Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

IV. ZERO CO2 Fenntartható Építészet szakmai konferencia

A Tavaszi Építészeti Fesztivál programsorozat részeként megvalósuló konferencia a Magyar Építész Kamara által szakmai továbbképzésként akkreditált rendezvény. Szerezhető kreditek száma: 1,5

  • Időpont: 2011. március 4.
  • Helyszín: Építészek Háza, Kós Károly terem Budapest VIII., Ötpacsirta u. 2.

A konferencia a 124 országból mintegy 1 millió 300 ezer építész tagot számláló Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) „Építészet a Fenntartható Jövőért" munkaprogramjának része, az UIA Fenntartható Tervezési Stratégiájához kapcsolódik. A 2011-es konferencia fővédnöke Dr. Szaló Péter helyettes államtitkár , a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkársága képviseletében. A konferencia védnöke a Magyar Építőművészek Szövetsége, szervezője a Green Press.

A konferencia célja: környezettudatos gyakorlati példák bemutatásával a fenntartható építészeti stratégiák térnyerésének elősegítése. Ezúttal is nulla emisszióra törekvő - a nagyfokú energiahatékonyság és a megújuló források alkalmazása révén -, fenntartható építészeti projekteket mutatunk be.

A konferencia elsősorban építészek, építész társszakmák, építőanyag-gyártók, -forgalmazók, illetve ingatlanfejlesztők, szakpolitikusok figyelmére tart számot, közvetetten azonban a médiának, a nagyközönségnek (épületüzemeltetőknek, lakáshasználóknak stb.) is szól, hiszen a legújabb, energiatakarékos, környezetkímélő - zéró károsanyag-kibocsátású, CO2-semleges - építészeti megoldásokat, technológiákat mutatja be megvalósult projektek, tervek ismertetésén keresztül.

A konferencia előzményei:

Az első, 2007-es ZERO CO2 Fenntartható Építészet szakmai konferencia megrendezésével arra kívántuk ráirányítani a figyelmet, hogy energiahatékonysággal és megújuló források alkalmazásával jelentősen csökkenthető a széndioxid-kibocsátás.

A 2008-as konferencia fő témája a fenntarthatóság volt, következetes környezet- és energiatudatos projekteket ismertettünk.

A 2009-es konferencia a környezetvédelem mellett már gazdasági és társadalmi kérdésekkel is foglalkozott, ráirányítva a figyelmet a szakmai paradigmaváltás fontosságára.

A környezet védelme mindnyájunkat érint; a környezetvédelemben az építészet szerepe és felelőssége megkerülhetetlen. A jövőbe mutató, friss tervek, koncepciók igazolják, hogy az új kihívás egyben az építészet megújulásához is vezethet.

A ZERO CO2 „Fenntartható Építészet" konferencia célja a nulla emisszióra törekvő építészeti projektek bemutatása. Ezt a célt nagyfokú energiahatékonysággal, és megújuló források alkalmazásával lehet elérni. A károsanyag-kibocsátás csökkentése azonban nem korlátozódhat csak az üzemeltetésre, az építőanyagok előállítását, szállítását, beépítését és újrahasznosítását is érinti. Teljes életciklusban kell gondolkodni, az előállítás, használat és újrahasznosítás körforgását figyelembe véve. A környezeti fenntarthatóságnak gazdasági és társadalmi fenntarthatósággal kell párosulnia, hiszen az épített környezet létrehozása és fenntartása a gazdaság egyik motorja, mely munkahelyeket teremt, és társadalmi hatása is óriási.

A konferencia fórum is, ahol fenntartható építészet iránt érdeklődő és elkötelezett szakemberek találkozhatnak, s kicserélhetik tapasztalataikat.

TERVEZETT PROGRAM:

  • 13:30 Regisztráció
  • Köszöntő: Lisa Siola, UIA II. Régió elnöke
  • 14:00 Fenntartható építészeti trendek (40') - Unilever irodaház, Hamburg; JuWi Holding irodaház, Wörrstadt; Power Tower, Linz; Új magyar passzívházak (Tengelic, Budaörs, Budapest stb.); Solar Decathlon; SMA AG gyárépület, Kassel. - Előadó: Szekér László építész, UIA „Építészet a Fenntartható Jövőért" II. régió programigazgató. - Meghívott vendég: Zobor Bence HHS Planer, ARCHITEKTEN AG, Németország, valamint Varga Tamás DLA, a BME Építészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes
  • 14:40 Holcim Awards, építészeti világverseny a fenntartható építészetért (20') - Előadó: Márta Irén kommunikációs igazgató, Holcim Hungária Zrt.
  • 15:00 A Model Home 2020 program legújabb eredményei (20') - Előadó: Tornóczky Mónika építész, VELUX Magyarország Kft.
  • 15:20 Zöld irodaház projektfejlesztés Budapesten (20') - Előadó: Pados Gábor projektvezető, Skanska Magyarország
  • 15:40 Kávészünet (20')
  • 16:00 Fenntarthatóság a tervezésben, Masdar város holisztikus terve (20') -  Előadó: Sebastian El khouli, UIA „Építészet a Fenntartható Jövőért" I. régió programigazgató
  • 16:20 Fenntarthatóság a gyakorlatban, passzívház technológiával (20') -  Előadó: Sariri-Baffia Enikő passzívház-minősítő, Energie Planer Team, Németország Meghívott vendég: Benécs József, minősített passzívház oktató
  • 16:40 A zöld ingatlanfejlesztés lehetőségei Magyarországon (20') - Előadó: Baross Pál FRICS, CRE, HuGBC alelnök
  • 17:00 CO2-megtakarító projektek (20') - Előadó: Piotr Kuczia építész, Lengyelország
  • 17:20 Fenntartható könyvtárépület, Cseh Köztársaság (20') - Előadó: Petr Lesek építész, Cseh Köztársaság
  • 17:40 Összefoglaló
  • 18:00 A konferencia zárása

A programváltozás jogát fenntartjuk!

További információ, jelentkezés:

Forrás: Szekér László építész
< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?