Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

1300 kreatív koncepció az Electrolux formatervezési versenyén

Hírek 2010. 06. 08.
My Own Drum - Sütő András, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
My Own Drum - Sütő András, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Hatalmas lendületet vett az Electrolux formatervezési versenye a beérkező pályázatok számát tekintve. Idén, a diákok, a világ több mint 50 országából összesen 1 300 pályaművet küldtek be, ezzel a beérkezett alkotások száma másfélszeresére nőtt az előző év nevezéseihez képest. A benyújtott formatervek közül 19 kreatív koncepció magyar hallgatók munkáját dicséri.

Az Electrolux, a 2010-es versenyre olyan készülék terveket várt a diákoktól, amelyek azt tükrözik, hogy az emberek hogyan készítik el és tárolják majd ételeiket, valamint hogyan mosnak és mosogatnak majd 2050-ben, amikor várhatóan a Föld népességének 74 százaléka városokban éli mindennapjait.¹

A formatervezési verseny népszerűségét jól példázza, hogy az elmúlt években megsokszorozódott a pályázatra benyújtott nevezések száma. Míg 2007-ben 400 pályamű közül választott nyertest a zsűri, 2008-ban már 600 diák, egy évvel később pedig már több mint 900 hallgató kreatív koncepciója versengett az első helyezettnek járó díjért.

Az idei évben minden eddiginél nagyobb érdeklődést váltott ki a nemzetközi formatervezési verseny. A világ több mint 50 országának neves formatervező iskoláiból, összesen 1 300 nevezés érkezett, melyek közül 19 pályázat magyar diákoktól származik. Az Electrolux Design Laboratóriummal járó fődíj olyan neves hazai egyetemek hallgatóit inspirálta, mint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Óbudai Egyetem.

Az Electrolux, a beérkező pályamunkák közül, egy előzetes szűrés során, kiválaszt 25 alkotást. A legjobb 25 alkotás tervezője közül kerül ki az a 8 ipari-formatervező hallgató, akik a végső megmérettetésen, Londonban egy nemzetközi zsűri előtt is bizonyíthatják tehetségüket. A neves dizájnerekből és szakértőkből álló zsűri szeptemberben választja ki a győztest.

A Design Lab 2010. első díja 5 000 euró és egy hat hónapos gyakornoki állás az Electrolux valamelyik globális terméktervezési központjában. A második díj 3 000 euró, a harmadik pedig 2 000 euró.

Ízelítő a magyar pályázók alkotásaiból

(a pályaművek sorrendje véletlenszerű, semmilyen rangsort nem tükröz)

1. Multifunctional kitchen – Boldizsár Tamás, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Több háztartás között megosztható multifunkciós konyha, mely nyitott állapotban nagy családok étkezéseire használható, míg zárt állapotban egy közösségi teret kapunk, ahol szórakozhatunk, vagy egyszerűen csak találkozhatunk másokkal. Ez a konyha a kész ételek melegítésére, sütésére, felszolgálására és tárolására szolgál, és egyáltalán nem használ fel vizet. A konyha alsó részében egy öko-hűtő, középső részében egy tároló rekesz, a felső részében pedig egy sütő található.

2. Ice cloud – Csernátony Fanni, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Az Ice cloud hűtőszekrény a zeer pot működési elv alapján természetes párolgással hűt. A zeer pot egyetlen hátulütője, hogy naponta kétszer kell pótolni a vízveszteséget. Az Ice cloud hűtőszekrény azonban fel van szerelve egy páraelszívóval is, ami a lakás levegőjéből kinyeri a vizet és ezt használja fel további párologtatáshoz. A páraelszívó két ventillátorának energia felvétele egy Peltier elemen keresztül történik. A hűtő négy különböző rekeszében különféle hőmérséklet beállítására van lehetőség. A hűtőrekeszekben tárolt élelmiszer típusa, az étel bepakolásának időpontja és a szavatosság egy kijelzőről olvasható le, melyen adott esetben táplálkozási tanácsok és receptek is megjeleníthetők.

3. Taps – Amramovics Gergely, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Víz- és vegyszermentesen működő nagyvárosi kéztisztító berendezés, ami teljes védelmet biztosít a gombákkal, a baktériumokkal, és a vírusokkal szemben. A Taps egy olyan szerkezet, ami az ózón fertőtlenítő hatását használja fel, mivel az a klórnál sokkal hatékonyabb fertőtlenítő, sőt egyetlen mikroorganizmus sem képes immunitást kialakítani vele szemben. A tapsolás szóról elkeresztelt készülék felismeri a kéz jelenlétét, és az intelligens rendszer olyan pozícióba fordítja a nyílást, hogy a lehető legkényelmesebben lehessen a kézfejet a nyílásokba helyezni.

4. Breathing bag – Horváth Péter, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

A Breathing bag egy hátizsák, amely ionizált levegővel tisztítja a benne lévő ruhákat. A táska felső része mesterséges bőrből van, ami imitálja a természetes bőr funkcióját, a légzést. A mesterséges bőr, izmok segítségével levegőt szív be a táskába, így megnő annak térfogata, ezt a levegőt pedig átpréseli egy ionizált rétegen. Az így keletkezett levegővel utazás közben is tisztulnak a ruhák.

5. Air-Well – Janoch Dénes, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Megújuló energiaforrásokat felhasználó mosogatógép, mely a növényekhez hasonlóan (nedvszívó képesség, energia felvétel a környezetből) teljesen önellátó módon működik. A készülék felső részében található csapadékgyűjtő a környezetben lévő párát fagypont alá hűti, s az ebből kinyert vízzel elmosogathatók a készülékbe helyezett edények. Az Air-Well – a biogázból előállított áramhoz hasonlóan - a működéséhez szükséges energiát a szerves hulladékból alakítja át, melyet a mosogatási folyamatból nyer ki.

