Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Újpesten az ártérről lakásba költöztek kunyhókban élő hajléktalan emberek

Hírek 2014. 07. 04.
Az egyik szociális bérlakás
Az egyik szociális bérlakás

Öt szociális bérlakásba költözhettek hajléktalan emberek Újpesten. Az új bérlők korábban ártéren épített kunyhókban éltek, melyeket rendszeresen veszélyeztetett a dunai árhullám. A hajléktalan emberek költözését, önálló életük alapjainak megteremtését a Habitat for Humanity Magyarország és a Twist Olivér Alapítvány segíti. A bérlakásokat az Újpesti Önkormányzat bocsátotta a program rendelkezésére, a költségeket pedig az Aktion Deutschland Hilft állta.

Magyarországon közel 30 ezer ember él hajléktalanként, miközben az őket ellátó intézmények körülbelül 10 ezer embernek tudnak szállást nyújtani. Azok, akik számára nincs hely a rendszerben, az utcán kénytelenek élni, kunyhót vagy sátrat építenek, vagy valamilyen más helyen - pincében, barlangban - húzzák meg magukat. Az ő lakhatásuk még bizonytalanabbá vált, amióta a főváros egy részén az életvitelszerű közterület-használat jogellenes.

A hajléktalanságból sokaknak nincs kiút, hisz megfelelő jövedelem híján nem tudnak fenntartani egy piaci albérletet, a szociális bérlakások száma pedig nagyon alacsony. Pedig sok nemzetközi és néhány magyar példa is azt bizonyítja, hogy az utcán élő hajléktalan emberek jelentős része jól megállja a helyét, ha önálló lakhatása biztosított. Így akár 10-15 éve hajléktalan emberek is képesek megteremteni független életvitelüket, és fokozatosan leválni az állami ellátórendszerről.

Az „Elsőként lakhatást” programok szemléletét követve indította el programját a Habitat for Humanity Magyarország és a Twist Olivér Alapítvány az Aktion Deutschland Hilft támogatásával. A két szervezet olyan hajléktalan embereknek kívánt önálló lakhatást biztosítani, akiknek kunyhóit a 2013-as árvíz megrongálta, és a jövőbeli árhullámok is folyamatosan veszélyeztetik. Programjukhoz többek közt az Újpesti Önkormányzatban leltek partnerre, ahol öt szociális bérlakásba költözhetnek be felújítás után a lakók. Az új bérlők július végéig mindegyik lakásba beköltözhetnek.

A 2015 nyaráig tartó programban a rossz állapotú, üres bérlakásokat a szervezetek felújították. Az új bérlőket intenzív, egyénre, családra szabott szociális munkával, a kerületi Családsegítő Szolgálat bevonásával támogatják abban, hogy önálló lakhatásukat hosszú távon is fenn tudják tartani. Ugyanebben a programban Újpest mellett idén Budafokon is két lakásba költözhetnek hajléktalan emberek.

Székely Antalné Erzsébet vagyok – kezdi rövid történetét a programban résztvevő egyik új bérlő –, három évvel ezelőtt vesztettem el a lakásomat, családi problémák miatt, amikről nem szeretnék részletesebben mesélni. Azóta az utcán éltem, de igyekeztem rendezni a helyzetemet. Sikertelen lakáspályázatok után a Twist Olivér alapítvány segítségével most önkormányzati bérlakásba költözhetek, Újpesten. Remélem, hogy a nyugdíjas éveimben csendesen, nyugodtan élhetek az új bérlakásban. A bérleti díjat, ez sokakat érdekel, én magam fogom a nyugdíjamból fizetni.

Nem is tudom, hogy is köszönjem meg az alapítvány, az önkormányzat, és a felújításon dolgozók sok munkáját. Remélem, hogy más embereknek, akik hozzám hasonló helyzetbe kerültek, sikerül nekik is hasonlóképpen, ahogy nekem is sikerült, rendezni a helyzetüket. 

A Habitat for Humanity Magyarország és a Twist Olivér Alapítvány tervei szerint a program az elkövetkező években is folytatódna, nem csak ártéren élő hajléktalan emberek bevonásával. Ezért aktívan keresik az együttműködési lehetőségeket olyan önkormányzatokkal, akik segítséget nyújtanának a programban.

Forrás: Habitat for Humanity Magyarország

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

SpaceLogic-kal lehetnek zöldek és intelligensek a jövő épületei

Gyártói hírek, cikkek 2021. 04. 29.

Egyszerűség, megbízhatóság, rugalmasság, jövőálló kialakítás, gyártófüggetlenség, növekvő hatékonyság és fenntarthatóság – többek között ezeket az előnyöket kínálja a Schneider Electric új, SpaceLogic termékcsaládja. A KNX szabványt használó berendezéseket a piaci igények alapján fejlesztette ki a vállalat és a lakóházaktól az irodákon át a szállodákig lényegében minden ingatlan esetébe megteremtik a gazdaságos és zöld üzemeltetés feltételeit.

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szakcikk

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?