Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Színes napágyak és fényinstalláció a budapesti Duna-parton

Fotó: Fellegi Dénes
Fotó: Fellegi Dénes

Fából készült, színes, csíkos napágyakról is lehet csodálni mostantól a Dunát a budapesti belvárosban. A harmadik Dunatanösvény utcabútorai idén egy interaktív fényinstallációval és egy mobilapplikációs játékkal egészülnek ki. A Valyo (Város és a folyó) Csoport péntektől már Dunafesztivál néven 10 napos, ingyenes programsorozatot is rendez a Lánchídnál.

A Valyo (Város és a folyó) Csoport immár harmadszor lepi meg a budapestieket a Dunatanösvény nevű non-profit kezdeményezésével. A civil szervezet tagjai és önkéntes segítőik ezúttal a pesti Duna-partra, a Lánchíd és Petőfi-híd közötti szakaszra álmodtak meg fából készült utcabútorokat. A kivitelezést az árvíz miatt három hétre felfüggesztették, mert a csapat tagjai is részt vettek a védekezési munkákban, így a Dunatanösvény idén csak június 20-án nyílt meg. A Valyo állandó tagja, Varga Dávid építész tervei alapján készültek azok a nagyméretű, vidám színekben pompázó, csíkos napágyak és kisebb bútorok, amelyeken őszig lehet ücsörögni a 2-es villamos Zsil utcai megállójához közeli Nehru-parton.

Varga Dávid két éve nagy sikert aratott Stégbútorai ebben az évben is a Lánchíd pesti hídfőjének északi oldalán kapnak helyet, amely 2011 óta minden nyáron a Dunatanösvény egyik állandó helyszíne. Budapest egyik legszebb panorámáját idén Buczkó Bence nívódíjas bútortervező tervei alapján több ülőalkalmatosságról is meg lehet csodálni, amelyeket szigetszerűen rendeznek el, így akár családok, baráti társaságok is kényelmesen elférnek rajtuk.

A Dunatanösvény egyik idei újítása a Petőfi-híd pesti hídfőjénél található interaktív fényinstalláció, amelyet Kukucska Gergely építész tervezett. Az elhanyagolt terület tereprendezése után reflektorokat szereltek a híd aljára, amelyek a szél vagy mozgás hatására a Duna vizének fodrozódását imitálják a talajon. Ugyancsak újdonság az az ingyenes mobilapplikációs játék, amit a Sighter fejlesztett. Az egyelőre Iphone-ra és Ipad-re letölthető Dunatanösvény alkalmazás segítségével elérhető 45 állomásos kvíz fotók, kérdések és GPS segítségével vezeti végig a játékosokat a Lánchíd és a Petőfi-híd közötti szakaszon.

A Dunatanösvény egyik pontján, a Lánchídnál őszig rendszeresen ingyenes szabadidős programokkal várja a látogatókat a Valyo Csoport. Az első tíz napban, június 21. és 30. között jelentkezik a Dunafesztivál, amelynek programjában minden este koncertek, színházi produkciók, családi és sportesemények szerepelnek. A nyitónapon június 21-én, pénteken 19 órakor kezdődik a Szöveghullám című irodalmi est. A következő héten esténként egyebek mellett a Lawalampa, a Grabanc és DJ Zalán zenél a Lánchídnál, míg június 27-én este rendezik meg az idei Danube Petanque Open nevű versenyt. A Dunafesztivál csúcspontja június 29-én, a Nemzetközi Duna-napon lesz, és az egész napos programban szerepel az idei Kacsakődobó Bajnokság is.  A Lánchídnál egész nyáron ingyen wi-fi szolgáltatás, könyv-, sakk- és petanque kölcsönző működik majd, a Kacsakő Bisztró pedig szódából készült frissítőket kínál a Dunatanösvény látogatóinak.

A Dunatanösvény 2013 fő támogatója a Magyar Telekom fenntarthatósági programja, a Hello holnap!

Támogatók: JAF Holz Ungarn, Sighter, Fénylakk, PLACCC Fesztivál, Igor Metropol

A program az Európai Bizottság Fenntartható Városi Mobilitás kampányának része.

Részletek és a Dunafesztivál programjai:

Videóajánló »

Forrás: Tölgyi Kriszta sajtóreferens

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Képzések, programok építészeknek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?