Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Közpénzek az építészetben – tervpályázati tapasztalatok Európából

Cui Kai, Lisa Siola, Kálmán Ernő, Louise Cox, Tomaz Kanzler
Cui Kai, Lisa Siola, Kálmán Ernő, Louise Cox, Tomaz Kanzler

„Az építész nem mentheti meg a világot, de meg kell próbálnia jobbá tenni…” Jens Thomas Arnfred építész

  • Folytatódik a kínai-magyar együttműködés az építészet területén
  • Közép-Európa legjelentősebb építészeti eseményei március elején
  • … hogy a tavasz az építészetről is szóljon! Tavaszi Építészeti Fesztivál 2011

Negyedik alkalommal hirdette meg a Magyar Építőművészek Szövetsége a Tavaszi Építészeti Fesztivált, amelyet idén is Közép-Európa legnívósabb konferenciái nyitnak március elején.

Az Európai Unió soros elnökeként Magyarországon különösen fontossá válik az építészet helyzete összhangban a tervpályázatokkal, a megújuló energiaforrások felhasználásával, s Magyarország Duna Régióban betöltött helyzetével.

Az elmúlt három évben a MÉSZ egyre aktívabb szerepet töltött be az UIA-n belül, s szinte nem telik el év anélkül, hogy a részben magyar alapítású nemzetközi szervezet ne képviseltesse magát magyarországi rendezvényeken. Az idei év hangsúlyos eseménye az UIA háromévente megrendezésre kerülő Világkongresszusa (2011. Tokyo), melynek előkészítéseként a MÉSZ szervezésében két munkabizottsági ülésre kerül sor a Visegrádi Négyek Építész Társulásának képviselőinek és az UIA vezetőségének részvételével.

Március 4-én a MÉSZ Székházban kerül megrendezésre a Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) vezetőségének és prominens személyeinek részvételével a Tervpályázati Munkabizottság és az UIA II. Régiójának Építészet a Fenntartható Jövőért Munkacsoportjának ülése, a Nemzetközi tervpályázatok lehetőségei Magyarországon és a Zero CO2 konferenciák tematikájával összhangban. E gazdag programot követően március 5-én a MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszussal nyit a Hültl Dezső által tervezett budapesti Piarista Gimnázium idén átadott, reprezentatív rendezvényterme, Golda János (M-Teampannon) tervezésében.

Hozhat-e munkát a tervpályázati rendszer átgondolása az építészek számára?

A közpénzekből tervezett fejlesztések és beruházások során egyre nagyobb igény mutatkozik az építészek részéről mind hazai, mind pedig nemzetközi szinten legitim építészeti tervpályázatok kiírására.

Az UIA működésének egyik pillére az egyes régiókban működő munkabizottságok és munkacsoportok munkája, melyek tematikusan, összehangoltan tudnak foglalkozni egy adott régió problémáival, feladataival. Magyarország, ill. a magyar építészek számára kiemelten fontos a Tervpályázati Munkabizottságban való részvétel, mivel ezáltal nyílik lehetőség egyrészt a tervpályázati rendszer széles körben való népszerűsítésére, másrészt a nemzetközi pályázatok promotálására. Ebben nyújt(hat) segítséget az UIA és az UNESCO által közösen megfogalmazott tervpályázati szabályzat, amely garantálja az UIA által befogadott pályázatok eredményességét, nemzetközi részvételét, legitimitását, anonimitását és a magas építészeti minőséget. A Tervpályázati Munkabizottság ülésével összhangban kerül megrendezésre a nemzetközi tervpályázatok hazai lehetőségeit fókuszba helyező konferencia, ahol az UIA által befogadott, megvalósult projektek bemutatása mellett a Magyarországon tervezett nemzetközi pályázatok lehetséges kiírása elé is tükröt tartanak a szervezők, ezáltal felhívva a figyelmet a pályázatok szükségességére, amely az egyedüli demokratikus módja a munkaszerzésnek.

