Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Hogyan teljesítheti Magyarország az Európai Uniós direktívákat?

Energia megtakarítás 2011. 06. 24.

Épületenergetikai programok és az Új Széchenyi Terv

Az Európai Unióban kiemelten kezelik az energiahatékonysággal összefüggő kérdéseket, így az épületenergetikával kapcsolatos követelmények szigorodtak az elmúlt időszakban. A direktívák szerint 2018-tól a közintézményeknek alacsony energiafogyasztásúaknak kell lenniük, 2020-tól pedig valamennyi új épületnek a közel nullenergiás körbe kell tartoznia. A cél, hogy az épületek energiafelhasználása jelentősen csökkenjen, ugyanakkor növekedjen a megújuló energiák – nap, szél, földhő – használata. Ezáltal jelentősen nőhet az épületenergetikai felújítások száma, és erősödhet a megújuló energiák piaca.

A magyar épületállomány energetikai állapota az EU-átlagnál rosszabb, ezért azok átalakítása, korszerűsítése különösen jelentős potenciált jelent az energetikai területen. Ma a Magyarországon felhasznált összes energia 40%-át az épületeinkben használjuk el (ennek egyharmadát a nem lakáscélú ingatlanok – irodák, gyárak, iskolák, kórházak – teszik ki), s ennek mintegy kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható. Az épületek fűtése az egyik legnagyobb CO2 kibocsátó.

Az épületszektor energetikai korszerűsítésének jelentőségét támasztja alá az a tény, hogy ebben a szektorban lehet a leginkább költséghatékony módon energia-megtakarítást elérni. Az épületenergetika az Európai Unió egyik fő prioritási területe is, mert bizonyítottan ez az a terület, ahol a leghatékonyabban lehet a klímavédelmi célokat teljesíteni.

A kormány 2011-től az Új Széchenyi Terv részeként átfogó épületenergetikai programot tervez indítani, melynek célja az épületek energetikai korszerűsítése, az energiahatékonyság, valamint a megújuló energiaforrások alkalmazásához történő hozzájárulás. A tervezett programok egységes keretbe kívánják foglalni a lakóépületek, a középületek és egyéb épületek energiahatékony fejlesztését, a megújuló energiaforrások épületekben való alkalmazását, a felújítást és az energiahatékony újépítést. A komplex épületenergetikai program több elemből áll, s a finanszírozási (támogatási programok), a szabályozási (előírások, szabályozások) és a tudatformálási-ismeretadási alprogramokat összetetten, egymásra épülően tartalmazza.

Az Új-Széchenyi Terv kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az ágazatban elinduljon a fejlődés, hiszen az új projektek több megrendeléshez juttattatják a vállalkozásokat. A beruházások között várhatóan lesznek olyanok, amelyeknek nagy az élőmunkaigénye, ez pedig jótékonyan hat a foglalkoztatásra.

Az előírt Európai Uniós célok teljesítéséhez kapcsolódóan az immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő CEP Clean Energy & Passive House Expo kiemelten foglalkozik többek között az épületek energiahatékony építésével, felújításával, zéró energiafelhasználású és passzívházakkal, energia tanácsadással, épületautomatizálással, gépészettel és facility managementtel. A kiállítás és a párhuzamosan megrendezésre kerülő szakmai konferenciák a fenntartható építészet kiemelkedő eseményévé váltak. A rendezvény október 19-20-án a Material Event Centerben kerül megrendezésre, mely alapkoncepciója “az építkezéshez és lakberendezéshez mindent egy helyen megtalál”, vagyis mindent, amire a pincétől a padlásig egy épületben szükség lehet.

További információk: www.cep-expo.hu

Forrás: REECO Hungary Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?