6. Lightwash – Kántor Péter, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

UV-fény és aktív szén együttes felhasználásával működő mosógép, mely a globális ivóvíz-hiányára nyújt megoldást. A Lightwash működési elve szerint, a fénysugár áthatol a ruhák szálai között és kioldja a szennyeződéseket, majd a felgyülemlett koszt az aktív fénycellák zárják magukba. A mai mosógépek, a víz- és energiahasználat mellett további kihívással néznek szembe a helytakarékosságot illetően. A Lightwash ezért egy keskeny mosógépet takar, amely kényelmesen elfér kis alapterületen is.

7. Flamingo – Kardos Bálint, Óbudai Egyetem

A Flamingo névre keresztelt koncepció ötletes megoldást nyújt a gyakran nagy területet elfoglaló hűtőszekrények helytakarékosságára. A készülék ajtaja függőleges irányba nyílik, az ajtót alkotó rétegek egymásra csúsztatásával, így nem szükséges plusz teret biztosítani a hűtőszekrény valamelyik oldalán az ajtó kinyitásához. A hűtőszekrény egy érintőképernyőn keresztül vezérelhető.

8. Kitchen Capsule (Alino) – Kemény Zoltán, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

A Kitchen Capsule egy készülékben testesíti meg a ma használatos háztartási gépeket, így nincs szükség többé külön helyiségre a konyhához. A koncepció legtöbb része többfunkciós, például a mosogatógép egyben az edények tárolására is szolgál. A lenyitható lap munkafelületként, valamint asztalként is használható, és itt kaptak helyet a főzőlapok is. A készülékek egymás hő kibocsátását használják fel működésükhöz. A kabin a tengelye körül forgatható (360 fokban), ezért mind a sarokban, mind pedig a szoba közepén helyet kaphat.

9. Heliodish – Nagyapáti Zoltán, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Napenergiával működtethető, hordozható főzőfelület, mely alkalmas beltéri és kültéri főzésre, grillezésre egyaránt. A Heliodish készüléket egyben hátizsákként is használhatjuk, így a szabadban kirándulva a nap sugarai folyamatosan töltik a készüléket. A napenergiával való főzés ötletét Szomáliában már régóta használják, s ez inspirálta a Heliodish tervezőjét is. A kis készülék egyszerre tölti be a grill és a serpenyő szerepét.

10. Eco-Kitchen - Somlyó Tamás, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

A kompakt konyha koncepciója az elhasznált víz újrahasznosítására épül. A víz újrahasznosítása nem új keletű dolog: az Organica Ecotechnologies kezdeményezésén alapul, melynek során egy egyszerű baktérium is képes kiválasztani a szerves anyagokat a szennyvízből. Az Eco-Kitchen gondolata egy kisméretű konyha, melynek ez az innovatív technológia az alapja.

11. My Own Drum – Sütő András, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Önálló mosódob, mely a 2025-től egyre inkább érezhető helyhiányra nyújt megoldást. Az alkotó szerint a társasházak közösen osztoznak majd a közösségi terekben elhelyezett mosógépeken. Saját készülékre már nem lesz szükség a háztartásban, így a helyet sem foglalja majd el a fürdőszobában. A közös mosógépek egyik hátulütője, hogy az emberek higiéniai okokból kifolyólag kevésbé szeretik ugyanabban a gépben mosni a ruháikat. Éppen ezért, a My Own Drum egy önálló mosódob, melyet mindenki saját háztartásában tárolhat akár szennyes tartó kosárként is, s amikor az megtelt, csak el kell vinni a mosógépig, amelybe egyszerűen beilleszthető és már el is lehet indítani a mosó programot.

12. Dressmaid – Szabó Zoltán, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Nanotechnológiát használó mosógép, mely víz nélkül tisztítja a ruhákat és megőrzi azok eredeti állapotát. A készülék két részből, a dokkolóból és a „regenerátorból” áll. A flexibilis váz, a regenerátor és a külső borítás lehetővé teszik, hogy a készülék méretét a ruhákéhoz igazítsuk. Ezzel készenléti állapotban csak minimális helyet foglal el a tárgy. A méretezés után a ruha a regenerátor-felülethez tapad, ami fel is veszi a belehelyezett textília alakját. Miután a készüléket összezárja a felhasználó, elkezdődik a sérülések, szennyeződések azonosítása, aminek az eredménye láthatóvá válik a kijelzőn, melyen keresztül beállíthatjuk, hogy mit szeretnénk ruhadarabunkkal tenni: regenerálhatjuk, tisztíthatjuk, vagy elvégezhetjük mindezeket egyszerre.

13. E-menial – Tóth Balázs, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Az e-menial egy kombinált készülék, ami egy új megoldást tesz lehetővé a háztartás tiszta étkészlettel való ellátására. Használata felváltaná a vizet fogyasztó, nagy helyigényű mosogatógépeket, és a sok helyet foglaló étkészletet. A készülék egy nagy sebességű, 3D nyomtató-robot, ami bio műanyagból elkészíti az internetről letöltött minta alapján a terítéket. Az étkezés után begyűjti a használt edényeket maradékkal együtt, és lebontja azokat nyomtatási alapanyaggá. A sok maradék esetén létrejövő felesleges biomasszát külön tárolja, egy nyitható rekeszben. Ezt a  Ezt a maradék anyagot tartalékolhatjuk, vagy energiát állíthatunk elő belőle.

¹ Az ENSZ előrejelzése szerint 

Forrás: Morpho Communications

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ipar- és képzőművészek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?