A munkabizottsági üléseken a V4-ek építész szövetségeinek vezetőin kívül részt vesz az UIA elnöke, Louise Cox, az UIA II. Régiójának elnöke, Lisa Siola, a Tervpályázati Munkabizottság vezetői Tomaz Kancler és Cui Kai, aki a MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus meghívott előadója, a „legismertebb kínai építész”.

Kínai-magyar építészeti kapcsolatok

Különös érdekességet ad az idei Tavaszi Építészeti Fesztiválnak a MÉSZ intenzív kapcsolata a Kínai-, és a Sanghaji Építész Szövetséggel, melynek eredményeképpen Magyarországra látogat az egyik legnépszerűbb kínai építész, Cui Kai, aki jelentős szerepet tölt be az UIA-n belül. Ezen kapcsolatokat erősíti a magyar származású Hudec László által tervezett sanghaji épületben megvalósuló Magyar Építészet és Kultúra Háza, amely lehetőséget biztosít a magyar építészek kínai megjelenésére is. E projekt kapcsán a MÉSZ február végén fogadja a Hudec-ház kivitelező cégének delegációját.

„víz és építészet” – MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus

Az idei Építészkongresszus témája „Víz és építészet” – amelyhez az apropót az európai Duna Stratégia hamarosan várható elfogadása szolgáltatja.

A Nemzetközi Építészkongresszus 2011-ben ismét sztárelőadókat sorakoztat fel, idén víz és építészet témakörben: Jens Thomas Arnfred (Vandkunsten), Nuno Mateus, Boris Podrecca, Jenni Reuter, Vito Acconci, Cui Kai, Moravánszky Ákos, Lévai Tamás és Golda János.

Témaindító előadást Moravánszky Ákos, a zürichi ETH professzora tart, és előad a nemzetközi sikereket elért Lévai Tamás is. Köszöntőt mond Louise Cox, az UIA (Nemzetközi Építész Szövetség) elnöke, és Kálmán Ernő MÉSZ-elnök.

Budapestre érkezik Dánia egyik legismertebb irodája, a Tegnestuen Vandkunsten egyik alapítója, Jens Thomas Arnfred, aki izgalmas víz-, tóparti épületeivel kápráztatja el a közönséget, majd az észak-európai régió egy fiatal, azonban annál ismertebb építésze, a finn Jenni Reuter (Hollmén Reuter Sandman Architects) mutatja be víztakarékos épületeit. A tapasztaltabb generáció polihisztor építésze, a new yorki Vito Acconci és a portugál Nuno Mateus is vizes projektjei közül válogat. Boris Podrecca bécsi építész több különböző alkotásával kötődik a Kongresszus fő vonulatához, köztéri vízművészeti alkotásaitól kezdve a berlini Víz Minisztériumának megalkotásáig. A kínai-magyar építészeti kapcsolatok jegyében, a MÉSZ meghívására fővárosunkba látogat a legismertebb kínai építész, Cui Kai, az UIA Tervpályázati Munkabizottságának vezetője.

A helyszín, a Hültl Dezső tervezte, volt ELTE épület (ma Piarista Gimnázium) új, modern rendezvényterme, mely az udvar beépítésével készült, Golda János tervei szerint.

A Tavaszi Építészeti Fesztivál programja

  • 2011. március 4. 10:00-12:30 Nemzetközi Tervpályázatok lehetőségei Magyarországon - konferencia a MÉSZ Székházban - kapcsolódó kiállítás a MÉSZ Székház Kós Károly termében: "Pályázat és minőség. Pályázatok = minőségi épületek."
  • 2011. március 4. 14:00-17:30 Zero CO2 – Fenntartható építészet szakmai konferencia a MÉSZ Székházban
  • 2011. március 5. 8:00-18:00 MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszusaz új Piarista rendezvényteremben
  • 2011. 03. 15. Ybl Miklós-díj átadás
  • 2011. 04. 06. Ybl Miklós születésnapja s ennek alkalmával a Magyar Építészetért Emlékérem átadása

Forrás: Build-Communication Kft.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Képzések, programok építészeknek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?