Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Hogyan segítenek az intelligens hálózatok megfelelni az energiával kapcsolatos kihívásoknak?

Energia megtakarítás 2011. 09. 20.

Szeptember elején került sor a Schneider Electric által kezdeményezett, ’Hogyan segítenek az intelligens hálózatok megfelelni az energiával kapcsolatos kihívásoknak?’ című vitafórumra, a 21. Krynicai Gazdasági Fórumon, Lengyelországban. A vitafórum résztvevői szerint a nemzeti energiapolitika megújítása, a piaci szereplők együttműködése valamint a jogi megoldások megteremtéséhez szükséges kormányzati döntések mind-mind szükségesek az intelligens hálózatok teljes körű megvalósításához. Az új törvényeknek támogatniuk kell a decentralizált energia-előállítást, és el kell távolítaniuk az akadályokat a kisebb energiaforrásokat kiépíteni szándékozó befektetők elől. Támogatni kell továbbá az energiatermelő fogyasztókat is, és lehetővé kell tenni a mikroforrások egyszerűbb hálózati bekötését, valamint az intelligens hálózatok koncepciójának hatékony megvalósítását.

A globális energiaigény folyamatosan növekszik. A becsült növekedési ütem 2,2 százalék/év, ami azt jelenti, hogy a világ jelenlegi 20.300 terawattóra energiafogyasztása 2030-ra eléri a 33.000 terawattórát. A Climate Group szervezet SmartGrid2020 című jelentése alapján az intelligens hálózatok 15%-kal csökkenthetik a globális CO2-kibocsátást. Az intelligens fogyasztásmérők és az intelligens hálózatok alkalmazásának fő célja az energiafelhasználás optimalizálása. Az intelligens hálózatoknak köszönhetően nem csupán a közüzemi szolgáltatóktól kerül energia a végfelhasználókhoz, de olyan fogyasztók is juttathatnak energiát a hálózatba, akik részben maguk is energiatermelők.

„Az intelligens hálózatok megváltoztatják a jelenlegi hozzáállást az energiafelhasználáshoz. Amikor a hagyományos lineáris hálózatokat intelligens, interaktív megoldásokra cseréljük, azzal saját hozzáállásunkat is megváltoztatjuk. A folyamatot négy fő tényező formálja: a megújuló energia, az aktív energiamenedzsment, az elektromos járművek és a valós idejű hálózatfelügyelet. A megújuló energia révén a fogyasztók saját energiaszolgáltatójukká válhatnak, a szétszórt energiaforrások pedig a fő hálózathoz csatolhatók. Az aktív energiamenedzsment és az aktív energiamegtakarítás láthatóvá teszi az energiát, és olyan eszközöket nyújt a felhasználóknak, amelyekkel befolyásolhatják energia-felhasználásukat. Az elektromos járművek átalakítják az általános közvélekedést a magán- és tömegközlekedésről, a valós idejű hálózatfelügyelet pedig a becsült fogyasztáshoz igazítja az energiaelosztást” – mondta Aaron Davis, a Schneider Electric végrehajtó bizottságának tagja, a vállalat globális marketing vezetője.

A növekvő energiaigény mellett a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az erőművek által előállított energiának mindössze egyharmada éri el a felhasználási pontot (például egy hálózati csatlakozót). Tehát a legtöbb hasznot a vállalatok és a háztartások számára az elveszett energiáért folytatott harc jelenti, különös tekintettel a „negawattokra”, azaz felhasználatlan megawattokra. Ezért van szükség az energia-értéklánc fejlesztésére.

Közlekedjünk elektromos járművekkel!

Az előadók egyetértettek abban, hogy az intelligens hálózatok alkalmazását különösen az elektromos autók esetében kell fontolóra venni. Ezekkel a járművekkel akár a harmadára vagy a felére is csökkenthető a valós primer energiafogyasztás (az üzemanyagok közlekedési célú felhasználása), és 250 százalékkal növelhető a megújuló energiák virtuális megosztása a végfelhasználói piacon. A teljes lengyelországi energetikai végfelhasználói piacot figyelembe véve (villamos energia, fűtési és közlekedési célú üzemanyag-felhasználás) az elektromos autók akár 20%-kal is mérsékelhetik az energiafelhasználást.

„A lengyelországi energiafüggetlenségi törekvések megteremtik az elektromos autók piacát, és ezzel párhuzamosan a megújuló energiaforrásokra épülő intelligens hálózatokat is fejlesztik. A villamos árammal már kiküszöbölhető az olaj felhasználása, ami előnyökkel jár a felhasználók, a környezet és a jövő generációi javára egyaránt. A technológiák már elérhetőek, és ezeket mi is elősegítjük különféle innovatív megoldások beszerzésével és alkalmazásával” – nyilatkozta Thomas Becker, a BMW AG kormányzati ügyekért felelős részlegének vezetője.

Fontos továbbá kiemelni az elektromos autók energiatároló szerepét. Közismert, hogy ez a tárolási mód rejti a legnagyobb lehetőségeket a jövőbeni fejlődéshez. Ez az energiaraktár felhasználható például a háztartások tartalék áramforrásaként, illetve az átviteli- vagy elosztórendszer-üzemeltetők szolgáltató rendszereként (amennyiben nagy számú „tároló” áll rendelkezésre). Már több helyen megvalósítottak vehicle to grid - V2G (jármű a hálózatra) kísérleti projekteket, amelyek célja az áramellátó rendszer optimalizálása.

Forrás: Morpho Communications

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?