Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

COGNOR - új szereplő a közép-európai acéláru piacon

Gyártói hírek, cikkek 2008. 12. 04.
COGNOR központok Európában
COGNOR központok Európában

COGNOR, az egyik legjelentősebb acéláru forgalmazó cég hamarosan megjelenik Közép-Európa piacán. A COGNOR-t a ZŁOMREX Csoporthoz tartozó számos acélforgalmazó alkotja: a lengyel Centrostal-on belül működő cégek, valamint az Ausztriában és további 7 országban, köztük Magyarországon is tevékenykedő voestalpine Stahlhandel leányvállalatai. A Csoport most felfedi az egész régiót érintő névváltás hátterét.

A ZŁOMREX Csoport – a közép-európai acélpiac egyik legdinamikusabb szereplője – átépíti üzleti szerkezetét, hogy elkülöníthesse három fő üzletágát:

  • fémhulladékok (acél és színesfém vásárlása),
  • gyártás (acélmegmunkálás Lengyelországban és Horvátországban), valamint
  • acéltermékek forgalmazása.

A COGNOR egy olyan név, mely átöleli ezt az üzletágat, és amely egységesíti az összes Közép-Európában tevékenykedő forgalmazó vállalatot.

A COGNOR a közép- és kelet-európai régióban olyan késztermékek forgalmazását látja majd el, mint a hosszú- és lapos acéláruk, szerkezeti acél és egyéb különleges minőségi acélok. A cég Ausztriában, Lengyelországban, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában készítette elő működését.

A névváltozás a következő, nagy jelentőséggel bíró lépést jelenti az elosztási üzletág megteremtésében, melynek kialakítása még 2005-ben kezdődött meg a sziléziai acéltermékek piacán vezető pozícióval bíró Centrostal Górnoœlšski megvásárlásával. Ezt további vállalatok felvásárlása követte, melynek csúcsa 2007-ben a voestalpine Stahlhandel megvétele volt: az ausztriai acéltermékek piacán vezető cég akkor már több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezett saját országában, és jelen van a közép-európai régió majdnem összes országában. Jelenleg a lengyel forgalmazó cégek a gdańsk-i Centrostalhoz tartoznak, melynek 64%-ban a ZŁOMREX a tulajdonosa, a voestalpine Stahlhandel és leányvállalatai pedig a varsói székhelyű Złomrex Steel Services-hez tartoznak, melyet 100%-ban a ZŁOMREX tulajdonol.

Az új márka bevezetéséhez kapcsolódó intézkedések mindeközben azt a célt is szolgálják, hogy egyszerűsödjön az elosztási üzletág szerkezete, valamint integrálódjon az ide tartozó vállalatok tevékenysége. Eddig a Centrostal Gdańsk és a Złomrex Steel Services jelentették a forgalmazási üzletág egységesítésének alapjait Lengyelországban és más országokban is, ezek egyesülésével azonban mérföldkőhöz érkezett ez a folyamat. Ahogyan az korábban már elhangzott, a két cég egyesülésével a Złomrex Steel Services kerül bejegyzésre a varsói tőzsdén (a Centrostal helyét átvéve), melynek neve ezután COGNOR-ra változik. A ZŁOMREX megközelítőleg 88%-os részesedéssel bír majd az új cégben. Ez a folyamat várhatóan 2009 őszére fejeződik be. Attól fogva a működési tevékenység Lengyelországban közvetlenül egy cég, a COGNOR irányítása alá fog tartozni, mely egyben tulajdonosa lesz a ZŁOMREX forgalmazó üzletágához tartozó összes külföldi vállalatnak.

Az új név, a COGNOR szó a latin „cognosco” szóból ered, és tudást, tapasztalatot, ismeretet jelent, valamint kifejezi a cég Közép-európai piaca számára nyújtandó különleges új minőség iránti törekvését, mely minőség a tevékenység és a működés minden elemében megnyilvánul.

Az új névvel együtt a Csoport új mottót is választott: Together Reach More”. A kifejezés egyrészt az egyként való működés előnyeire utal, másrészt az ügyfelek iránti új üzleti filozófiát sugallja. „A COGNOR az ügyfelek igényeinek kielégítése mellett új érdekes és jövedelmező projektek nyújtását is megcélozta. Ez több mint egy egyszerű szolgáltatás; hiszen mindkét fél számára a legmagasabb előnyöket keresi” – mondta Krzysztof Walarowski úr, a Złomrex Steel Services igazgatótanácsának elnöke. „A COGNOR új lehetőségeket hoz magával, melyeket mi is keresünk és kihasználunk. A COGNOR méretéből és a szinergia hatásokból fakadóan a csoport a jövőben nem csak a két nemzet piacán, hanem az egész Közép-európai régióban vezető szereppel fog bírni” – tette hozzá Walarowski úr.

A COGNOR már a kezdettől fogva rendkívüli előnyökkel bír, melyek közül néhány:

  • A voestalpine Stahlhandel pozíciójából kiindulva erős pozíció az ausztriai piacon,
  • Két, a fém- és acéliparban vezető céghez való kötődés: a ZŁOMREX Capital Group Lengyelországban, és a voestalpine Capital Group Ausztriában és Közép- és Kelet-Európában,
  • Egyedi piaci pozíció több Közép- és Kelet-Európai országban való jelenlétnek köszönhetően, nagyobb növekedés lehetősége a „régi” EU-s országokhoz képes,
  • Tapasztalt vezetőség és magasan képzett munkatársak,
  • Jelentős méretgazdaságosság, mely erősíti a cég tárgyalási pozícióit a piacon, kedvezőbb kereskedelmi feltételeket és stabilabb árrések lehetőségét teremtve.

Az új név segítségével könnyebben elérhető az egyesülés egyik stratégiai célja: erősíteni a cég jelenlétét a legjobb kilátással rendelkező közép-európai piacokon. Magyarország esetében azt várjuk, hogy a cégcsoport pozíciója az acélkereskedelemben erősödik, a megnövekedett vevői igényeket magasabb szinten tudjuk kiszolgálni és új piacok is megnyílnak előttünk.

A magyar piac a COGNOR egyik legkedvezőbb kilátással rendelkező piaca. A központi cég jelentősen kívánja növelni pozícióját az országban, kihasználva a nagyobb növekedési potenciált és a méretgazdaságosságot. „Azért következik be ez a változás, hogy mindig egy lépéssel a versenytársaink előtt járhassunk. Fokozni fogjuk az eladási tevékenységeinket, és a költség illetve logisztikai hatékonyságból eredő szinergiákat kihasználva erősíteni fogjuk pozíciónkat a piacon, amely magasabb és stabilabb kereskedelmi eredményeket fog hozni” – jelentette ki Szabadkai János, a magyar COGNOR Stahlhandel Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

„A piac sajátságos jellemzőit és a várható keresletet figyelembe véve elsősorban a melegen hengerelt tartókra, melegen hengerelt lapos és rúd acélokra, hidegen és melegen hengerelt zártszelvényekre, hidegen/melegen hengerelt illetve bevonatos lemezekre és az un. „group project”-ekre koncentrálunk. Hisszük, hogy minderre alapozva a COGNOR Magyarországon figyelemre méltó árbevételt és kiemelkedő eredményeket fog elérni” – tette hozzá Kolnhofer Bálint, a COGNOR Stahlhandel Hungary Kft. gazdasági vezetője.

Forrás: Sajtóközlemény, Ferling PR.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Acél termékek
Acélszerkezetek
Fémszerkezet gyártás

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?