Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Csökkent az első lakást vásárlók száma, mikor jöhet a fordulat?

Ingatlan 2018. 05. 16.
Lakásvásárlási célok változása 2012-2017 (Forrás: Duna House)
Lakásvásárlási célok változása 2012-2017 (Forrás: Duna House)

Az első lakásukat vásárolni szándékozó fiatalok nehezen tartják a lépést az ingatlanpiaci fellendüléssel. Az elmúlt 6 évben szinte folyamatosan csökkent a lakásvásárlók között az első otthonukat vásárlók aránya, amely jelenleg 20% körül mozog. A fiatalok jellemzően a kisebb alapterületű, modern lakásokat keresik, így az újépítésű lakások folyamatos megjelenése javíthat ezen az arányon, amelyen az állam lakástámogatási kezdeményezései is erősíthetnek.

A Duna House az MNB Lakáspiaci jelentésének adatait is felhasználva elemezte az első lakást vásárlói, illetve a befektetői réteg változását az elmúlt időszakban. Ez a két szegmens változott ugyanis a legnagyobb mértékben. Míg az első lakásvásárlók hat évvel ezelőtti 35%-os aránya 2015-től 20 és 25% közé csökkent, addig a befektetési célú vásárlás fordított arányban, 20%-os legalacsonyabb részarányról 40%-ig emelkedett.

„Az első lakásvásárlók mindig fontos szerepet töltenek be az ingatlanpiac keresleti oldalán. Jellemzően a 40-60 négyzetméter közötti lakásokat keresik, idén áprilisban Budapesten átlagosan 24 millió forintot költöttek ingatlanvásárlásuk során. A 2020-ig biztosan tartó újépítésű projektek növekvő számával az első lakásvásárlók aránya is emelkedhet.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „A befektetési céllal vásárlók aránya az elmúlt 3 évben már fixen 40% körüli értéken mozgott, ők jellemzően a jól kiadható, szintén nem túl nagy lakásokat keresik a piacon, amelyekért a múlt hónapban már átlagosan több mint 30 millió forintot fizettek.”

Az első lakásvásárlók arányának növekedését az állami ösztönzők is segíthetik. A lakástakarék után járó állami támogatás, a családi otthonteremtési kedvezmény, a támogatott hitelek és hitelelengedési lehetőség, valamint a lakáshitel-cafeteria is támogatja a fiatalokat lakáscéljaik elérésében.

A befektetési célú vásárlást az alacsony kamatkörnyezet és a dinamikusan emelkedő ingatlanárak teszik vonzóvá. Az MNB adatai szerint mind a használt, mind az újépítésű lakások esetében az elérhető hozamprémium 5% felett volt az elmúlt három évben.

Forrás: Duna House Holding Nyrt.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?