Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

13 millió forintnyi építőanyag a Várépítő pályázaton

Hírek 2013. 11. 21.

Építőanyag pályázat gyermekintézményeknek és műemlékeknek

  • 18-ra nőtt a felajánlók száma, bővült a pályázható építőanyagok köre
  • Állagmegóvási és energia megtakarítási céllal érkezik a legtöbb pályázat
  • Beadási határidő: 2014. február 28.

255 pályázó, 48 nyertes és nettó 28 millió forintnyi kiosztott építőanyag. Ez az újjáélesztett Várépítő pályázat első két évének mérlege. A harmadik alkalommal nettó 13 milliónyi értékben pályázható termékek köre világítástechnikai eszközökkel, beltéri festékekkel és nyílászárókkal, valamint szolgáltatásokkal bővült. Az idei pályázatra 2014. február 28-ig lehet nevezni.

Az elmúlt években az állagmegóvást szolgáló felújítások mellett az energetikai korszerűsítést célzó beruházások voltak a legnépszerűbbek a pályázó gyermekintézmények és műemlékek kezelőinek körében.

Ha a felajánlott termékek értéke nem is, de azon cégek száma ismét nőtt, akik a nehéz gazdasági körülmények között is úgy gondolták, fontos számukra az, amit a Várépítő pályázat képvisel és ennek támogatásukkal is nyomatékot tudtak adni.

A felajánló cégek bővülése miatt régóta hiányolt, új termékkategóriák is bekerültek a felajánlott építőanyagok körébe. Évek óta népszerűek a színes vakolatok a Baumittól, a hőszigetelő rendszerek a Bachltól és a Baumittól, kerámia tetőcserepek és tetőfóliák a Creatontól és a Tondachtól, a meleg- és hidegburkolati ragasztók a Henkeltől és a Murexintől valamint a játszótéri felszerelések Játszópark Kft-től. Emellett újdonságként szerepelnek a pályázható termékek között beltéri falfestékek a Revcotól, fűtési rendszerek a Weishaupttól, nyílászárók a Hörmanntól és a Real Home Bautól, világítástechnikai berendezések az EL-KO ÉP-től, illetve idén ereszcsatornát ajánlott fel a Prefa, valamint hőszigetelő lapok szereléséhez szükséges rögzítő-elemek kerülhetnek a pályázókhoz az EJOT jóvoltából. Sőt olyan szolgáltatások is színesítik a kínálatot, mint pl. energetikai vagy statikai felmérés, amely egy-egy felújítási munka előkészítése során nélkülözhetetlen. Ezeket a Bartal és Rabb Kft., valamint az ÉMI Nonprofit Kft. ajánlotta fel.

A Proidea/E-build és a Magyar Építéstechnika 2014-ben egy nyertes intézményt ismét hozzásegít a gyors megvalósuláshoz: a pályázat médiatámogató konzorciuma 500 000 forintnyi, a munkadíjra felhasználható készpénzes támogatásával egyedülálló a felajánlók között. Utóbbi nem pályázható, de elnyerhető tétel.

A pályázók egyik jelentős körének, az oktatási intézményeknek fenntartásában idén beállt változás és az új rendszer körül tavasszal tapasztalt bizonytalanságok miatt csak most kerül sor a Várépítő pályázat kiírására, de van elég idő a beadásig. A 2014. február 28-i benyújtási határidő után szokások szerint 2014. év nyarára már hozzá is lehet jutni a neves zsűri által megítélt építőanyagokhoz.

Két kategóriában lehet indulni a Várépítőn

Gyermekintézmények felújítására Magyarországon működő oktatási, egészségügyi, kulturális és egyéb olyan intézmény, alapítvány, szervezet vagy önkormányzat nyújthat be pályázatot, akinek tevékenysége szoros kapcsolatban áll a gyermekek nevelésével, szabadidős tevékenységével, gyógyításával, rehabilitációjával, stb.

Műemléképületek felújítására pedig azon szervezetek, alapítványok, önkormányzatok pályázhatnak, amelyek tulajdonában, felügyeletében vagy kezelésében olyan műemlék épület(ek) vannak, amelyek országos védettséget élveznek, s amelyeken 2014-ben felújítási munkálatokat kívánnak elvégezni.

A Várépítő Pályázat bíráló bizottságának tagjai több mint egy évtizede

  • Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
  • Nagy-Kálózy Eszter, színművész;
  • Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó;
  • Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. Értékesítési csoport vezetője;
  • Winkler Gábor, Pápa város főépítésze, egyetemi tanár, az MTA doktora;
  • Dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára.

Növekvő szakmai támogatottság

A Várépítő pályázat védnökei, akik egyben azt vállalták, hogy segítenek a pályázat minél szélesebb körű ismertté tételében:

  • a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága,
  • a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ,
  • az Épületszigetelők Tetőfedők és Bádogosok Országos Szövetsége (ÉMSZ),
  • az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. (ÉMI),
  • a Magyar Téglás Szövetség (Matész),
  • a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), valamint
  • a kommunikációban segíti a munkát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Emellett természetesen számos médiaorgánum ajánlotta fel felületeit, amelyek segítségével remélhetőleg sokan értesülnek a lehetőségről.

A Várépítő pályázat magán pályázat, amely kapcsán végzett munkát a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) 2012-ben Podmaniczky-díjjal is elismerte. A díjat évente az épített és természeti környezet megóvásáért végzett munkájukért magánszemélyek és közösségek vehetik át.

További információ: www.varepitopalyazat.hu

Forrás: Build-Communication Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?