Utolsó frissítés: 2022-08-04

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Kényelmesebb és olcsóbb lesz az építési hatósági eljárás a januárban startoló elektronikus rendszernek köszönhetően

ÉTDR 2012. 12. 07.

Már tesztelik, jövőre pedig már mi is élvezhetjük az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer – röviden ÉTDR előnyeit. Az új elektronikus közszolgáltatás több szempontból is enyhít az eddig ránk nehezedő terheken. Míg korábban a terveket ki kellett nyomtatniuk, sokszorosítaniuk és postára adniuk azoknak, akik engedélyeztetni akarták; vagy személyesen be kellett menniük a hivatalba azoknak, akik meg akarták ezeket tekinteni, az ÉTDR-nek köszönhetően a jövőben néhány kattintással megtehetik ugyanezt.

Az ÉTDR a folyamatok digitalizálásával időbeosztásunkra és pénztárcánkra is jótékony hatással lesz. Néhány hét múlva bárki, bárhonnan, bármikor feltöltheti és nyomon követheti vagy véleményezheti az építésügyi dokumentumokat. Ugyanakkor mivel a rendszer a különböző jogcímekhez különböző hozzáférési jogosultságokat rendel, bizalmasabbá is válik: nem mindenki láthatja a teljes dokumentációt, csak azt, ami őt érinti.

Míg néhány éve önkormányzatról önkormányzatra járhattunk, hogy megszerezzük a szükséges engedélyeket, mindezt nemsokára otthonunkból is kényelmesen elintézhetjük. A jövőben láthatjuk majd, hogy az ügyünk éppen melyik ügyintézési szakaszban tart, és azonnal értesülhetünk arról is, ha a dokumentumokkal történt valami. 

Az újítás nem csupán az ügyfelek életét könnyíti meg, a közigazgatás az ügyintézők számára is átláthatóbb lesz. Minden érintett hivatal láthatja majd, hogy mire adott engedélyt egy másik eljáró szerv.

Az elektronikus építési engedélyezési eljárás bevezetése környezetvédelmi szempontból is lényeges: sokkal kisebb papírfelhasználást igényel. Ezzel ügyfél és hivatali oldalon is jelentős megtakarítást eredményez: nem kell nyomtatni, másolni, nem kell postaköltséget fizetni. Csak a postaköltségen mintegy 1,5 milliárdot takaríthat meg az állam évente az új rendszernek köszönhetően.

Az ÉTDR az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. A projekt megvalósításáért a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkárság felel.

Forrás: Newsbreakers Communications Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Maximális rend a kert és a ház körül

Gyártói hírek, cikkek 2022. 08. 04.

A Hörmann új kerti tárolói igényre szabhatóak, tartósak és a legmodernebb dizájnt képviselik

Stílusos, modern és praktikus: ezek jellemzik a Hörmann legújabb kerti tárolórendszereit, amelyekben elfér minden kerti eszköz, szerszám, bicikli, sőt még a tűzifa is 


Szakkönyv

Permakultúra Kézikönyv - Együttműködés a természettel

A permakultúra egy életszemlélet, ezen belül a természetközeli kertészkedés lehetőségeinek tárháza. A könyvben konkrét példákon tanulmányozhatjuk, hogy kertünket hogyan kell a permakultúra alapelvei szerint a legmegfelelőbben kialakítani, milyen elemeket érdemes beletervezni, és ezek között milyen kapcsolatrendszert fedezhetünk fel

Szakcikk

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?