Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Építőipari válságkezelő csomagból a lakásépítési ágazat semmit nem kap

Hírek 2009. 03. 25.

Továbbra is azonnali intézkedéseket sürget a Társaság a Lakásépítésért Egyesület

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület kommentárja a KSH 2009. januári gyorstájékoztatójához

A KSH 2009. januári gyorstájékoztatója szerint az „épületek építése ágazat” 30%-al esett vissza 2008. januárhoz mérten. Az „épületek építésével foglalkozó” vállalkozások szerződésállománya az egy évvel korábbi szint 50%-ra csökkent.

Budapest, 2009. március 24. - A KSH jelentés összegzése szerint az „építőipari termelés” volumene 2009 januárjában 16%-kal csökkent 2008 januárjához viszonyítva. A lakásépítési ágazatot tartalmazó „épületek építése ágazatban” a visszaesés ennél jóval nagyobb, 30%-os.

A lakásépítési ágazatot tartalmazó „épületek építése ágazatban” a következő időszakra utaló szerződés állománynál a visszaesés ennél is nagyobb, 50%-os.

A KSH adatok jól mutatják azt a trendet, hogy az építőiparon belül a lakásépítési ágazat éli meg a legnagyobb válságot. Ezzel szemben jelenleg a lakásépítési ágazat semmilyen válságkezelő forrásban nem részesül. Az elmúlt hónapban bejelentett 1.800 milliárd forintos építőipari válságkezelő csomagból a lakásépítési ágazat címzetten semmit nem kap.

A kormányzati válságkezelő intézkedések szükséges eleme, hogy a lakásépítési ágazatnak forrásokat biztosítson. E nélkül ipari kapacitások épülnek le, költségvetési bevételek maradnak el, szak- és segédmunkások tízezreinek megélhetése kerül veszélybe.

2009 év első hónapjaiban a megkezdett építkezések száma drasztikusan visszaesett, lakásépítési projektek alig indulnak. A KSH a most közzétett adatokon kívül az épített lakás adatokkal (jogerős építési engedély; jogerős használatbavételi engedély szám) kapcsolatban tesz közzé statisztikát. Ez azonban az aktuális trendek kimutatására vagy csak előre becslés jelleggel, vagy 1-1,5 éves késéssel alkalmas.

A Parlament Gazdasági és Informatikai Bizottsága elfogadott egy határozatot, miszerint szükséges előkészíteni az induló lakásépítésekről szóló, az önkormányzatoknál egyébként rendelkezésre álló adatok KSH gyűjtését. Amennyiben ez megvalósul, az aktuális lakásépítési trendek sokkal pontosabban lesznek mérhetőek.

További információ:

Forrás: Társaság a Lakásépítésért Egyesület

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?