Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Több legyet egy csapásra: szigeteléssel védekezhetünk leghatékonyabban az ingatlan-árkrízis ellen

Energia megtakarítás 2012. 01. 31.

Az értékvesztés mellett a rezsit is csökkentik az energiahatékonysági fejlesztések

Budapest, 2012. január 30. - A gáz- és távfűtés árának januári emelése, kiegészülve az erre rakódó 2%-os ÁFA emeléssel a tavalyihoz képest összességében 4,2% plusz költséget ró a magyar családok rezsiköltségeire, melyet sokuk esetében az is tetéz, hogy gázár támogatásra 2012-től már csak nagycsaládosok pályázhatnak. Mindeközben az ingatlanpiacot alapvetően az ingatlanárak esése uralja: 2008 és 2011 között átlagosan 12%-kal estek az ingatlanárak, amik jelenleg a 2000. évi értékeken vannak. Becslések szerint az ingatlanok ára egy év alatt 5-10, a nagyobb alapterületű ingatlanok értéke pedig akár 10-15%-kal is csökkent, értékesítésük és 1 évnél hosszabb idejű bérbeadásuk pedig január 1-jétől csak energetikai tanúsítvánnyal lehetséges. Mindeközben a családok biztonságos befektetést keresnek megtakarításaiknak, amit a forintárfolyam mozgása különösen ösztönöz. Mindezekre a változásokra az energiahatékonysági beruházások, ezen belül is a szigetelés jelenti a leghatékonyabb megoldást, amely nemcsak csökkenti az ingatlanok értékvesztésének ütemét, de átlagosan akár 30-40%-os fűtésköltség megtakarítást is eredményez, azáltal pedig magasabb hozamot biztosít és biztonságosabb befektetést jelent, mint egy bankbetét.

Kifizetődőbb, mint egy bankbetét

Januártól átlagosan 4,2%-kal emelkedtek az energiaárak, így a gáz és a távfűtés ára is, amely éves szinten 15-20 ezer forint többletköltséget jelent egy átlagos magyar háztartás számára.

„Az energiahatékonysági beruházás, elsősorban a megfelelő szigetelés, nagyobb megtakarítást eredményez a családi kasszának, mint egy bankbetét hozama.”

„A szigetelés révén elérhető pénzügyi megtakarítás folyamatosan növekszik és felértékelődik, hiszen a véges készletű gáz árának folyamatos emelkedésével egyenes arányban gyorsul a szigetelésbe fektetett beruházás megtérülése” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. „Probléma azonban, hogy a magyar háztartások a rövid távú megtérüléseket keresik és kevesen tudják önerőből finanszírozni azokat a befektetéseket, amik hosszú távon jelentkeznek megtérülésként” – tette hozzá a szakember.

Az aktuális gazdasági és politikai viszonyok között, a magas euró-forint árfolyam mellett az emberek féltik a pénzüket. A magyar családok mindössze 17,5%-a rendelkezik megtakarítással, ami nagymértékű beruházást nem tesz lehetővé, lakásszigetelésre azonban lehetőséget nyújt. Egy bankbetét 7-8% éves kamatot fizet, amiből 3-4%-ot elvisz az infláció, így ez a megtakarítási forma csupán 4-5% nettó hozamot jelent tulajdonosának. Ezzel szemben a szigetelés 25%-os megtérülést hoz évente, hosszabb távon pedig minden, szigetelésbe fektetett forint több, mint 7 forint hasznot eredményez.

Szigeteléssel növelhető az ingatlan értéke!

Az értékesített ingatlanok ára folyamatosan csökken, amihez most a végtörlesztések is nagymértékben hozzájárultak. Az ingatlan adás-vételek száma 2010-hez képest több mint 10%-ot esett; 2011-ben mindössze 80 500 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon, 2012-ben pedig további csökkenés várható. A kínálat tehát meghaladja a keresletet, akár értékesíteni, akár kiadni kívánjuk ingatlanjainkat.

„Csakúgy, mint az autók esetében, az ingatlanok kapcsán is felértékelődik a kis fogyasztás, azaz a csökkenő árakkal jellemezhető piacon azoknak az ingatlanoknak van nagyobb esélye új tulajdonosra vagy albérlőre találni, amelyek jó energiahatékonysági állapotban vannak, vagyis kicsi a fűtésigényük” – hívta fel a figyelmet Aszódy Tamás.

Könnyen megszerezhető zöld tanúsítvány

Egy átlagos családi ház esetében a falakon 20-30, a tetőn 15-25, a kéményen 10-20, a nyílászárókon 10-25, a födémen és a padlón át pedig 10-15% hő távozik. Ekkora mennyiségű energia elpazarlása helyett, az ingatlan adás-vételek és 1 évnél hosszabb idejű bérletek során január 1-jétől kötelező „lakcímke” előnyösebb besorolásba helyezi azokat az ingatlanokat, melyek megfelelő szigetelésük miatt kellőképpen tartják a hőt, a környezet mellett a lakók pénztárcáját is jelentősen megkímélve.

Az energetikai tanúsítvány hiánya jelenleg nem von szankciót maga után, de szabálysértési vétségnek minősül. Az EU irányelv előírása alapján azonban legkésőbb 2013. január 9-től gyakorlatban is alkalmazni kell az anyagi büntetést lakcímke hiánya esetében.

Egy szigeteletlen családi ház esetében a tető és homlokzati hőszigetelés, nyílászáró cserével együtt, akár 50-60%-os fűtési energia megtakarítást is eredményezhet, melynek révén a családi házak zöme B-C energetikai besorolásba kerül, vagyis 3-4 kategóriát is javulhat. Az előnyösebb besorolás a lakásvásárló vagy bérlő előtt is előnyösebb képben tünteti fel az ingatlant, így a szigetelés az ingatlan vételárát vagy bérleti díját is növeli, azaz többszörösen megtérülhet.

Forrás: Premier Kommunikációs Iroda

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?