Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Szentgyörgyi László diósdi háza lett az „Év Háza”

Hírek 2008. 10. 22.

A tizenegy tagú zsűri az október 6-i Építészet Világnapja alkalmából a MÜPÁ-ban rendezett kiállítás megnyitója előtt hozta meg végső döntését és választotta ki az ott bemutatott 10 döntőbe jutott épület közül a négy díjazottat. A Szentgyörgyi László tervei alapján megépített diósdi házat nem csupán a legjobbnak járó „Év Háza” díjjal tüntették ki a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában rendezett díjátadón október 22-én, de e ház tervezője vihette haza a főtámogató, a Wienerberger, a legjobb családi ház számára felajánlott különdíját is.

A pályázat célkitűzéseivel összhangban a Kuratórium Koller József építész Pécsre tervezett házát jutalmazta a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. és a Rehau Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által támogatott, az adott épület esetén megvalósuló „Környezettudatos építészeti gondolkodás” díjával. Gazdára talált a Saint-Gobain Weber Terranova Kft. valamint a FirstFund Közép-Európai Befektetési Alapkezelő Zrt. által támogatott, „Fenntartható ingatlanhasznosítási magatartás” is: ezt Mayer Brigitta nyerte a budapesti Nevegy utcában épített többlakásos társasház tervezéséért.

A zsűri azonban nem talált olyan épületet, amelyet a Tondach Magyarország Zrt. által támogatott „Korszerű épületrehabilitáció” díjában részesíthetett volna.

Az „Év Háza” díjról

7 év után magánszemélyek kezdeményezésére, a Magyar Építőművészek Szövetségének támogatásával kelt ismét életre az „Év Háza” díj, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy magyar építészeti díjak között ismét a neves elismerések közé tartozhasson. A szigorú szakmai szempontú értékelést a zsűri neves tagjai garantálják, ahol – a tervek szerint – más szakemberek mellett minden évben az előző év Ybl-díjas építészei is helyet kapnak.

A kilencvenes évek elején megalapított „Év Háza” díjról elmondható, hogy a családi házak és a többlakásos lakóépületek egyedüli szakmai szempontok alapján értékelt elismerése volt. Díjazottainak sorában megtalálhatóak a kortárs magyar építészet legjelesebb képviselői.

A díj jogtulajdonosa Szoják Balázs, építész, aki maga is több alkalommal a díjazottak között volt, a Magyar Építőművészek Szövetségével karöltve és más szakmai szervezetek támogatása mellett vágott bele e nem kis vállalkozásba.

„Azért tartottam fontosnak az „Év háza” díj újraélesztését, mert az akkori viszonyok között szakmailag elfogadott és szerethető mozgalom volt, amely kifejezetten hiányzott az elismerések sorából. Hiányzott, mert a lakóépületek máig a legmeghatározóbb elemei az épített környezetünknek. Hiányzott, mert az egyetlen olyan műfaj, ahol fiatal építészek is reálisan pályázhatnak megépült épülettel. És hiányzott, mert elszomorító átlagnívójú környezetünk megváltozásához, megváltoztatásához véleményem szerint a példamutatás a leghatékonyabb eszköz.” –indokolta a kezdeményezést a Szoják Balázs, az „Év háza” pályázat jogtulajdonosa, a zsűri társelnöke.

Az építészek 2005. augusztus 1-je és 2008. július 31. között jogerős használatbavételi engedélyt kapott, Magyarországon megvalósult maximum 4 lakásos lakóépülettel, lakóépület bővítéssel, felújítással vagy nyaralóépület terveivel – egyidejűleg pályázónként eggyel - pályázhattak.

A fődíj összege, amelyet egyetlen díjazott nyerhetett el, 500.000 Ft volt. Emellett a Kuratórium az általa legjobbnak ítélt házak tervezőinek további összesen 1.000.000 Ft értékben különdíjakat adhatott.

A zsűriről

„Mind a kiírás megalkotása, mind pedig a Kuratórium tagjainak felkérése során a legfontosabb szempont az volt, hogy a díjazott valóban úgy érezhesse, hogy egy jelentős szakmai elismerésben van része” – mondta el az egyik kiíró, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Kálmán Ernő, aki maga is aktívan részt vett a Kuratórium munkájában.

A zsűri összetétele valóban figyelemre méltó: a Kossuth-díjas Cságoly Ferenc DLA, a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszékének vezetője vállalta az Elnöki funkciót. Társelnökök Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Szoják Balázs, az „Év Háza” díj alapítója és Tóth Balázs, a főtámogató szakmai képviselője.

