Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Szociálisan érzékenyebb lakáspolitikára van szükség

Hírek 2011. 03. 24.

A Habitat for Humanity Magyarország az Új Széchenyi Terv Otthonteremtési Programjával kapcsolatban 2011. március 23-án kiadott állásfoglalásában leszögezi, hogy bár pozitív, hogy a lakásügy a fejlesztéspolitika fókuszába került, a terv nem fordít kellő figyelmet a rászorulók lakásproblémáinak megoldására.

A Habitat figyelmeztet, hogy a lakhatási szegénység nemcsak következménye a gazdasági folyamatoknak, hanem befolyásolja is azokat: akadályozza a mobilitást, hatással van az emberek egészségi állapotára, hozzájárul a szegénység újratermeléséhez, és hosszútávon nagyobb terhet ró a szociális ellátórendszerekre. Ezért is fontos, hogy a lakáspolitika a közvetlen gazdaságélénkítési célok érvényesítése miatt ne veszítse szem elől a lakhatási szegénység elleni fellépés szempontjait sem. Ennek fényében a Habitat kifogásolja, hogy a terv például támogatások jövedelemadózáshoz kötésével és tulajdon-központúságával hátrányos helyzetbe hozza az alacsony státuszú háztartásokat. Hiányolja, hogy az ÚSZT nem foglalkozik a hajléktalansággal vagy a fogyatékosok lakhatásával, és az sem derül ki világosan, hogy az energiahatékonyságot célzó támogatások hogyan kívánják elérni az alacsony státuszú családokat.

A Habitat szerint az állami lakáspolitika alappillére a mindenki számára elérhető, méltányos lakhatás megteremtése, a körülményekre rugalmasan reagálni képes lakásrendszer létrehozása kell, hogy legyen. Ezt segíthetné többek között egy jól működő szociális bérlakás-rendszer kialakítása is. Üdvözlendő, hogy az ÚSZT a bérlakás-állományt nemcsak építéssel kívánja növelni, hanem felvásárlással is. Ugyanakkor a meglevő lakások bevonása más módon is lehetséges, például azzal, hogy az önkormányzatok bérlik a tulajdonosoktól az ingatlanokat.

A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy bár a tervben szerepel a szociális városrehabilitáció, 2012-13-ra a kormányzat nem irányzott elő forrásokat ilyen programokra, ezért a forráselosztást szabályozó akciótervek módosítását tartja szükségesnek.

A teleprehabilitáció alprogrammal kapcsolatban a Habitat figyelmeztet, hogy a szöveg nem utal arra az ERFA rendeletmódosításra, amely integrált programok keretében a vidéken élő marginalizált közösségek számára is elérhetővé teszi EU-forrásokat lakhatási fejlesztésekre.  A szervezet sürgeti, hogy összhangban az Európai Bizottság ilyen irányú törekvéseivel, a 2011-13-as időszakban legalább egy ilyen pilot projekt induljon.

Az ÚSZT a lakáspolitikai eszközrendszer részeként említi a döntéshozók és a társadalmi szervezetek közötti együttműködést, az Otthonteremtési Tanácsadó Testület létrehozását. A Habitat örömmel bocsájtja rendelkezésre szakmai tapasztalataikat ehhez a munkához.

Forrás: Habitat for Humanity Magyarország

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?