Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

A Corvin kapu „rozsdásodó” Cor-Ten acélból készült

Gyártói hírek, cikkek 2011. 03. 28.

Különleges hatású acéltípust választottak az ultra-modern Corvin kapu megálmodói, amelyen az oxidáció során patina réteg képződik, rozsdás hatást kölcsönözve a felületnek.

A 20 tonnás lámpaszerkezethez, amely a közvilágítás szerepét tölti be a Corvin Mozit, a Corvin Sétányt illetve a Corvin Bevásárlóközpontot a körúttal összekapcsoló pontban, a Ruukki szállította az alapanyagot, azaz a Cor-Ten acélt. Az időjárásálló szerkezeti acélt elsősorban homlokzatok burkolására szállította eddig a finn acélkonszern, de a jelen példa is jól bizonyítja, hogy a Cor-Ten felhasználási köre igen széles.

A két aszimmetrikusan elhelyezkedő lábból és egy 4,8 méter magasan, 35 méter hosszan kifeszülő gerendából álló építészeti elem - amelyhez 15 mm vastag acéllemezt használtak fel - volt az első megvalósult lépés a 3K – Köztéri Kulturális Kereszteződés elnevezésű programban. A szerkezet elsődleges funkciója a tér megvilágítása, amellyel így a tervezők (Városi Tájkép Csoport: Szöllőssy Barbara, Pyka Zsolt) kiküszöbölték a közvilágítást hagyományosan ellátó kandeláberek használatát.

A közvilágításon és az esztétikai élményen túl azonban a kapu még egyebet is ellát. A lábak felső felszínén kialakított LED-fal egyfajta „médiahomlokzatként” is működik. A LED- kijelzőkön különböző művészeti alkotások, animációk jelennek meg, kiegészítve a reklámok, mozi ajánlók filmjeit.

A Cor-Ten időjárásálló tálcás burkoló lap különlegessége rendhagyó felülete által nyújtott egyedi szépsége. Az acél felületén természetesen kialakuló patina réteg azonban egyúttal az időjárással szemben is ellenállóvá teszi az acélt, mindemellett állandó változásával mindig újat tud mutatni az arra sétálóknak.

www.ruukki.hu  

Forrás: Build-Communication Kft.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Fém falburkolatok

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?