Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Tanuljunk Dízájnul!

Itt az ideje, hogy más szemmel nézzünk a dízájnra, vagy más néven designra, hiszen Magyarországra érkezett a világ egyik legnagyobb, színes divat- és formatervezési kavalkádja. A VAM Design Center nyíltan fordul szembe a magyar közízlés középszerűséget kultiváló világával, hiszen az olasz design nagyágyúi vonultatják fel legkiválóbb darabjaikat. Az I. DoT., azaz Italian Design On Tour olyan program, mely méltán emelkedik ki a hétvégi programok végeláthatatlan sorából, hiszen tradíció és innováció példaértékű együttműködésének lehetnek szemtanúi a design kiállításra kíváncsiak: az ötvenes években burjánzó olasz gazdasági csoda, melynek egyik húzóágazata napjainkig a formatervezés, hazánkban is modellértékű lehet, s ehhez az egyik út az I.DoT-on keresztül vezet.

A tervezés-kivitelezés-értékesítés hármasának ilyen kiváló együttállása még nem volt látható Magyarországon, így nem csupán az esztétikumról, de  a gazdasági hatékonyságról is okít minket a gyűjtemény. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy milyen innovációs és tervezőmunka, fejlesztések húzódnak meg egy-egy tárgyunk mögött, legyen az autó, fotel, vagy digitális fényképezőgép. A szellemi tőke, mely szitokszónak hathat napjainkban, egyszerű együttműködések együttese egyetemek hallgatói, oktatói, kutatócsoportok és cégek, cégcsoportok között, akik időben ismerték fel azt, hogy ilyen mértékű kooperáció nélkül, amely bevonja a társadalom számos szintjét, valódi gazdasági fejlődés nem alapozható meg. Munka ez a gyakorlott és tájékozott generációk és a felnövekvő-feltörekvő generációk között, mely nem csupán gazdasági kapocs, hanem szellemi és kulturális összefonódás is, melynek alapvető társadalomformáló szerepe mára már vitathatatlan. A formatervezés tehát jócskán túlnő a szép székeinken vagy modern eszközeinken, olyan fejlődés mutatója és fokmérője, amelyhez Magyarországnak fel kell nőnie.

Tanuljunk hát designul a VAMban, a Király utca 26-ban, ahol új formákat tanulhatunk meg új formában. Tegyük életünk szerves részévé a designt olyan formabontó látványvilággal, melyben mindennapi használati tárgyaink kicsit másképpen jelennek meg: egy pohár, egy bicikli új értelmet nyer a VAMban. Tárgykultúránk új világa fantáziadús tartalommal telítődik, ahol funkcionalitás és látvány kivételes egysége alakul ki. Kísérletezzünk a sezonnyal vagy a törülközőtartónkkal, tanuljunk meg más szemmel nézni a körülöttünk sorjázó tárgyi világgal. Gömbölyítsünk, kockásítsunk, üljünk máshogy a kanapén és gondolkozzunk végre el azon, hogyan is élünk, és hogy hogyan is élhetnénk a designnal és a designban, nézzünk szembe azzal, hogy nem csupán tárgyi világunk, de üzleti modelljeink és gondolkodásunk is kezd dízájnossá válni a szó nem mindennapi értelmében, s a kérdés csupán az, hogy hajlandóak vagyunk-e felvenni a lépést ezzel a szemlélettel, vagy végleg belesüllyedünk a nosztalgikus középszerűség kellemetlen bájába.

Éppen ezért csodálkozik az egyszeri halandó, amikor finom iróniával – vagy értetlen döbbenettel – áll a tény előtt, hogy csupán kósza lelkek botorkálnak egy intelligens és kreatív kiállításon, ahol több évtizedes lemaradást próbál pótolni a VAM: ebbe a pótlásba szó szerint és átvitt értelemben is beleülhetünk, megfoghatjuk, hozzábújhatuk és belefészkelhetjük magunkat, beszippanthatjuk az olasz design illatát és belecsempészhetjük saját otthonunkba, életünkbe. Ötletet és kreativitást lophatunk, hiszen a kiállítás darabjai önként ajánlanak életformát, életmódot és ezzel együtt egy új világot. Érdektelenségünk ugyanis leküzdhető és le is kell küzdenünk, üljük be, igyuk be az új forma- és gondolkodásmódokat. Ragadjuk hát meg az alkalmat és tanuljunk dízájnul a VAMban a VAMmal, legyünk formabontóak és formaszeretőek!

Forrás: VAM Design Center 

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?