Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Költségmegtakarítás távfűtéses társasházak számára

Energia megtakarítás 2009. 01. 12.

Alternatív energiahordozókkal enyhítené a távfűtéses társasházak kiadásait a Bosch Termotechnika üzletága. A jövőben várhatóan 30%-al emelkedik a kereslet a szolár elemek iránt hazánkban

Új alternatívát kínál a távfűtéses társasházak számára a Bosch Termotechnika üzletága, a Junkers. A társaság az idei évben számos olyan igénnyel szembesült, melynek kapcsán távhővel fűtött társasházak keresték meg, költségtakarékossági megoldásokért.

Amint azt Benoit Lespagnol, üzletágvezető elmondta:

„a 2008-as évben főként a modern megtakarítási formák kerültek előtérbe, ami egyértelműen az energiahordozók növekvő árának tudható be. Ezért a Bosch Termotechnika üzletága a távhővel fűtött társasházak számára is kidolgozott költségtakarékos megoldásokat, ahol akár 3-5 év alatt is megtérülhet a lakóközösség által befektetett pénz. A kormányzat az idei évtől magasabb támogatást nyújt az alternatív energiahordozók használatához, ami további segítség lehet a felhasználók számára.”

Benoit Lespagnol szerint, a távhővel fűtött társasházak akkor tudnak jelentős költségeket megtakarítani, ha melegvíz ellátásuk egy részét napkollektoros rásegítéssel fedezik. A társasházak adottságai tökéletesen megfelelnek a megújuló energiák támasztotta technikai követelményeknek, hiszen lapos tetejű házak esetében könnyen felszerelhetőek a napkollektorok és a melegvíz fogyasztás is folyamatos, a lakók vegyes összetételének köszönhetően.

A megtérülési idő természetesen számos egyedi sajátosság függvénye, így nem mindegy, milyen állapotban van a melegvíz rendszer, és hogy milyenek a ház melegvíz fogyasztási szokásai. Ha például egy 80 lakásos, közepes állapotban lévő, távhővel fűtött társasházat veszünk alapul, akkor a ház hozzávetőleg 8 millió forintból tud egy olyan napkollektoros melegvíz-rásegítéses rendszert kiépíteni, amely a jelenlegi távhő árakkal számolva akár 3-5 év alatt is megtérülhet.

A 8 millió forintos beruházás tartalmazza a napkollektorok árát, azok speciális rögzítését, a rendszer kiépítését, a melegvíz-tárolók kialakítását, a meglévő rendszerhez való csatlakoztatást valamint a felmérés költségeit.

Az alternatív energiák iránti növekvő igényt támasztja alá az Energia Klub legfrissebb felmérése is. A társaság a legnagyobb hazai forgalmazókat kérdezte meg arról, milyen mértékben nőttek szolár eladásaik és milyen várakozásokkal tekintenek a jövő felé. Az „Elemzés a hazai napenergia piacról” címet viselő felmérésből egyértelműen kitűnik a növekvő lakossági vásárlókedv. A válaszadók több mint 90 százalékban az általuk kínált termékek iránti kereslet növekedésével számolnak, melyet átlagosan 30 százalékosra becsülnek.

A Bosch Termotechnik GmbH a napkollektorok értékesítését 2007-ben indította el Magyarországon, ahol az elkövetkező évben 100%-ot meghaladó forgalom-növekedésre számít.

Kapcsolódó honlapok: 

Forrás: Robert Bosch Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?