Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

I. Építem a házad Klubkonferencia

Május 22-én rendhagyó konferenciára várják az építési szakembereket a Lurdy Házban

MÉK, MMK kreditpontos rendezvény - 1 pont

Nem kérdés, hogy a magyar építőipar hosszú évek óta tartó válságát éli. A legtöbb piaci szereplő számára ez annál fájdalmasabb, mert éveken keresztül sikeresen tudtak működni.Ha a kulisszák mögé nézünk, akkor azonban azt is láthatjuk, hogy a mostani válság nem csak financiális, hanem bizalmi is. A kevés építkező kétségbeesetten keresi a kevés jó építési szakembert. A sikerévek bősége, az állami és intézményi szabályozás gyengeségei ugyanis folyamatosan „napolták el” azt a szelekciót, amire ennek az iparágnak (is) oly nagy szüksége lenne.

A válság, az egyre inkább másként működő világ azonban már mindenképpen kikényszeríti a változást.

Két kérdés azonban óhatatlanul felmerül:

  • Ki fog segíteni a több tízezer hazai építési szakembernek a paradigmaváltásban?
  • Hogyan fognak rátalálni az építkezők és felújítók a „másként gondolkodó” szakemberekre?

Erre a két kérdésre szeretnének egyszerre választ adni az Építem a házad Klub létrehozói.

A Klub előzményei igazából két évre nyúlnak vissza, amikor megalakult az Építő közösség. Egy olyan kezdeményezés, amely azt a célt tűzte ki, hogy igényes, felkészült építkezőket nevel. Abból indultak ki, hogy a házépítést is tanulni kell, és nem túl szerencsés, ha csak az a bizonyos harmadik ház fog magunknak készülni (az elsőt ugye az ellenségünknek építjük…).

Az Internet korában látszólag nem nehéz információkhoz jutni, de az átláthatatlan és személytelen információbőség legalább annyi problémát okozhat, mint az információ hiánya.

Az építő közösség egy könyvsorozattal, ingyenes személyes konzultációkkal, folyamatos gondolatformáló blogbejegyzésekkel kezdte megcélozni a jövendő építkezőket. A közösségnek mára közel kétezer tagja lett.

Logikusnak tűnt a következő lépés:a felkészült, igényes építkezőket felkészült, igényes építési szakemberekkel kell összehozni. De kik is lesznek a jövő felkészült szakemberei?

Az Építem a házad Klub alapítói szerint a jövő építési szakembere házban és összefüggésekben gondolkodik (nem különálló szerkezeti elemekben és műszaki megoldásokban) és csak akkor lehet tartósan sikeres, ha az alapvető vállalkozói ismereteknek ugyanúgy birtokában van, mint a műszaki tudásnak.

Az Építem a házad Klub azokat az építési szakembereket szeretné maga köré gyűjteni, akik elfogadják napjaink változási, változtatási kényszerét, és a végtelenül pesszimista iparági hangulat dacára is tenni szeretnének. A nélkülözhetetlen megújuláshoz szeretne információkat, tudást és kapcsolatokat nyújtani, egy olyan közeget, amely inspirálóan hat. Ha mindez megvalósul, akkor már „csak” az a feladat, hogy meggyőzzék az építkezőket arról, érdemes bizalmat szavazni, létezhet másmilyen magyar építőipar is.

Ezeknek a céloknak és gondolatoknak a jegyében kerül megrendezésre az I. Építem a házad Klubkonferencia, amelyre szeretettel várják a jövő megoldásai iránt elkötelezett, építési szakembereket: építészeket, statikusokat, gépészeket, épületvillamossági szakembereket, kivitelezőket, az építési hatóság tagjait, gyártókat és építőanyag-kereskedőket, de a jövő még csak most tanuló szakembereit is. (Mindenkit, akinek köze lehet ahhoz, hogy Magyarországon jó, tartósan értékes házak épüljenek!)

A klubkonferencia érdekessége, hogy egyszerre kínál szakmai ismereteket (páratlanul átfogó kép arról, miből épülhetnek a jövő családi házai hazánkban és ezeknek milyen jövőbeli elvárásoknak kell megfelelniük) és hasznos előadásokat a vállalkozásfejlesztés témájában (milyen lábakon kell álljon egy vállalkozás ahhoz, hogy tartósan életképes maradhasson – egy felmérés szerint a hazai vállalkozások 80-90%-a nem rendelkezik ezekkel a lábakkal!).

Bodnár György, a május 22-i kreditpontos konferencia szervezője, az Építem a házad Klub alapítója reméli, hogy az egymást segítő szemléletváltás alapja lehet annak, hogy a magyarországi családi házak minőségben egyre jobban felzárkózzanak az európai átlaghoz, ami egyszerre kellene érdeke legyen az építkezőknek és az államnak. (Minden egyes otthon óhatatlanul a nemzeti vagyon része!) Az ezáltal visszanyert bizalom egyben megteremtheti az építőipar visszakapaszkodásának alapjait is.

Forrás: Art-Fon Sajtó

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Képzések, programok építészeknek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?