Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Electrolux Design Lab 2011 – Intelligens mobilitás

Hírek 2011. 01. 18.
2007-ben Szabó Levente E-wash kompakt mosógépével az első helyen végzett
2007-ben Szabó Levente E-wash kompakt mosógépével az első helyen végzett

Idő, kényelem, irányítás és szabadság. Ezek az intelligens mobilitás ismérvei. Hogyan valósítható meg ez, az otthonokban és az otthonokon kívül? Erre a kérdésre várja a választ az Electrolux, kilencedik alkalommal kiírt, nemzetközi háztartási készüléktervező versenyén.

Az Electrolux idén kilencedik alkalommal írta ki nemzetközi ipari-formatervező versenyét, az Electrolux Design Laboratóriumot. A 2011-es Design Lab versenyre ipari-formatervező szakos hallgatók és friss diplomások (olyanok, akik még nem kezdtek el dolgozni ezen a területen) jelentkezhetnek olyan háztartási készülék tervekkel, amelyek az intelligens mobilitás szellemében készültek.

Az intelligens mobilitás az életvitel megváltozása miatt került a figyelem középpontjába. Hosszabb a munkaidő, többet utazunk, sok a szabadidős program, így kevesebb idő marad a háztartásra. A pályázóknak arra kell megoldást találniuk, hogy az emberek hogyan készíthetnek és tárolhatnak ételeket, hogyan moshatnak és mosogathatnak az otthonaikban és házon kívül.

A kiírás nem elsősorban hordozható készülékek tervezésére vonatkozik. Sokkal inkább várunk olyan elképzeléseket – például a termékek vezérlésére vonatkozóan -, melyek időmegtakarítást, valamint kreatív használhatóságot eredményeznek. Fontos, hogy a koncepciótervek rugalmasan alkalmazkodjanak az egyéni igényekhez, és inspirálják a felhasználókat, miközben a meglévő technológiai megoldásokkal egyszerűbbé teszik életüket. - mondta Henrik Otto, az Electrolux globális tervezési részlegének alelnöke.

A terveknek természetesen az Electrolux hagyományaival összhangban, a svéd dizájn értékeit is tükrözniük kell. A környezettudatosság, az intuitív és egyszerű használat, valamint az esztétikus megjelenés alapkövetelmény.

A pályázatokat 2011. május 1-je éjfélig lehet elküldeni az Electrolux Design Lab weboldalán keresztül (www.electrolux.com/designlab), ahol megtalálhatók az idei pályázattal kapcsolatos információk.

A döntőbe jutott 8 pályázó, egy nemzetközileg elismert dizájnerekből álló zsűri előtt  mutathatja be koncepciótervét, melyet az intuitív formaterv, az innováció és a fogyasztói igények kielégítése kritériumok alapján bírálnak el. A Design Lab 2011 első díja 5 000 euró és egy hat hónapos, fizetett gyakornoki állás az Electrolux valamelyik globális terméktervező központjában. A második díj 3 000, a harmadik pedig 2 000 euró.

Magyar sikerek a Design Lab versenyen

2003 óta diákok százai vesznek részt minden évben az Electrolux Design Lab versenyén, és évről-évre találkozhatunk eredményesen szereplő magyar hallgatókkal. Az első versenyen, a 4 díjazott között volt két magyar diák, Cosovan Tamás (MOME) és Hosszú Gergely (MOME).

2007-ben Szabó Levente (MOME), E-wash elnevezésű kompakt mosógépével végzett az első helyen, mely mosószer helyett mosódióval tisztítja a ruhákat. Levente az első helyezettnek járó hat hónapos gyakornoki állást az Electrolux svédországi, majd olaszországi formatervezési központjában töltötte. Ezt követően a vállalat úgy döntött, hogy főállásban alkalmazza őt, így Levente azóta az Electrolux olasz design központjában dolgozik terméktervező munkatársként.

A magyar nyertes híre igazi áttörést jelentett a hazai pályázatok számát tekintve. Korábban évente néhány alkotás képviselte Magyarországot a nemzetközi versenyen, ezt követően viszont már 23 diák küldte be pályaművét. A 2008-as verseny témája az i-Generáció igényeire szabott háztartási készülékek tervezése volt. A 9 döntős pályaműből kettő magyar diák munkája volt: Püspöki Apor (MOME) E-bag, valamint Sáfrány Attila (MOME) Stratosphere elnevezésű készülékterve elismerő dicséretben részesült a többi döntős pályaművel együtt az októberi zürichi döntőn.

Forrás: Morpho Communications

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ipar- és képzőművészek
Újdonságok

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?