Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Világelsőség beltéri levegőminőségben

Hírek 2010. 04. 26.

A Knauf Insulation ECOSE Technológiája megszerezte az EUROFINS SCIENTIFIC Beltéri Levegő Minősítési Program legmagasabb fokozatát Budapest,

2010. április 26.A világon az első vállalatként, a Knauf Insulation megszerezte az EUROFINS SCIENTIFIC Beltéri Levegő Minősítési Program legmagasabb, arany fokozatát. A minősítéssel, a tekintélyes európai tudományos társaság, a vállalat ECOSE ® technológiájával gyártott ásványgyapot szigeteléseit díjazta. Az ezzel a technológiai eljárással gyártott ásványgyapot szigetelőanyagok nem tartalmaznak ugyanis kőolajszármazékokat, fenolt, formaldehidet és akrilt, ezért az első olyan szigetelőanyagok a világon, amelyek megfelelnek az EUROFINS épületek belső levegőjének, illékony szerves vegyületek kibocsátására és tartalmára vonatkozó szabályozásának.

Az utóbbi évtizedekben sokat romlott az épületek beltéri levegőjének minősége, amihez a hagyományos szigetelőanyagok előállításhoz használt kőolajszármazékok, a fenol, a formaldehid és az akril nagymértékben hozzájárul azáltal, hogy az épülethatároló szerkezeteken (falakon és tetőkön) át, diffúz módon bejutva rontja a lakás belső levegőjének minőségét.

Az épületek beltéri levegőjének minőségére a legnagyobb hatást a formaldehid gyakorolja. Ezt a kőolajszármazékot kötőanyagként alkalmazzák a szigetelőanyagokban, farostlemezből készült bútorokban, lambériákban, egyes festékekben és felületi fedőanyagokban is. A kis koncentrációban belélegzett formaldehid irritálja a légutakat, gyulladást okoz, rontja a tüdőfunkciót, fejfájást, hányingert, hányást, orrvérzést idézhet elő, allergiás hatást és kémiai érzékenységet válthat ki. Ezen kívül a formaldehid valószínűleg humán karcinogén. Az USA Nemzeti Rákkutató Intézete egy átfogó kutatás keretében vizsgálta a formaldehiddel dolgozó emberek egészségügyi kockázatát és megállapította, hogy az ezzel az anyaggal dolgozók körében megnőtt a leukémia, az agytumor, az orrüregi daganatok illetve a tüdőrák kockázata is.

„A modern ember idejének 90-95%-át épületeken belül tölti. Nem közömbös tehát, hogy mennyire egészséges vagy egészségtelen körülmények között” – mondta Dr. Roland Augustin, az EUROFINS Kémiai Biztonsági Tanúsítási Igazgatója. „A Knauf Insulation ECOSE technológiával gyártott, ásványi üveggyapot szigetelése minden tekintetben megfelel az EUROFINS beltéri levegőminőség megőrzésére vonatkozó szabályainak, ezért az illékony szerves vegyületek kibocsátására vonatkozó szabályok alapján, kiváló szigetelőanyagként minősítettük” – tette hozzá az igazgató.

A Knauf Insulation által, 5 éves kutató-fejlesztő munkával kifejlesztett ECOSE® technológia egy szabadalmaztatott eljárás, melynek során a természetes szerves anyagok ellenálló szervetlen polimerekké alakításával egy kivételesen erős és természetes kötőanyag jön létre, amely összeköti az ásványgyapot szálakat. Az új eljárás alkalmazásával az ásványgyapot termékek gyártásához nem kell többé kőolaj alapanyagú vegyipari anyagokat – formaldehidet és fenolt – alkalmazni, ezért a hagyományos kőzetgyapothoz hasonlítva az új eljárással gyártott szigetelőanyag jelentősen javítja az épületek belső levegőjének minőségét. Az ECOSE® technológia, amely számos nemzetközi szabadalom tárgya, nem csak ásványgyapothoz alkalmazható, de felhasználható minden olyan területeken (pl.: fa alapanyagú építőlemezek, csiszoló- és súrolóanyagok gyártásánál), ahol gyanta-helyettesítő anyagokra van szükség.

„Vállalatunk szigorú mércét állít nemcsak termékei környezetvédelmi, de egészségügyi hatásaival szemben is, ezért büszkék vagyunk arra, hogy a világon az első vállalatként vehetjük át az EUROFINS elismerését" – mondta Tony Robson, a Knauf Insulation vezérigazgatója „Célunk az, hogy az EUROFINS tanúsítványokat teljes ásványgyapot termékskálánkra megszerezzük" – tette hozzá a vezérigazgató.

Az épületek energiahatékonyságának javítása érdekében tett lépések olyan épületeket eredményeznek, amelyeknek jobb a légzárásuk és amelyek több szigetelést alkalmaznak. Ennek következtében egyrészt megnő az olyan termékek iránti kereslet, amelyek megfelelnek a belső levegő minőségére vonatkozó szigorú feltételeknek, másrészt pedig megnő majd a termékek kötelező és megadható tulajdonságait szabályozó előírások száma. Az EUROFINS Beltéri Levegő Minősítési Program és a termékek kötelező, illetve megadható tulajdonságait szabályozó előírások kombinációja olyan „bizalmi minősítést” eredményez, amely hiteles képet ad a beltéri levegő minőségére vonatkozó terméktulajdonságról mind a gyártóknak, mind pedig a vásárlóknak.

Az ECOSE® technológia, amely számos nemzetközi szabadalom tárgya, nem csak ásványgyapothoz alkalmazható, de felhasználható minden olyan területeken (pl.: fa alapanyagú építőlemezek, csiszoló- és súrolóanyagok gyártásánál), ahol gyanta-helyettesítő anyagokra van szükség.

Forrás: Premier Kommunikációs Iroda

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?