Utolsó frissítés: 2020-03-30

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Aktuális

< >

Fókuszban az energiahatékonyság és intelligens épületek

Energia megtakarítás 2011. 09. 09.

Kinek van erre energiája? Évi 1400TWhc energiát emésztenek fel 2020-ra a kereskedelmi ingatlanok

Új témával – az irodaépületek, ipari parkok, kereskedelemi hálózatok energiaracionalizálásával – is bővül a CEP 2011-ben. Az OGH Hírügynökség értesülése szerint az energiahatékonyságra és intelligens épületekre fókuszáló nemzetközi kiállítás és konferencia szervezői a közelmúltban látták vendégül Magyarországon Marie Donnelly-t, az EU új és megújuló energiaforrásokért, energiahatékonyságért és innovációért felelős bizottságának igazgatóját, aki a megújuló fűtési és hűtési technológiák 2020-2030-2050-ig megalkotott víziójára hívta fel a figyelmet. A kérdés annál is inkább aktuális, mivel a klímatizált kereskedelmi épületek aránya 2020-ra önmagában el fogja érni legalább a 60%-ot, évi 1400TWhc energiát emésztve fel.

Épületek energiahatékony építése, felújítása, zéró energiafelhasználású és alacsony energiájú házak, passzív házak, intelligens épületek, épületautomatizáció, smart metering, smart grid, energiaracionalizálás az épületekben, facility management, energiatanácsadás, finanszírozás, támogatási rendszerek – ezekkel a témákkal és hívószavakkal szólítja meg a CEP 2011 a szakmai közönséget október 19. és 20. között a Material Event Centerben.

Az esemény nyitó napján Bencsik János, az NFM klíma- és energiaügyért felelős  államtitkára, Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara  elnöke valamint Noll Tamás, a MÉK, a Magyar Építész Kamara  elnöke – mint fővédnökök –  részt vesznek egy, a szakkiállítással párhuzamosan megrendezésre kerülő, rendhagyó formában tervezett interaktív konferencián.

„A szakma kihívása, az erőforrások hatékony felhasználása, egyre szigorúbb követelménnyé válik az építészek, az épületgépészek, az építőanyag gyártók, kivitelezők mindennapi munkájában. Ingatlanállományunkat 20 év alatt kellene felújítani, hogy megvalósulhasson a CO2 kibocsátás kitűzött mértékű csökkentése. A köz- és közforgalmú épületeinket még korábban, az építtetők számára is példát mutatóan át kell állítani energiahatékonyabb működésre. 2020-tól már csak közel nettó zéró-energiafelhasználású épületek építhetőek” – húzta alá az októberi esemény aktualitását Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának (MAKÉSZ) alelnöke.

A konferencia napirendje ezúttal nem a tervezéssel, hanem a piaci oldallal kezdődik majd, az ingatlanszakma képviselőinek hozzászólásával, a piaci elvárásokkal, majd a felkért építészek, gépészek, szakemberek, kivitelezők szólnak a témához – felkérve vagy kéretlenül – javaslatot tesznek majd a megvalósíthatóságra, a fenntarthatóságra, illetve arra, hogy milyen gazdaságpolitikai eszközök, ellenőrzések, jogszabályok, ösztönző rendszerek szükségesek az elvárt eredmények eléréséhez.

Nagyon jó elvek léteznek ugyanis, hogyan kell fenntartható, energia-hatékony épületeket építeni, amelyhez rendelkezésre állnak különböző minősítő rendszerek is, de vajon hogyan működnek ezek a gyakorlatban? Az interaktív konferencia jó visszajelzést fog adni arra is, hogy az ingatlanszakma, a beruházók, építtetők, forgalmazók, értékbecslők, hogyan látják, merre fognak mozogni az árak, eladhatóak lesznek ezek az épületek, vagy csak ezek lesznek eladhatóak, mi a véleménye az építészeknek, épületgépészeknek, milyen változásoknak kell bekövetkezni, hogy a  klímavédelemnek megfelelő épületek épüljenek, a régiek pedig hatékonyan felújításra kerüljenek – összegezte az OGH Hírügynökség kérdésére a szakmai eseménnyel kapcsolatos várakozásokat Simon-Lutring Tünde, a CEP 2011 szervezője, a REECO Hungary Kft. cégvezetője.

Forrás: OGH Hírügynökség

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Környezetbarát termékek, technológiák

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Amíg lehet, az építőipari szakemberek dolgozni akarnak

Gyártói hírek, cikkek 2020. 04. 01.

A Mapei Kft. 400 szakember megkérdezésével felmérést végzett a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásairól

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?