Utolsó frissítés: 2019-12-04

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Magaságyások

Épinfó - Aktuális

< >

Épületek energetikai vizsgálata, tanúsítása

Hírek 2011. 09. 07.

Az energiafelhasználás racionalizálását napjainkban egyre több szemléletformáló közönségprogram, növekvő támogatási források, uniós direktívák, hazai szabályozások sokasága szorgalmazza. Az ÉMI-TÜV SÜD Minőségügyi és Biztonságtechnikai Kft. szervezésében ezúttal egy olyan hiánypótló szakmai konzultáción vehettek részt az érdeklődők, ahol a szakemberek az épületek energetikai hatékonyságának  növelésével kapcsolatos jogszabályi háttérről, műszaki követelményekről és rendszerfolyamatokról tájékoztatták az érdeklődő ingatlantulajdonosokat és –üzemeltetőket illetve minőségügyi szakembereket.

A találkozó apropója, hogy segítse és felkészítse azokat a szervezeteket, akik hatékony energetikai megoldásokat keresnek, illetve komplexen szeretnének megismerkedni a folyamatokkal és a lehetőségeikkel. A vonatkozó kormányrendelet értelmében ugyanis 2009. január elsejétől az új épületek esetében a használatbavétel engedélyezéséig kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni, meglévő épület esetében eladáskor vagy egy évnél hosszabb időre szóló bérbeadáskor, illetve 1000 m²-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épületek esetében. A már meglévő épületek esetén a tanúsítvány készíttetése is csak 2011. december 31-ig önkéntes, azaz hamarosan kötelezővé válik.

A szakemberek az épületek tervezésekor figyelembe veszik az energiahatékonysági számításokat is. Problémát esetenként a régi épületek jelenthetnek, melyeknek szerkezeti és gépészeti kialakítása nem mindig tükrözi a mai értelemben vett szemléletet. A tulajdonosok számára segítséget jelenthet a fejlesztésekre vonatkozó független szakértői vélemény. Az épületek diagnosztizálására helyszíni és más  vizsgálatok, számítások elvégzése szükséges, melyek alapján javaslatot lehet tenni az energiafelhasználás optimalizálására. Ezeknek a vizsgálatoknak a célja a berendezések paramétereinek megállapításán túl az, hogy az esetleges üzemeltetési, beállítási problémákra is fény derüljön. A tanúsítvány elkészítése szakértői feladat, ezért csak vizsgázott szakértők jogosultak arra. A tanúsítvány 10 évig érvényes.

- Egy semleges tanúsító szervezet feladata ebben a kérdésben leginkább a vizsgálat, szükség esetén szakvélemény és tanúsítvány kiadása – nyilatkozta dr. Madaras Gábor az ÉMI-TÜV SÜD Kft. ügyvezetője.  - Szakértőink átvilágítják a folyamatokat, a rendszereket, megvizsgálják a létesítmények és berendezések állapotát, s igény esetén javaslatot tesznek korszerűsítésre és folyamat-optimalizálásra. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mindez a környezeti és energiafelhasználási szempontok mellett, és sokszor jelentős terheket jelentő ráfordítások ellenére nemhogy megtérül, hanem egy idő után számszerűsíthető hasznot is jelent a vállalkozások, magánszemélyek életében. Az ÉMI-TÜV a világ legelismertebb mérnökszolgáltató vállalatai közé tartozik, így tanúsítási emblémája a minőség és a biztonság szimbóluma.

Fontos részterülete az energiahatékonysági tanúsításoknak a felvonók megfelelő energetikai osztályba sorolása.  Az erre vonatkozó irányelv lefekteti az energiaszükséglet kiszámításának, illetve a fogyasztás mérésének módjait. A vizsgálati és tanúsítási eljárás révén a felvonó üzemeltetők képesek lesznek pontosan megállapítani a felvonók energiaszükségletét, így újabb lehetőség nyílik az energiatakarékosságra, illetve a működési költségek csökkentésére.

- Az energiához kapcsolódó tényezők, energiagazdálkodással összefüggő feladatok optimalizálásához a szervezeteknek nagyon jó lehetőséget nyújt az ISO 50001:2011, valamint az EN 16001:2009 szabványok szerinti Energetikai Irányítási Rendszer (Energy Management System, EnMS) bevezetése és működtetése – tette hozzá dr. Madaras Gábor. A fosszilis energiahordozók hozzáférési korlátai és a klímavédelem követelményei is indokolják egy ilyen rendszer bevezetését. A rendszer bevezetésének nagyságára vonatkozóan nincsenek méretbeli, szakmai, vagy földrajzi korlátok, hiszen az energia, az energiával való gazdálkodás valamennyi szervezet működésében meghatározó tényező, függetlenül a körülményektől. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a rendszer bevezetése kizárólag előnyökkel jár, mivel javul az eredményesség azáltal, hogy azonosítják az energiarendszer korszerűsítésének lehetőségeit és fejlesztik az energia erőforrások hálózatát. Ezen felül a költségek is csökkenthetőek az energiafogyasztás mérése, monitorozása által.

Forrás: Ferling PR

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Alapvető építésügyi változások

Építési jog 2020. 01. 14.

A jegyzők helyett a kormányhivatalok látják el 2020. március 1-től az elsőfokú építésügyi hatósági feladatokat. A változás miatt az építési vagy használatbavételi engedélyezési eljárásokat nem az önkormányzatok, hanem a kormányhivatalok folytatják le. Változnak a jogorvoslati lehetőségek is: az építésügyi és az építésfelügyeleti eljárásokban fellebbezésre nem lesz lehetőség. Ha a döntés ellen kifogást emelne valaki, közigazgatási peres eljárást kell indítania

Szakkönyv

Építészeti hagyományunk nyomában

Népi építészet 2020. 01. 18.

Tanulmányok a népi építészet és a településnéprajz köréből 1974-2018

 

A kötet Gráfik Imre néprajztudós, muzeológus a népi építészet, településnéprajz és a szabadtéri néprajzi muzeológia tárgyban írott fontosabb tanulmányait tartalmazza


Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?