Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Két építészeti témájú esemény a Barabás Villában

Katyn-i mártírok emlékműve - Pályázat
Katyn-i mártírok emlékműve - Pályázat

Az Építészet Hónapja első eseményei között, október 4-én, vasárnap 16.00 kezdettel, Budapesten, a Barabás Villában (Budapest-Hegyvidék, XII. Városmajor u. 44.) mutatja be a szerző, Jan Stempel a „Visegrádi négyek építészete 1989-2008” című angol nyelvű gyűjteményét.

18.00-kor Eleőd Ákos kurátori munkája fémjelezte „Katyn-i mártírok emlékműve” kiállítás protokolláris és szakmai megnyitójára kerül sor.

  • (A két eseményen való részvételt a MÉK 0,5 továbbképzési ponttal honorálja.)

A visegrádi négyek építészetébe lapozhatunk

A négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - építészetének utóbbi két évtizedét mutatja be a „Visegrádi négyek építészete 1989-2008” című angol nyelvű gyűjtemény, amely a július végén jelent meg Csehországban, és amely október elején a belőle készült kiállítással együtt Magyarországra érkezik.

A szép kiállítású, több mint 250 oldalas, számos színes képpel, ábrával és rajzzal illusztrált kötetet a nyár derekán Prágában, a magyar nagykövetség épületében mutatták be ünnepélyesen.

"Ezt a bemutatót abból az alkalomból rendeztük meg, hogy jelenleg Magyarország tölti be a visegrádi csoport soros elnöki tisztségét" - mondta Gyurcsík Iván követségi tanácsos.

A szerző, Jan Stempel a négy ország több mint hetven építészével dolgozott együtt a kötet összeállításán. Országonként egy-egy tanulmány foglalja össze az adott időszak építészeti szempontból fontos és érdekes eseményeit, valamint jellemzi a fejlődési tendenciákat. Minden egyes visegrádi országból 20-20 fontosnak, illetve jellemzőnek ítélt, megvalósult projektet mutatnak be részletesen.

A magyar építészettel foglalkozó részben egyebek között helyet kapott a dunaújvárosi luteránus templom, a Szépművészeti Egyetem művésztelepe Tihanyban, a Pannonhalmi Apátság borászata, a felújított pécsi Barbakán, a Herendi Porcelángyár új bemutatóközpontja, a Pilis-hegyi kilátótorony, illetve a debreceni egyetem új épülete.

A szerző bemutatója mellett Puhl Antal, Ybl díjas építész, a Visegrádi Négyek országai építészete témában tartott előadása hangzik el. A könyv tartalmából készült, elsőként Magyarországon látható kiállítás másnap, október 5-én nyílik a MÉSZ székházban (VIII. Ötpacsirta u. 2.).

„Katyn-i mártírok emlékműve” – a „feldolgozhatatlan”, és annak feldolgozása - Kiállítás és kulturális programsorozat

A Barabás Villa ad otthont Eleőd Ákos építész kurátori munkájának köszönhetően a „Katyn-i mártírok emlékműve” pályázatból létrejött kiállításnak és kulturális programsorozatnak, amelynek szakmai és protokolláris megnyitójára 2009. november 4-én, 18.00-kor kerül sor.

Budapest Főváros Önkormányzata és a Lengyel Köztársaság Kormánya 2008-ban pályázatot írt ki a katyn-i mártírok emlékművének megtervezésére.

A pályázat célja a II. világháború idején a katyn-i erdőben kivégzett több ezer lengyel katonatiszt emlékének megörökítése. Az emlékmű felállításának a III. kerület Katyn-i mártírok parkja, a Nagyszombat utca – Szőlő utca – Bécsi út találkozásánál lévő parkterület ad helyet.

Az első díjat, illetve a szobor megvalósításának lehetőségét Széri-Varga Géza szobrászművész és Széri-Varga Zoltán építész pályázata nyerte. A tervek szerint az emlékmű 2010 tavaszára készül el.

„A pályázat által tematizált történelmi drámáról való méltó megemlékezés, s a magas színvonalú pályázat, - egymást erősítő gondolatként összegezték annak igényét, hogy ennek az anyagnak legyen „utóélete”; ez az anyag kerüljön kiállításra, legyen megismerhető a szakmai közönség, érdeklődő nagyközönség számára is.” - mondta el Eleőd Ákos építész a „Katyn-pályázat” Magyar Építőművészek Szövetsége által delegált zsűritagja, az őszi kiállítás és programsorozat kurátora.

A kiállítás létrehozói a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, amelyhez tematikus kulturális program-sorozat is kapcsolódik:

  • október 2. péntek - Megnyitó a nagyközönség számára
  • október 3. szombat - Katyn / történészi előadás: a történelmi tények, ill. azok kontextusba helyezése
  • október 4. vasárnap – 18.00 - Szakmai és protokolláris zártkörű megnyitó
  • október 10. szombat – A szobrászati-építészeti pályázat bemutatása,  valamint beszélgetés
  • október 17. szombat – A drámai történelmi események mementói - mai köztereken; A köztéri emlékállítás felelőssége (szakmai kerekasztal)
  • október 24. szombat –  A. Wajda: "Katyn" című filmjének vetítése illetve beszélgetés a filmről

A kiállítás október 2. péntek délutántól október 25-ig, vasárnapig látogatható a Barabás Villában.

További információ az eseményekről, illetve regisztráció:

Forrás: Build-Communication Kft.  

 

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?