Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Díjazták a kislábnyomos életmódra törekvő, energiatakarékos háztartásokat

Energia megtakarítás 2012. 05. 21.

Lezárta háztartások számára indított Kislábnyom Energiatakarékossági Versenyét a GreenDependent Egyesület. A program célja az volt, hogy növelje a családok, háztartások energiahatékonyságát, és népszerűsítse a klímabarát, karbon-szegény életmódot. A kampány keretében indított versennyel a szervezők arra próbáltak rámutatni: csupán viselkedésünk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős energiát – ezáltal pénzt – tudunk megtakarítani.

Szombaton tartotta a GreenDependent Egyesület „Kislábnyom” kampányának záró és djíkiosztó rendezvényét.

A tavaly év végén indított, „kisebb karbon-lábnyomon” való életvitelt segítő háztartási verseny négy hónapja során a résztvevőknek minden hónap elején le kellett olvasniuk és az online karbon-kalkulátorban feljegyezniük fogyasztásaikat (áram-, gáz-, víz-, illetve gépkocsihasználat, élelmiszerfogyasztás). Emellett három feladat megoldására is vállalkoztak, melyek keretében felmérték energiahasználati adottságaikat és szokásaikat, valamint tervet készítettek arra vonatkozóan, hogyan tudnak viselkedésük megváltoztatásával energiát megtakarítani. A különösen szorgalmasak kreatív feladatokat is megoldottak: klímabarát menüt terveztek és kipróbálták az autómentes életmódot.

A legjobban szereplő háztartások szombaton beszámoltak eredményeikről, valamint értékes, környezetbarát és energiatakarékos életmódot segítő nyereményeket vehettek át (A++ kategóriás hűtőszekrényt, laptopot, kerékpárokat, nyaralást minősített környezetbarát szálláshelyen, ajándékcsomagokat).

A Kislábnyom program eredményeit Vadovics Edina, a GreenDependent Egyesület elnöke ismertette. A programban Közép-Magyarországon több mint 500 háztartás vett részt aktívan (versenyzőként és a képzésekre látogatva), és több ezer passzívan (rendezvényeken és a Kislábnyom hírlevelek olvasóiként). A versenyben legjobban szerepelt 30 különböző méretű háztartás (1 főstől 6-8 fősig) átlagos karbon-lábnyoma 2,5 tonna CO2/fő/év lett, amely az átlag magyar karbon-lábnyom (5,03 tonna/fő/év) fele, az átlagos EU-s lábnyom (7,54 tonna/fő/év) harmada: sikeresen megvalósítható tehát a gyakorlatban a kisebb lábnyomú, környezetbarát, de elégedett és boldog életmód.

A kampány részeként a szervezők arra is ügyeltek, hogy a lebonyolítás is csak kis lábnyomot hagyjon, így a projekthez kapcsolódóan az Egyesület minden rendezvény karbon-lábnyomát kiszámolta. Egy klímabarátháztartás-képzés átlagos kibocsátása 206 kg szén-dioxid volt, amelynek legjelentősebb részét az elfogyasztott étel-ital jelentette. Így jellemzően azokon a képzéseken volt alacsonyabb a lábnyom, ahol nem ettek húst, kevés tejterméket, fekete teát és kávét fogyasztottak. A klíma-koordinátorok képzéseit, sajtótájékoztatókat és a záró rendezvény hatását is beleszámolva a rendezvények hatásaként összességében 4 tonna CO2 keletkezett, amelyet 104 őshonos gyümölcsfa ültetésével kompenzálnak a képzések helyszínéül szolgáló településeken, a résztvevők bevonásával.

A sajtótájékoztatón elhangzott előadások, valamint a legjobban szereplő háztartások beszámolója a www.kislabnyom.hu honlapon elérhető. Ugyanitt megtalálható a program záró kiadványa, melyben számos, a mindennapi kislábnyomos életmódot bemutató háztartási esettanulmány található.

Forrás: Sajtóközlemény

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

SpaceLogic-kal lehetnek zöldek és intelligensek a jövő épületei

Gyártói hírek, cikkek 2021. 04. 29.

Egyszerűség, megbízhatóság, rugalmasság, jövőálló kialakítás, gyártófüggetlenség, növekvő hatékonyság és fenntarthatóság – többek között ezeket az előnyöket kínálja a Schneider Electric új, SpaceLogic termékcsaládja. A KNX szabványt használó berendezéseket a piaci igények alapján fejlesztette ki a vállalat és a lakóházaktól az irodákon át a szállodákig lényegében minden ingatlan esetébe megteremtik a gazdaságos és zöld üzemeltetés feltételeit.

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szakcikk

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?