmérő.
< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?