Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Nehezen tudja tartani a lépést a trendekkel a burkoló szakma!

Hírek 2013. 11. 28.

Amíg a marketing vagy az informatika szakma változásairól sok szó esik, arról alig, hogy az olyan hagyományos szakmák folyamatos megújulására is szükség volna, mint a burkoló mesterség.

Az idő szele az olyan látszólag változatlan ismereteket igénylő foglalkozásokat sem kerüli el, mint a burkoló szakma. Az elmúlt években jelentősen megváltoztak a lakberendezési divatok és új trendek, új anyagok, jelentek meg, melyek több, sokrétűbb ismeretet, és más jellegű tudást követelnek meg a szakemberektől.

„Nagyon ritka a naprakész burkoló szakember. Sokan a szakképzésből kikerülve többet nem tanulnak, holott a szakma évről-évre fejlődik, az önképzésnek nincs kultúrája” - mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Hozzátette: el kellene gondolkodni azon, hogy a burkoló szakma tanulóinak egyik legnagyobb megmérettetésén a Worldskills idei versenyén a magyar résztvevő 24 indulóból a 23. helyen végzett.

Pedig lenne lehetőség a fejlődésre. Csak a Mapei modern technológiákat, anyagokat bemutató képzési programjában évente 6-7 ezren vesznek részt. A képzési kínálatban van kivitelezőknek szóló szakmai továbbképzés és kreditpontos képzés a mérnöki és építészkamara tagjainak. Az érdeklődés az építéskémiai témák iránt a legnagyobb.

A jó burkoló önálló, precíz, és rendet hagy maga után…

A változást jól példázza az az évek óta tartó trend, amely egyre nagyobb méretű burkolólapokat alkalmaz a padlón és a falakon egyaránt. Márpedig ez nem csupán esztétikai kérdés, hiszen például a nagyobb felületű lapok hőmozgása komolyabb műszaki kihívást jelent a megszokottnál, így más technikával, az alkalmazott anyagok igen körültekintő megválasztásával lehet belőlük tartós burkolatot készíteni. Csak csemperagasztóból több tucat áll rendelkezésre, melyek közül a legalkalmasabbat a felhasználástól függően választhatja ki a szakember.

Ugyanakkor ma már jóval több elvárást támasztanak a szakemberekkel szemben, nem elég érteni a „szakmát”. Az alkalmazottként dolgozó szakemberek felé egyre gyakoribb követelmény az „önálló, precíz munkavégzés”, a B kategóriás jogosítvány, a felhasználói szintű számítógépes ismeretek, és nem ritkán a nyelvtudás megléte is. Vállalkozóként pedig árajánlatot kell készíteni és szaktanácsokkal kell segíteni a megrendelőt a tervezéstől a termékek kiválasztásáig, és az sem baj, ha a „mester” rendszeresen eltakarít maga után.

A képzés kifizetődik

„A megoldás a szakemberek önképzésének az ösztönzése lenne. Ugyanakkor komoly kihívás, hogy egyre kevesebb fiatal választja a szakmát. Pedig, egy jól képzett, nemzetközi porondon is helytálló burkoló szakember értéke a munkaerő piacon az informatikus és marketing szakemberekével vetekszik – mondta Markovich Béla.

A Mapei nem csak a szakembereknek, hanem a kereskedő partnereinek is tart képzéseket. A cég által alapított MÉBKER (Első Magyar Építőanyag- és Burkolatkereskedők Hálózat) tagjai értékesítési, marketing és pénzügyi képzéseken vehetnek részt. A cég részben ennek tulajdonítja, hogy a 2012. évben elszenvedett csökkenés után 2013. első hat hónapjában újra növekedési pályára állt.

Forrás: Hírnévügynökség.hu

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Burkolatok
Burkolási segédanyagok

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?