Utolsó frissítés: 2020-03-30

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Aktuális

< >

2014-ben újra sláger lehet az ingatlanbefektetés

Ingatlan 2014. 01. 21.
Forrás: Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram1 elemzés
Forrás: Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram1 elemzés

A kedvező hitelfeltételek, az alacsony árak és a várható magas hozam idén beindíthatja a piacot

Budapest, 2014. január 20. - Az elmúlt évtized ingatlanboomja majd drasztikus visszaesése után most újra élénkülni látszik a piac, fellendülés következhet a 2014-es évben. „A hitelezést segítő új intézkedések, az árak rendkívüli csökkenése és az ingatlanbefektetések előnyei az általános banki betétekkel szemben közösen járultak hozzá az közelmúlt kedvező változásaihoz, és bizakodásra adnak okot az idei esztendőre is” – véli dr. Erdélyi Ferenc, a Duna Consortium Zrt. vezetője, az OTP Ingatlanpont hálózat stratégiai partnere. Az ingatlanszakértő szerint a legnépszerűbb befektetési célpont továbbra is Budapest, azon belül a VIII., IX. és a XIII. kerület feltörekvő részei, vidéken pedig kiemelkedően sikeres lehet Győr, aki pedig hosszabb távú megtérüléssel keres ingatlant, annak Székesfehérváron is érdemes körülnéznie.

Az ingatlanboom 2000-2008-as időszakához képest az utóbbi években erős korrekciót mutatott a piac, és kb. 40-60%-kal csökkent az ingatlan tranzakciók száma. A csökkenő árak a gyengélkedő keresletet ismét fellendítették, és összességében a tavalyi évben piaci becslések szerint 15 -20%-kal nőtt a vásárlási kedv 2012-höz képest. „A drasztikus ingadozás azonban nem múlt el nyomtalanul, a vevői magatartás megváltozott, jelenleg inkább a befektetői attitűd jellemző, mintsem az otthonkereső, fészekrakó. A vásárlók jóval céltudatosabbak, összehasonlítanak, válogatnak, mérlegelnek és alkudoznak, de ami jó, azt biztosan elviszik” – összegzi a tapasztalatokat dr. Erdélyi Ferenc.

A csökkenő árak miatt az ingatlan, mint befektetési eszköz is népszerűbbé vált. Az általános banki betétek helyett érdemes a befektetésre szánt pénzösszegnek magasabb hozammal kecsegető lehetőséget találni. Ez lehet az ingatlan, ami két, a mai piacnak fontos tulajdonsággal is rendelkezik, egyrészt ellenőrizhető és hosszú távra szól, másrészt magasan a jegybanki alapkamat és az alacsony kockázati besorolási kötvények hozama felett tud teljesíteni.

Kedvező jogszabályok, széleskörű támogatások

Ösztönző tényező a hitelezési aktivitás növekedése is, az állami és bankszektorban egyaránt. A vállalkozások részére a Növekedési Hitelprogram kínál kedvező feltételeket, a lakossági befektetők pedig forintban nyújtott, lakáscélú támogatott kölcsönök kínálatával találkoznak, amiket egyedi engedményekkel és kamatkedvezménnyel tesznek még vonzóbbá a pénzintézetek.  Az ingatlanpiac számára további kedvező változás, hogy az új 2014-es adótörvények minden munkáltatónak lehetővé teszik, hogy támogassa dolgozói korábban felvett lakáshitelének visszafizetését. A támogatást hitelintézet útján, annak igazolása mellett lehet folyósítani, mértéke pedig öt millió forintig terjedhet. Speciális lakhatási támogatást kapnak a fegyveres testületek tagjai is, például a Honvédelmi Minisztérium akár havonta 100.000 Ft-ig állhatja a bérleti díjat.

Szezonalitás, speciális piaci jellemzők

Az ingatlan adás-vételben nincs két egyforma hónap és terület. Általánosságban a tavaszi és az őszi hónapok erősebbek, ekkorra érnek be a téli és a nyári hónapok lakáslátogatásai, illetve motivált eladási és a valós vásárlási hajlandóság ebben a periódusban erős. A befektetési céllal ingatlant keresők esetében nincs biztos recept, az számít, hogy hol és mennyiért lehet megvenni, és nyereséggel adható-e majd tovább. „Az ingatlanbefektetések általában két egyedi megtérülési tulajdonsággal is rendelkeznek, ezért azt is mérlegelni kell, hogy az adott birtoklási idő alatt mekkora hasznot tud hajtani, ha bérbe adják a lakást. A lakásvásárlás sok munkát, kutatást igényel, pl. egy átlagos panellakás is lehet kiváló befektetés a Belvárosban, ám egy ugyanolyan paraméterekkel rendelkező ingatlan Budapest peremkerületeiben már nem biztos, hogy visszahozza a befektetett pénzt” – vázolja fel a befektetések fő kihívásait dr. Erdélyi Ferenc.

A bankok által visszavett ingatlan jó üzlet, de kezelje óvatosan!

A bankok által visszavett lakásokhoz, ingatlanokhoz is kedvező feltételekkel lehet hozzájutni, azonban nem árt résen lenni, és az ígéretek helyett a megbízható partnert keresni a vásárlás során. „Az ilyen típusú ingatlanokhoz valóban kedvező áron lehet hozzájutni. Sajnos lehet találkozni érdekes helyzetekkel, sokan hirdetnek ilyen ingatlanokat, és mindenféle ajánlatok, ígéretek keringenek. Javasolni tudom, hogy csak olyan partnert válasszon a vevő, ahol számára a szolgáltatás ingyenes, megfelelő garanciákat kap és meg tudja nézni a helyszínen is az ingatlant. Aki hozzánk fordul, annak egyetlen szolgáltatási csomagban az ingatlan szakértői tanácsadás mellett finanszírozási csomagot és későbbi bérbeadási vagy értékesítési szolgáltatást is kínálunk”- hívja fel a figyelmet az OTP Ingatlanpont stratégiai partnere.

Forrás: One On One Kommunikáció

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Amíg lehet, az építőipari szakemberek dolgozni akarnak

Gyártói hírek, cikkek 2020. 04. 01.

A Mapei Kft. 400 szakember megkérdezésével felmérést végzett a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásairól

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?