A Kiíró szándéka szerint minden évben a Kuratórium tagjai közé hívja a díj átadását megelőző évben Ybl-díjjal kitüntetett építészeket. Idén mind az öt, 2007. évi Ybl-díjas elfogadta a felkérést, így a Kuratórium tagjai Basa Péter, Getto Tamás, Horváth Zoltán, Tima Zoltán és Zsigmond László is. A díj nem jogi, inkább szakmai értelemben vett folytonosságát jelezve a Kuratórium felkérte Körtvélyesi Istvánnét, az „Év Háza” díj korábbi kurátorát és főszervezőjét a zsűriben való közreműködésre.

Végül, de nem utolsó sorban a kiírók azzal a céllal hívták a BMGE Magasépítési Tanszékének oktatóját, Tóth Elek DLA-t a zsűri tagjai közé, hogy biztosítsa az épületek lakhatósági minőségi szempontú szakmai felügyeletét. „Egy épületnek nem elegendő építészeti szempontból jónak lennie. Egy családi ház, kis társasház funkcionális tér, akkor jó igazán, ha megrendelő, a benne lakó is annak tartja: kényelmesnek, használhatónak – olyannak, amely minőségi lakókörnyezetet biztosít” – mondta el Tóth Balázs, a főtámogató termékfejlesztési vezetője, amely elv nézetei szerint egybecseng a Wienerberger filozófiájával is.

A pályázat lebonyolításáról

A pályázat határidejéig (2008. július 31.) 28 pályamű érkezett be, melyek tartalmát a MÉSZ jogi képviselője jelenlétében a zsűri megvizsgálta. Az érvényes pályázatokból a neves építészekből és szakemberekből álló zsűri augusztus 25-én 10 épületet választott ki a zsűrizés következő fordulójára, ahol a végső 5 (helyszínen megtekintendő) épületet meghatározta. A helyszíni bejárások után a zsűri október 6-án, az Építészet világnapján hozta meg végső döntését. 

A zsűri döntése értelmében a benyújtott pályázatok szakmai színvonala és építészeti minősége alapján, AZ ÉV HÁZA 2008’ Fődíja, AZ ÉV Családi HÁZA 2008’ Különdíja, AZ ÉV HÁZA 2008’ Környezettudatos Építészeti Gondolkodás Különdíja, AZ ÉV HÁZA 2008’ Fenntartható Ingatlanhasznosítás Különdíja, ill. AZ ÉV HÁZA 2008’ Dicsérő Oklevele kerül kiosztásra. A beérkezett pályázatok tartalma alapján az idei pályázaton épület rehabilitáció témakörben nem kerül díj kiadásra.

Általános értékelés

AZ ÉV HÁZA Kuratóriuma – tekintettel a pályázat történetében lévő több éves szünetre – komoly eredménynek tartja a beérkezett pályázatok nagy számát. A díjazásra jelölt épületek kiválasztásánál a zsűri szem előtt tartotta a pályázat egyik fő értékelési szempontját, az építészeti minőség mellett a racionalitást és mértéktartást. AZ ÉV HÁZA címet kizárólag olyan épületek kaphatták, ahol példaértékű megoldásként, egyensúlyban maradtak az alkalmazott építészeti eszközök és a reális funkció igényei, költség és kivitelezési minőség szempontjából is. 

Díjazott épületek

Az ÉV HÁZA 2008’ pályázat kuratóriuma AZ ÉV HÁZA 2008’ címet az alábbi épületnek és tervezőjének adományozza:

Családi ház Diósd (2050 Diósd, Katinka utca 22.) Építész tervező: Szentgyörgyi László

Az ÉV HÁZA 2008’ pályázat kuratóriuma AZ ÉV Családiháza HÁZA 2008’ címet az alábbi épületnek és tervezőjének adományozza: 

Családi ház Diósd (2050 Diósd, Katinka utca 22.) Építész tervező: Szentgyörgyi László

Az ÉV HÁZA 2008’ pályázat kuratóriuma AZ ÉV HÁZA 2008’ Környezettudatos Építészeti Gondolkodás Különdíját az alábbi épületnek és tervezőjének adományozza: 

Családi ház Pécs (Pécs, Panoráma dűlő 17.) Építész tervező: Koller József

Az ÉV HÁZA 2008’ pályázat kuratóriuma AZ ÉV HÁZA 2008’ Fenntartható Ingatlanhasznosítás Különdíját az alábbi épületnek és tervezőjének adományozza:

Társasház Budapest (1117 Budapest, Baranyai utca 9.) Építész tervező: Mayer Brigitta

Az ÉV HÁZA 2008’ pályázat kuratóriuma AZ ÉV HÁZA 2008’ Dicsérő Oklevelét az alábbi épületnek és tervezőjének adományozza:  

Családi ház Budapest (1020 Budapest, Gyöngyvér utca 99.)Építész tervező: Bődey Attila

Forrás: Build & Invest

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Építészeti tervezés

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?