Utolsó frissítés: 2022-01-17

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Házépítés? Tervezzünk előre!

Gyártói hírek, cikkek 2019. 02. 08.

Egy új ház építése mindig nehéz feladat; megtalálni a legmegfelelőbb telket, kivitelezőt, építőanyagot választani, a legköltséghatékonyabb víz-, gáz-, elektronikai rendszereket kialakítani. Építkezés előtt tanácsos jó alaposan megtervezni az építkezéssel kapcsolatos lépéseket. A fontos döntések meghozatalához és a beruházások tervezéséhez a téli időszak a legmegfelelőbb. A ROCKWOOL szakemberei az alábbi praktikus tippekkel szeretnék segíteni a saját ház építésére vállalkozókat.

1. Kivitelezőt mindig úgy válasszunk, hogy előtte jól informálódjuk; interneten, barátok, ismerősök tanácsai, beszámolói által. A „legolcsóbb lesz mindig a legdrágább” szól a mondás – és ez a kivitelezőre is igaz, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a legdrágább a legjobb. Ezért is fontos több helyen is körbenézni, és csak alapos kutatómunka után megbízni a kiválasztott szakembert.

Sajnos a jelenleg is tartó munkaerőhiány miatt sok idő eltelhet, mire a kiszemelt szakembernek kapacitása szabadul fel, hogy el tudjon kezdeni foglalkozni a mi álomházunkkal.  Érdemes rá várni a fentebb említett okok miatt, mivel előfordulhat, hogy kifogunk egy szakképzetlen kivitelezőt, utána pedig hatalmas összegeket fizethetünk, hogy rendbe hozassuk, kijavíttassuk az általuk vétett hibákat.

2. Fontos azt is előre eldönteni, hogy milyen építőanyagot használjunk, melyek a legoptimálisabbak és kellő időben meg is kell rendelni őket, ugyanis a megnövekedett nyersanyag iránti kereslet, és a munkaerőhiány következtében a rendelés teljesítésének határideje kitolódik, ezzel jóval lelassítva építkezésünk időtartamát.

Nem érdemes takarékoskodni az építőanyagokon a minőség rovására, különösen azoknál, amelyek a ház alapját képezik, és évtizedekig garantálniuk kell a megbízhatóságot. A kiváló minőségű építőanyagok számos későbbi problémától és költségtől megvédenek.

3. Új ház építésénél vagy meglévő épület átépítésénél, felújításánál érdemes teljes körű kőzetgyapot hőszigetelést alkalmazni. A ház optimális szigetelését is még a tervezői szakaszban kell eldöntenünk, hogy időre megérkezzen a megrendelt termék.  Elsősorban a ház belső légkörének optimális kialakításában játszik nagy szerepet a hőszigetelés, mivel télen nem „szökik ki” a meleg a házból, nyáron pedig a légkondicionált helységünk nem melegszik fel, ami nagyban hozzájárul a házunk fenntartási költségeinek csökkentéséhez is. Nem utolsó sorban a kőzetgyapot időálló, hangszigetelő, környezetbarát és tűzbiztos hőszigetelő, ami egy esteleges tűz kialakulásánál nem fejleszt mérgező gázokat, égve nem csepeg. A kőzetgyapot szigetelőanyagok 1000 °C feletti olvadáspontja biztosítja a legmagasabb tűzvédelmi A1 besorolásba tartozó termékek tűzállóságát.

4. Érdemes olyan tetőszerkezetet választani, amelynek egyszerűbb a kivitelezése, így a költsége is alacsonyabb lesz. A tetőszigetelést pedig egyszerűbb lesz alkalmazni a ház tetőszerkezetében, ami szintén segít télen-nyáron az optimális belső klíma kialakításában és megtartásában. Egy rossz tetőszigetelésből adódó hőveszteség az épület összes hőveszteségének 25%-át teszi ki!

5. Már a kezdetekkor érdemes meghatározni azt is, hogy milyen fűtőberendezéseket szeretnénk használni a házban, kazán esetén mivel (pl. gázzal, szénnel vagy fával), milyen erővel fűtsünk. A legmodernebb fűtési eljárásnak számító padló és falfűtés illetve mennyezetfűtés esetében, nem kell radiátort alkalmaznunk a ház helységeiben, így nem foglal helyet és esztétikailag is szebb a látvány egy újonnan készülő házban. Nem utolsó sorban ez a megoldás pedig sokkal gazdaságosabb, mint egy hagyományos radiátoros fűtés, nyáron pedig hűteni tudjuk házunkat ugyanezen rendszeren keresztül. A klasszikus stílust kedvelők előszeretettel alkalmazzák a kandalló berendezéseket, amik párhuzamosan alkalmazhatók, padló- és falfűtés esetén is.

6. A jó szigetelés érdekében érdemes olyan nyílászárókat beépíteni, melyeken nem szökik be a hideg, időálló, biztonságtechnikai szempontból is megfelelő, és még esztétikailag is megfelel az ízlésünknek. Ezek készülhetnek műanyagból vagy fából, üvegezési opciókból is választhatunk több rétegűt is, aminek hőveszteségi értéke fordított arányosan csökken a rétegek számával. Az ablakok méretét is érdemes átgondolni, mert bár a hatalmas ablakok világosabbak, de magasabb fűtési költségekkel járnak.

7. A ház tervezésénél érdemes még figyeli rá, hogy ne tervezzünk több szobát, mint amennyire tényleg szükségünk van. Túl nagy, széles folyosót sem érdemes tervezni, mert először is nem praktikus, másodsorban feleslegesen fűtünk olyan területeket, amelyeket nem használunk.

8. A belső elemek kialakítása a legutolsó lépesek közé tartozik, amivel már könnyebb dolgunk van – pl.: belső burkolatok, a fürdőszobai, konyhai csaptelep, a WC, a textíliák vagy a festékek kiválasztása. Ezek olyan árucikkek, amelyek esetében egyénileg is ki tudjuk választani a számunka ár-érték arányban legmegfelelőbb termékeket.

Egy ház építése olyan vállalkozás, amely sok időt, energiát és pénzt vesz igénybe, de a miénk, és a ház elkészülésével tényleg egy olyan helyen élhetünk, ami a mi ízlésüknek és igényeinknek megfelelően lett kialakítva. Készüljünk fel a házépítésre a költségek becslésével és olyan terv kiválasztásával, ami megfelel mind a mi igényeinknek, mind pedig a pénztárcánknak.

Forrás: VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Világbajnok lett a Puskás Aréna a MAPEI referenciaépületek világversenyén

Gyártói hírek, cikkek 2022. 01. 11.

A Puskás Aréna rekonstrukciója díjat nyert a MAPEI referenciaépületek világversenyén. A MAPEI Csoport leányvállalatai között 19. alkalommal megrendezésre került Reference Grand Prix versenyre több száz kiemelkedő pályázat érkezett a világ minden tájáról

Szakkönyv

Érezd magad otthon - Lakberendezés A-tól Z-ig

Lakberendezés 2021. 11. 24.
Hogyan hozzak létre egy otthont, amely az ízlésemnek, a rendelkezésemre álló térnek és az életformámnak egyaránt megfelel? Mi mutat jól és miért? Hogyan rendezzek be egy lakást, hogy abban valóban otthon érezzem magam? Napjaink egyik legnevesebb svéd lakberendezője, Frida Ramstedt világos stílusban, gyakorlati példákkal illusztrálva vezet be bennünket az otthonteremtés alapvető szabályaiba

Szakcikk

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?